Uite unde "doarme" Lenin! Click! a descoperit locul unde este ascunsă cea mai căutată statuie din România

Ultima actualizare:

    Lenin doarme un somn  zbuciumat, în pericol de a fi  ”hăcuit” în orice moment  de hoţii de fier vechiFoto: Roberto Sălceanu
Lenin doarme un somn zbuciumat, în pericol de a fi ”hăcuit” în orice moment de hoţii de fier vechiFoto: Roberto Sălceanu

E ţinut ascuns şi camuflat, iar adresa este secretă. Au încercat să-i taie o mână, a fost scuipat, lovit şi mânjit cu vopsea. Click! a descoperit cel mai bine păzit secret al Municipalităţii, statuia lui Lenin.

Şapte metri înălţime, o greutate de 10 tone, realizat din bronz. Acestea sunt caracteristicile monumentului  inaugurat în 22 aprilie 1960, chiar în ziua în care se împlineau 90 de ani de la naşterea lui Vladimir Ilici Lenin. A stat proţăpit în faţa Casei Presei Libere din Bucureşti, până pe 22 aprilie 1990, când un macaragiu cu iniţiativă, pe numele său Gheorghe Gavrilescu, a venit şi, împreună cu un grup de revoluţionari, l-au dat jos.

Era mânjit cu vopsea, avea urme de pietre, iar cei prezenţi l-au luat chiar şi la picioare. A fost dus în curtea Palatelor Brâncoveneşti şi pitit după un zid. A stat acolo până în 2013, când a fost mutat pe un teren al Administraţiei Lacuri şi Parcuri din cadrul Primăriei Capitalei, sub pază strictă, pentru că aflase toată lumea unde este. Pentru traficanţi, cele 10 tone de bronz erau aur curat.

Lenin are 7 metri şi cântăreşte 10 tone

Monumentul a  stat 30 de ani  în faţa Casei  Presei Libere
Monumentul a stat 30 de ani în faţa Casei Presei Libere

Răposatul nu s-a putut odihni nici acolo prea mult!  “Am descoperit că într-o noapte unii au încercat să îi taie o mână şi am decis să-l ascundem, alături de alte statui reprezentative ale epocii comuniste. Le păstrăm bine pentru un viitor muzeu al comunismului”, ne-a dezvăluit Traian Radu Negrei, şeful Administraţiei Monumentelor şi Patrimoniului Turistic.

Acum statuia zace ascunsă la 10 km de Bucureşti, în zona Chitila. Cei în a căror curte se odihneşte, deşi au camere de luat vederi şi paznici, tremură mereu la gândul că Lenin le poate da de furcă şi acum. În locul său, Primăria Capitalei vrea să instaleze o statuie de aproape 30 de metri şi 120 de tone, un monument numit “Aripi”, dedicat luptei anticomuniste.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
pensionara amendata pt ca a plantat flori Bzb png
image
image
image
image
image
image
pinguin chinstrap istock jpg
Joe Biden in timpul discursului din 7 martie 2024 Foto EPA EFE jpg
cum să cureţi mobila din lemn jpeg
image png
criza epilepsie jpg
Traficul din Bucureştiul de altădată, în imagini jpeg
image png
petre roman mineriada jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net