Binecuvântează, Doamne, bujiile astea!

Ultima actualizare:
simeon stalpnicul png

Şofaţi şi aveţi frică de Dumnezeu? Nimic mai simplu! Înainte de a vă urca la volan, daţi fuga la biserică şi cereţi-i preotului să vă sfinţească maşina. Aşa, cel puţin spiritual, vă veţi simţi mai în siguranţă când plecaţi la drum.

Este cât se poate de oficial! Slujba de sfinţire a maşinii a fost introdusă într-o carte bisericească. Pentru prima dată în istoria Bisericii Ortodoxe Române, "Sfeştania pentru binecuvântarea unui vehicul" apare în ediţia din 2013 a cărţii de cult Molitfelic, cu aprobarea Sfântului Sinod şi binecuvântarea Patriarhului Daniel. Nu că nu s-ar fi practicat şi până acum, dar e altceva când totul e făcut "ca la carte".

Tot mai mulţi români își sfinţesc autovehiculele (fotografii: edituramateescu.ro)

simeon stalpnicul png

Mulţi români şi-au sfinţit maşinile înainte să se urce pentru prima dată la volan şi au plătit pentru acest serviciu. În funcţie de buzunarul fiecăruia şi de marca maşinii, dar şi de dărnicia proprietarului, sumele ajungeau şi la câteva sute de euro. Ca orice slujbă de sfinţire, credincioşii spun că şi aceasta este bine de făcut mai ales în timpul postului. Preoţii spun rugăciunea, iar la final maşina, cu uşile, portbagajul şi capota deschise, este stropită cu apă sfinţită. Deşi este o practică nouă în Biserică, are rădăcini vechi în slujbele pentru binecuvântarea corăbiilor şi luntrilor, de către grecii creştini.

Şi aceasta nu este singura inovaţie liturgică. Noile rugăciuni au fost adăugate din surse mai vechi sau traduse direct din limba greacă. Printre ele se numără şi rânduiala binecuvântării stupilor sau rugăciunea de la încheierea anului şcolar.

Adelina Pestriţu şi-a sfinţit maşina cea nouă

De curând, prezentatoarea emisiunii "D- Paparazzi" de la Kanal D, Adelina Pestriţu şi-a cumpărat o maşină nouă, o adevărată bijuterie pe patru roţi. De cum a intrat în posesia luxosului autoturism, aceasta l-a şi dus la sfinţit, să se asigure că va fi protejată la volan.

simeon stalpnicul png

Contactată de către Click!, vedeta a explicat de ce a apelat la acest ritual bisericesc. "Am sfinţit maşina pentru că aşa fac de fiecare dată când îmi cumpăr ceva important. Simt nevoia să îmi sfinţesc casa şi maşina, pentru că aşa mă simt mai protejată. Nu a fost nimic complicat, preotul mi-a citit câteva rugăciuni şi a stropit maşina cu agheasmă", a declarat Adelina.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Evacuare militari ucraineni Azovstal - 17 mai 2022 / FOTO EPA-EFE
image
image
image
image
image
image
condimente jpg
hora bologna ciuleandra jpg
ceas shutterstock jpeg
saptamana patimilor jpeg
padure jpg
regina elisabeta si jackie kennedy captura video jpg
eremia teofil grigorescu adevarul ro jpg
bauturi pexels jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net