La vânătoare de căpuşe şi ţânţari

Ultima actualizare:

    Echipajele de dezinsecție acționează de luni până  joi între orele 22.00 și  2.00 pe aleile din parcuri  și pe malurile lacurilorFoto: Dorin Constanda
Echipajele de dezinsecție acționează de luni până joi între orele 22.00 și 2.00 pe aleile din parcuri și pe malurile lacurilorFoto: Dorin Constanda

Întâi se aude un uruit sinistru, apoi se simte un miros ciudat şi deodată apar ”ei” din întuneric! Nu este un film de groază. La adăpostul nopţii, pe aleile Parcului Herăstrău, comandourile ­Primăriei Capitalei au ieşit la vânătoare de ţânţari şi căpuşe. Reporterul Click! a urmărit desfăşurarea luptelor.

Este ora 22.00, becurile bat într-o dungă şi, pe aleile din cel mai mare parc al României, încep să mişune echipajele de dezinsecţie ale autorităţilor. Maşinile merg încet, doar substanţele care cad ploaie pe crengi, frunze şi iarbă şficuie noaptea. Războiul împotriva ţânţarilor şi căpuşelor se duce cu ”tunuri” şi ”mitraliere” şi se trage orbeşte.

„Atacăm cu opt echipaje, din care cinci maşini care împrăştie substanţă prin tunuri plasate în partea din spate, comandate prin joy-stick de conducătorul vehiculului, şi trei mitraliere, adică instalaţii mânuite din spatele unei maşini de un servant”, ne descrie tehnica de luptă, Tudorel Popa, şeful Serviciului Tratamente Fitosanitare al Centrului de Protecţie a Plantelor, instituţia însărcinată cu dezinsecţia pe spaţiile verzi. 

„Bătălia” la care reporterul Click! a fost martor în Parcul Herăstrău este doar o etapă a campaniei de combatere a ţânţarilor şi căpuşelor. Aceasta a început în aprilie şi se desfăşoară în funcţie de vreme până în octombrie 2017, de luni până joi, între orele 22.00 şi 2.00. 

Stropirea se face etapizat, urmând să fie efectuate câte opt treceri pentru fiecare parc sau zonă verde, ne povesteşte Tudorel Popa. Programul presupune aplicarea succesivă a două substanţe pentru dezinsecţie, produse în Germania, cele mai puternice de pe piaţă.

Click! spune

Programul dezinsecţiei în următoarele zile

  • 4 mai – Parcul Tineretului
  • 8 mai – Parcul Carol, Parcul Izvor, Sala Palatului, zona Unirii,
  • 9 mai – Parcul Tineretului,
  • 10 mai – Parcul Carol, Parcul Izvor, Sala Palatului, zona Unirii 

50 de oameni ajung zilnic la Infecțioase


    Dacă ați fost mușcat  de o căpușă, mergeți  imediat la medic!
Dacă ați fost mușcat de o căpușă, mergeți imediat la medic!

Medicii de la Institutul de Boli Infecţioase „Matei Balş” din Capitală spun că, în ultima lună, se confruntă zilnic cu 50 de pacienţi care au fost muşcaţi de căpuşe.

Din fericire, până acum,  nu a fost înregistrat nici un caz de Boală Lyme (n.r. - boală infecţioasă cu afectare sistemică, care afectează întregul organism).

Maladia, luată din pripă, se poate  trata fără a exista sechele. Dacă boala nu este tratată cu antibiotice, pot apărea probleme grave, precum paralizii şi chiar moartea.a

image
image
image
image
image
image
criminalisti politia nu treceti jpg
buget facturi energie jpg
Baie sare wuhaus com jpg
Eliminarea palmierilor plantați de Primăria Sectorului 3 în Piața Unirii din București. FOTO Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu
Captură de ecran din 2024 03 28 la 19 59 14 png
Gorj 1 jpg
sofer jpg
regele carol i wiki Descopera jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net