Ieri era o toaletă, azi e cârciumă cochetă

Ultima actualizare:

    Cafeneaua care a apărut în locul WC-ului public din Parcul Floreasca este una dintre cele mai frecventate din București
Cafeneaua care a apărut în locul WC-ului public din Parcul Floreasca este una dintre cele mai frecventate din București

Moda restaurantelor şi teraselor de lux construite prin transformarea unor foste toalete face prozeliţi atât la Bucureşti cât şi în marile capitale ale Europei, cum ar fi Londra. În cel mai mare oraş al ţării, un restaurant celebru, ”Gargantua” şi cafeneaua de fiţe ”Ambiance”au fost, la începuturi, WC-uri publice.

În Parcul Floreasca, pe strada Radu Beller nr 54 se află cafeneaua-terasă ”Ambiance”. A apărut în 2001 când o hotărâre a ”Parlamentului” Capitalei a permis o reabilitare a toaletelor publice. Acum, nimic nu mai seamănă cu fosta toaletă despre care nici vechii locuitori ai zonei nu îşi mai aduc aminte decât că ”era pe acolo pe undeva”. Avea 138 de metri pătraţi care au fost cosmetizaţi, transformaţi şi a apărut actuala cafenea, pe la care trec obligatoriu o dată pe săptămână toate VIP-urile care se respectă. O bere la 0,33 este 14 lei, o pizza între 17 şi 27 de lei iar cafeaua porneşte de la 9 lei. 

Cafeneaua de fiţe ”Ambiance
Cafeneaua de fiţe ”Ambiance

Trei kilometri mai încolo, alt parc, Grădina Icoanei, alt stabiliment de lux pornit de la un WC public. La mijlocul anilor 2000, un afacerist a închiriat o bucată de teren în parc pentru a construi o toaletă publică pe care urma să o exploateze. Timpul a trecut iar Consiliul Local de la sectorul 2 a decis apariţia în acelaşi loc unui restaurant. Aşa a răsărit ”Gargantua”cu adresa strada Jean Louis Calderon nr 69. În zona Romană-Rosetti este deja cel mai cunoscut iar preţurile sunt în consecinţă. Gurmanzii pot găsi aici salată din piept de raţă care costă 39 de lei, biftec tartar la 48 de lei sau foie gras cu mere caramelizate la 79 de lei.

Întâi a fost o toaletă, apoi Restaurantul Gargantua din Parcul Grădina Icoanei
Întâi a fost o toaletă, apoi Restaurantul Gargantua din Parcul Grădina Icoanei

Englezii chiar mănâncă din pisoare

100.000 de lire sterline. Adică 564.000 de lei. De atât a avut nevoie bucătarul Peter Tomlinson pentru a transforma o toaletă victoriană din 1890 într-un restaurant de fiţă. Localul „The Attendant”, de pe Foley Street, din vestul Londrei, şi-a deschis porţile în aprilie 2013. Turiştii se înghesuie şi fac programări din timp pentru a mânca aici un sandviş de 28 de lire sterline (158 de lei) şi pentru o bere de 9 lire (50 de lei). Succesul fostei toalete i-a determinat şi pe alţi antreprenori să facă acelaşi lucru. Aşa se face că într-un singur an au apărut şi alte restaurante similare precum „Story”, „The Convenience”, „Humble Kitchen” şi „Ladies and Gentlemen”.

În pubul „The Attendant” s-au păstrat pisoarele pe post de mese
În pubul „The Attendant” s-au păstrat pisoarele pe post de mese

Aşa arăta înainte „The Attendant”
Aşa arăta înainte „The Attendant”

Barul “The Convenience”
Barul “The Convenience”
image
image
image
image
image
image
1 cum ne poate imbolnavi caldura ce avem de facut in zilele caniculare jpg jpeg
paste catolic 2020 papa francisc vatican jpeg
deschidere drum expres oradea jpg
Insomnie - lipsa somn - femeie in pat FOTO Shutterstock
jean hillard captura video jpg
barbat suparat jpg
toaleta freepik jpg
explozie petromidia jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net