Furau păsări din «delta» Capitalei. Înaripatele capturate, protejate de lege, urmau să fie vândute pe piaţa neagră

Ultima actualizare:
simeon stalpnicul png

Intruşi în paradisul păsărilor din Capitală. Balta Văcăreşti, care găzduieşte peste o sută de specii de animale, a devenit ţinta braconierilor de păsări rare. În weekend, reprezentanţii Societăţii Ornitologice Române (SOR) au descoperit trei persoane care au capturat mai multe înaripate, în vederea vânzării lor.

Duminică, balta Văcăreşti. Zi de primăvară perfectă pentru monitorizarea înaripatelor, în viziunea lui Emil Todorov, pasionat de păsări şi ornitolog la SOR.

Şi-a luat binoclul şi aparatul de fotografiat şi a plecat în „misiune" pe balta Văcăreşti, unde aflase că trăiesc peste o sută de specii de păsări, mamifere şi reptile. Locul, situat la 15 minute de centrul oraşului, a devenit un rai al animalelor sălbatice după anii '80. Datorită izvoarelor sale nesecate, balta Văcăreşti s-a transformat într-un loc de o frumuseţe rară, cu vegetaţie bogată, care a primit numele de „Delta Bucureştiului".

În loc de păsări care zboară liber în văzduh, Todorov a fost surprins să vadă nenumărate cuşti din care răzbătea ţipătul disperat al unor cântătoare.

În cuşti se aflau sticleţi, cinteze şi alte păsări protejate, capturate în vederea comercializării

simeon stalpnicul png

Cei trei braconieri foloseau plase de pescuit pentru a prinde păsările

simeon stalpnicul png

"M-am apropiat să mă conving că e vorba despre echipament de braconaj. Am experienţă în astfel de acţiuni, din Bulgaria, unde se folosesc astfel de metode, tot pentru a bracona păsări. Erau sticleţi, o cinteză şi un florinte. Nu sunt păsări pe cale de dispariţie, dar sunt protejate de lege şi eu ştiam acest lucru. După cinci minute de supraveghere, m-am retras şi am sunat la 112", ne-a povestit Todorov.

Trei persoane, dintre care un minor, au fost surprinse de ornitologul bulgar în timp ce prindeau păsări sălbatice. Metoda de braconaj folosită e numită "la chemătoare".

Păsările déjà capturate erau închise în cuşti, de unde cântau, iar un sticlete era legat lângă o "pălărie" de floarea soarelui cu seminţe, pentru a atrage alte păsări. Acestea erau apoi prinse în plase, folosite de regulă la pescuit.

Cei trei au reuşit să-şi strângă echipamentele şi să fugă, dar poliţiştii sunt pe urmele lor fiindcă furtul şi comerţul cu păsări sălbatice e interzis prin lege. Pe piaţa neagră, sticleţii se vând cu circa 10-12 lei bucata, cintezele ajung până la 30 de lei, iar un florinte costă până la 15 lei.

Bulgarul care iubeşte România

Emil Todorov lucrează din octombrie 2012 la Societatea Ornitologică Română. Pasiunea lui pentru animale şi colaborarea anterioară cu instituţia română l-au adus în ţara noastră, despre care are doar cuvinte de laudă. "Eu sunt născut şi crescut la Dunare, vizavi de oraşul Zimnicea. Eram mic, aveam 12 ani, şi eram fascinat de România. Visam să o văd. Am văzut deja Carpaţii, mi-am îndeplinit un vis, şi am fost în Delta Dunării şi cred că aş sta acolo două săptămâni în fiecare lună a anului", susţine cel pe care colegii îl numesc "Emo".

simeon stalpnicul png

Click!spune

"Delta" Capitalei se întinde pe 190 ha. Balta Văcăreşti adăposteşte acum peste o sută de specii de animale, unele rare. O echipă de la National Geographic a urmărit timp de un an evoluţia ecosistemului format aici şi a ajuns la concluzia că acest loc poate fi comparat cu o rezervaţie naţională urbană, care ar atrage mulţi turişti.

image
image
image
image
image
image
criminalisti politia nu treceti jpg
buget facturi energie jpg
Baie sare wuhaus com jpg
Eliminarea palmierilor plantați de Primăria Sectorului 3 în Piața Unirii din București. FOTO Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu
Captură de ecran din 2024 03 28 la 19 59 14 png
Gorj 1 jpg
sofer jpg
regele carol i wiki Descopera jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net