Tot ce trebuie să ştii despre vaccinul antigripal

Ultima actualizare:

    Farmacistul Radu Duvlea  (26 de ani) ne arată unul  dintre antidoturile  împotriva gripei, Influvac
Farmacistul Radu Duvlea (26 de ani) ne arată unul dintre antidoturile împotriva gripei, Influvac

A început campania de vaccinare antigripală gratuită adresată persoanelor care prezintă risc de îmbolnăvire. Însă, este recomandat că fiecare dintre noi să se imunizeze. Nu-ţi ia mult timp, nu te costă o avere, iar prevenţia nu strică niciodată. Medicul de familie Ioana Stanciu ne spune cine trebuie să se vaccineze, când este indicat s-o facem  şi în ce situaţii ar trebui să evităm imunizarea.

Anul acesta, Ministerul Sănătăţii a achiziţionat un milion de doze de vaccin antigripal pentru imunizarea persoanelor cu risc de îmbolnăvire. Dozele sunt disponibile gratuit populaţiei prin intermediul cabinetelor medicilor de familie şi al spitalelor din întreaga ţară. Pe de altă parte, cei care nu beneficiază de imunizare gratuită ar trebui să-şi cumpere vaccinul din farmacii.

Cine trebuie să se vaccineze?

Vaccinul antigripal este recomandat, în primul rând, persoanelor care suferă de afecţiuni cronice cardiovasculare, pulmonare, respiratorii, care suferă de diabet zaharat, hipertensiune sau boli hepatice. Aceste persoane se află deja în evidenţa medicilor şi vor fi imunizate gratuit. Motivul? „Dacă se îmbolnăvesc de gripă, se pot trezi cu complicaţii ale afecţiunilor de care suferă", explică medicul de familie Ioana Stanciu. Nu în ultimul rând, este recomandat să fie imunizaţi copiii, persoanele în vârstă şi femeile gravide, dacă doresc.

Eşti răcit? Nu ai voie să faci vaccinul!

„Cei care vor să se vaccineze împotriva gripei sezoniere, trebuie să se prezinte la cabinetul medicului de familie. Acesta îi va recomanda să se imunizeze doar dacă nu e răcit, nu suferă de stări febrile şi nu îi este afectată imunitatea", ne-a explicat medicul. „Vaccinul antigripal se cumpără din farmacii fără reţetă şi se administrează la cabinetul medicului de familie sau la camera de gardă a spitalelor".

Când trebuie să ne vaccinăm?

Odată cu demararea campaniei naţionale de vaccinare ar trebui să ne prezentăm la medic. Vaccinul se administrează începând cu lunile octombrie, noiembrie şi decembrie, efectul său fiind de lungă durată, de aproape 6 luni. Deci, vei fi ferit de gripă şi în primăvară.

simeon stalpnicul png

Nu te imunizezi? Uite ce rişti!

Doza conţine maximum 3 tulpini de virus, explică medicul Ioana Stanciu. Nu mai mult. Dacă ne vaccinăm, vom fi feriţi de aceşti trei viruşi. În cazul în care apare o tulpină nouă, există posibilitatea să ne îmbolnăvim. Dar, atenţie! Tulpinile conţinute de vaccin sunt cele mai agresive, cele mai periculoase. Acest lucru presupune că bolnavul riscă internarea în spital şi chiar decesul. Tulpinile noi care ar putea apărea după administrarea vaccinului sunt forme mult mai uşoare. Aşadar, dacă ne îmbolnăvim vom suferi de forme uşoare ale bolii.

Cine va fi vaccinat gratuit?

Campania de vaccinare antigripală gratuită începe în această săptămână, potrivit Ministerului Sănătăţii. Deja, 500.000 de doze de vaccin, din totalul de un milion, au fost ditribuite direcţiilor de sănătate publică, urmând ca până la sfârşitul lunii să fie distribuit şi restul. Ministerul a mai anunţat că vaccinul a fost achiziţionat de la compania Sanofi Pasteur, întrucât linia de producţie a Institutului Cantacuzino e oprită.

Ca în fiecare an, campania de vaccinare se desfăşoară în cabinetele medicilor de familie şi în spitale. Vor fi imunizate, cu prioritate, persoanele cu vârsta peste 65 de ani, cu boli cronice, în special boli respiratorii şi cardiovasculare, boli metabolice, copii şi bătrâni instituţionalizaţi, personal medical, precum şi gravide.

Iată ce plante te pot ajuta!

Poţi folosi şi "vaccinuri naturale" împotriva afecţiunilor de sezon. Specialistul Click!, dr. Cristina Bălănescu ne spune care sunt plantele care ne feresc de gripă!

simeon stalpnicul png

Echinaceea e cea mai cunoscută plantă cu rol în creşterea imunităţii.Se foloseşte sub formă de tinctură, infuzie sau capsule. Se administreaza odată cu răcirea vremii, zilnic, pe o perioadă de câteva luni. Pentru copii o capsulă pe zi, pentru adulţi se începe cu 4 capsule pe zi 10 zile, apoi 2 capsule pe zi.

Măceşul se foloseşte sub formă de decoct, tinctură, sirop sau în amestec cu miere. Se administrează din octombrie până în aprilie, zilnic. Copiii vor bea 200-400 ml pe zi de decoct, iar adulţii până la 750 ml pe zi.

Tei, isop, ienupăr, anason, eucalipt, salcie, soc, potbal se folosesc sub formă de infuzie sau în diverse amestecuri. Se face o infuzie dintr-o linguriţă de amestec, la o cană cu apă clocotită. Ca să dai o savoare aparte amestecului, adaugă scorţişoară şi/sau coriandru. După gust, adaugă şi o jumătate de lămâie. Se beau zilnic 2 căni de infuzie, aceeaşi cantitate, copii şi adulţi

Cătina se foloseşte sub formă de ulei, sirop, ceai-infuzie sau sub forma următorului amestec: 100 g miere, 30 g fructe de cătină. Se lasă la macerat 3-7 zile. Se administreaza de la jumătatea lui octombrie şi până în aprilie.

image
image
image
image
image
image
criminalisti politia nu treceti jpg
buget facturi energie jpg
Baie sare wuhaus com jpg
Eliminarea palmierilor plantați de Primăria Sectorului 3 în Piața Unirii din București. FOTO Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu
Captură de ecran din 2024 03 28 la 19 59 14 png
Gorj 1 jpg
sofer jpg
regele carol i wiki Descopera jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net