Aşa te dregi după mesele copioase de Sărbători!

Ultima actualizare:

    Porţiile mari  provoacă dereglări  metabolice
Porţiile mari provoacă dereglări metabolice

Mii de români ajung anual la spital din cauza exceselor alimentare şi a consumului de alcool peste măsură. Revista „Click! pentru femei“ îţi spune cum îţi afectează sănătatea excesele alimentare şi ce e de făcut!

Excesul de grăsimi dă crize biliare

Pentru a evita o suprasolicitare a organismului, ai două posibilităţi: fie mănânci cu moderaţie, fie încerci să găteşti mai dietetic, adică cu mai puţine grăsimişi zaharuri. Însă, este de preferat să se aplice ambele principii alimentare. „Altfel, pot apărea indigestiile, din cauza faptul că organismul are o capacitate limitată de a procesa alimentele.

De aceea, există riscul de a elimina excesele prin vărsături sau de a acuza dureri ale vezicii biliare, întrucât o parte dintre nutrienţi ajung în organismş i declanşează afecţiuni precum colecistită acută şi pancreatită acută. Aportul excesiv de proteineşi lipide, în special din carne, stă la baza acestor probleme. În aceste condiţii, în cazul diabeticilor, se poate instala o decompensare a bolii, care poate avansa până la comă", subliniază nutriţionistul.

Porţiile mari provoacă dereglări metabolice

Până acum, ai fost atent la ce şi cât ai mâncat. Dar pentru Sărbători te-ai pregătit pentru un veritabil festin culinar? Află că atunci când îţi obişnuieşti organismul într-un anumit fel, orice schimbare în alimentaţie poate duce la dereglări metabolice. „Preparatele tradiţionale sunt grele, deoarece conţin din belşug grăsime, zahăr şi proteine animale, şi cu cât mâncăm mai multe, cu atât organismul depune un efort mai mare pentru a digeraşi metaboliza toată această avalanşă culinară, mai ales atunci când vine după o perioadă de post", afirmă dr. Şerban Damian, nutriţionist la Centrul de nutriţie Superfit.

Trucuri să te refaci după mesele copioase

„După excesele alimentare, se recomandă evitarea alimentelor bogate în grăsimişi zaharuri. E indicat să consumi cât mai multe legume şi fructe, deoarece abundă în substanţe nutritive. Poţi consuma supe uşoare, salate, carne slabă şi ceaiuri din chimen şi anason, deoarece favorizează digestia. În cazul în care simptomele digestive nu dispar după un regim de câteva zile, se impune o vizită la medic", ne-a spus Şerban Damian.

image
image
image
image
image
image
levi strauss captura video jpg
respiratia jpg
Alimente nocive pentru ficat FOTO Shutterstock jpg
rsz delta dunarii jpg
vize jpeg
targ paste 2024 orase romania 896983 jpg
castelul pustnicului captura video jpg
avion pixabay jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net