Copiii alăptaţi la sân, mai rezistenţi la boli!

Ultima actualizare:

    Mamele ar trebui să conştientizeze importanţa laptelui de la sân şi numai în cazurile excepţionale să apeleze la cel de formulă.
Mamele ar trebui să conştientizeze importanţa laptelui de la sân şi numai în cazurile excepţionale să apeleze la cel de formulă.

Ai dubii că laptele matern nu ar fi alimentul ideal pentru copilul tău? În cartea „Părinţi altfel", dr. Ggheorghe Mencinicopschi îţi spune de ce bebeluşii trebuie alăptaţi până la vârsta de cel puţin un an.

Datorită proprietăţilor nutriţionale şi antiinfecţioase, mamele ar trebui să conştientizeze importanţa laptelui de la sân şi numai în cazurile excepţionale să apeleze la cel de formulă. Iată şi lista beneficiilor laptelui matern:

Are o compoziţie completă şi complexă, perfect adaptată necesităţilor fiziologice specifice bebeluşului, conţinând toţi aminoacizii esenţiali şi toţi ceilalţi nutrienţi, în proporţiile cantitative necesare fiinţei umane şi cu cea mai adecvată biodisponibilitate şi calitate biologică.

Cantitatea, conţinutul de energie şi de nutrienţi sunt determinate exact pentru a corespunde funcţiilor nematurizate ale organelor sistemului digestiv.

Compoziţia se schimbă şi pe parcursul evoluţiei sugarului, fiind perfect adaptată fiecărei faze de dezvoltare a acestuia; astfel, primul lapte (colostrul), ce apare în primele zile de după naştere, este cremos, gălbui şi conţine imunoglobuline (anticorpi), lizozim, lactoferină şi alte substanţe care cresc imunitatea sugarului, sistemul său imunitar nefiind suficient de dezvoltat pentru a face faţă agenţilor patogeni. Colostrul acţionează şi ca un laxativ pentru uşurarea eliminării meconiului, primul scaun al sugarului. După circa 2 săptămâni, laptele îşi schimbă din nou compoziţia, devenind lapte matur.

Scade riscul ca sugarul să facă alergie, de aceea sugarii cu risc de alergie ar trebui să fie alăptaţi exclusiv cu lapte matern în primele 6 luni.

Conţine un glucid special (ginolactoza), cu rol de factor bifidogen, stimulând dezvoltarea şi colonizarea intestinului sugarului cu bacteriile prietenoase, bifidobacteriile, extrem de importante pentru funcţionarea corectă a digestiei şi sistemului imunitar.

Raportul calciu/fosfor este perfect adaptat nevoilor sugarului, iar fierul din laptele matern are cea mai mare biodisponibilitate. Alăptatul la sân stimulează dezvoltarea maxilarului copilului şi previne apariţia defectelor danturii.

Sănătatea mamei este influenţată în mod benefic prin alăptare, uterul revenindu-şi mai rapid; totodată, în această perioadă scade drastic probabilitatea de a rămâne însărcinată din nou (însă aceasta nu este o metodă contraceptivă 100% sigură).

Alăptatul la sân mai are o altă covârşitoare importanţă: întăreşte legătura emoţională dintre mamă şi copil, cu efecte incomensurabile asupra dezvoltării caracterului viitorului adolescent şi adult.

Fiecare mamă, în mod normal, are suficient lapte pentru copilul ei deoarece secreţia laptelui se adaptează atât din punct de vedere al necesarului energetic, cât şi al ritmului de a suge. Cantitatea de care are nevoie un sugar este diferită de la un copil la altul. Sugarul poate fi alăptat oricând îi este foame (în primele săptămâni, şi noaptea); pe parcurs, se formează de la sine un ritm de alăptare regulat, cel mai adesea la fiecare 4 ore.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
zatun lac jpg
inaugurare jpeg 5 jpeg
furtuni ploi jpeg
casse tete jpg
man at supermarket jpg
Imparateasa Messalina jpg
Infarct - inima - boli cardiace FOTO Shutterstock
tocător de legume jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net