Obiceiurile noastre alimentare sunt sănătoase? Cât şi cum trebuie să mâncăm

Ultima actualizare:

Revigorarea şi protejarea organismului de toxine sunt probleme majore pentru fiecare dintre noi. Nutriţioniştii din lumea întreagă susţin că, totdeauna, curele cu fructe şi cu legume de sezon, echivalează cu un tratament complex care ne menţine în formă.

Este un fapt dovedit că stilul de viaţă trepidant din zilele noastre epuizează destul de repede rezervele substanţelor hrănitoare din organism. În acelaşi timp, trebuie să recunoaştem : puţini dintre noi se pot lăuda că aplică în practică sfaturile pe care le-au primit de la nutriţionişti. De aceea, nu totdeauna obiceiurile noastre alimentare sunt corecte. Aşa se explică faptul că, deseori, aceste preferinţe alimentare nu corespund nevoilor organismului nostru.

Facem greşeli de nutriţie?

Între teorie şi practică este o distanţă uriaşă. Foarte mulţi dintre noi facem greşeli de nutriţie, fie că nu cunoaştem reguli importante mediatizate, fie că nu le respectăm din mai multe motive. În această privinţă, lipsa de timp pentru aprovizionare, pentru pregătirea meniului adecvat şi veniturile financiare modeste sunt scuze invocate frecvent.

Un program de alimentaţie sănătoasă

Mâncăm cu înţelepciune ca să trăim mai fericiţi şi să ne simţim mai bine, aşa susţine Campania "5 porţii de legume, de fructe sau de suc de fructe", desfăşurată în multe ţări din Uniunea Europeană şi din lume. Acum, acest stil de viaţă este promovat şi în România. În ţările europene, în care s-a lansat Campania, s-au realizat proiecte care pledează pentru un stil de viaţă sănătos pentru orice persoană, indiferent de vârstă. Pledoariile pe această temă se referă la o alimentaţie echilibrată, bogată în fructe, legume şi sucuri de fructe, consumate în proporţii adecvate.

Ce înseamnă o porţie?

O dietă diversificată şi echilibrată este cea mai bună sursă de substanţe nutritive. Astfel că un consum regulat de 5 porţii de legume, de fructe sau de suc de fructe natural 100% trebuie să devină un obicei în viaţa noastră de fiecare zi. O porţie înseamnă: un morcov sau un măr, câteva bucăţi mai mici dintr-o legumă sau un pahar cu suc de fructe.

Expertul Campaniei „5 porţii de legume, de fructe sau de suc de fructe", dr. Şerban Damian, specialist în nutriţie, afirmă: „Nimeni nu poate nega faptul că învăţarea obiceiurilor alimentare corecte este laborioasă. Omul nu este un calculator. Cu toate acestea, alocarea timpului şi răbdarea vor avea consecinţe pozitive asupra vieţii de adult. Dieta echilibrată şi adecvată, consumul regulat de legume, de fructe şi de sucuri proaspete îl vor menţine în formă şi vor contribui la starea de bine. Să ne amintim acest lucru în fiecare zi!"Hrană echilibrată în rândul copiilor

Consecinţele alimentaţie incorecte are efecte directe asupra întregului organism, pentru adulţi, dar şi pentru copii, care trebuie hrăniţi sănătos. Fructele şi legumele preparate pentru ei sub diferite forme, gustoase şi atractive, impune răbdare din partea părinţilor . De asemenea, copiii trebuie educaţi să mănânce gustări cu fructe şi legume pregătite de ei. Totodată, de la vârsta de trei ani, copilul priveşte cu atenţie comportamentul părinţilor săi, imitându-i cu toată atenţia. În familie, dacă părinţii sunt consumatori de sucuri naturale , preparate în casă, de aperitive cu crudităţi sau de fructe deshidratate şi copiii lor vor fi dornici să le deguste.

Efectele Campaniei în lume

În SUA - Iniţiativa Ministerului Sănătăţii pe această temă, de a educa populaţia să mănânce zilnic câte 5 porţii de fructe şi legume sub diverse forme, are ca scop prevenţia, reducerea afecţiunilor legate de alimentaţia dezechilibrată: prevenirea obezităţii, prevenirea bolilor cardiovasculare şi anumitor tipuri de cancer. Experţii campaniei din SUA îşi exprimă opinia: : "Fructele şi legumele fac parte dintr-un meniu sănătos şi echilibrat, aşa că învaţă să le incluzi în dieta ta zilnică".

În Marea Britanie - Un studiu recent realizat la Universitatea din Warwick din Marea Britanie susţine că oamenii cei mai sănătoşi din punct de vedere fizic şi mental sunt cei care mănâncă nu doar cinci, ci chiar şapte porţii de fructe şi legume pe zi. Studiul a fost realizat pe 80.000 de subiecţi , iar rezultatele au fost date publicităţii acum o lună.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
asistati social romania foto arhiva adevarul jpg
image
image
image
image
image
image
norvegia pixabay jpg
Femeie care bea ceai FOTO Shutterstock
Apartament Cannes Foto Booking jpg
strada slanic prahova jpg
istanbul pixabay jpg
beneficiile jocului la varsta adulta 1536x864 jpg
Afl â care sunt principalii pomi fructiferi care nu trebuie s â +¢i lipseasc â din gr âdin â min jpg
Metrou Victoriei FOTO Shutterstock
image
actualitate.net
image
actualitate.net