Evită alimentele reci şi stătute dacă vrei să scapi de migrene

Ultima actualizare:

Studiile arată că migrena este rezultatul unui dezechilibru biochimic la nivelul creierului, ce provoacă hiperexcitabilitate cerebrală, adică un răspuns anormal al neuronilor la anumiţi stimuli.

"Factorii declanşatori ai migrenei sunt de ordin alimentar (vin roşu, lactate, ciocolată, citrice, ulei, sare), anumite medicamente precum antihipertensivele, stările de anxietate, dar şi de euforie, oboseala extremă, mirosurile puternice, lumina fluorescentă sau expunerea la monitorul calculatorului pentru mult timp", spune medicul de familie Radu Leon George de la Clinica Leomedica din Bucureşti.

Un episod migrenos constă în durere intensă, ce afectează o jumătate a capului şi este deseori însoţită de fotofobie (sensibilitate la lumină), de greaţă şi de vărsături.

Atenţie la conserve!

Studiile americane au arătat că o dietă săracă în tiramină scade cu 25% frecvenţa durerilor de cap.

Tiramina este un aminoacid care se găseşte în mod normal în organism, cu rol în reglarea valorilor tensiunii arteriale, dar care poate fi adus în corp şi prin alimentaţie.

Alimente bogate în tiramină sunt cele „învechite", conservate, fermentate, puse la uscat, la sărat sau la afumat.

Şi sosurile lăsate în frigider mai mult de 24 de ore vor avea un conţinut mai crescut în acest aminoacid.

De aceea, trebuie să evităm, pe cât posibil, conservele, fie că e vorba de carne, peşte, de legume sau de compoturi, de brânzeturi învechite şi de mezeluri, mai ales de cele afumate şi uscate.

Măslinele şi produsele fermentate din soia sunt, de asemenea, contraindicate. Din acelaşi motiv, persoanele care suferă de migrene trebuie să consume cu moderaţie fasole, vin roşu, dar şi nuci, stafide şi smochine.

Prea multă tiramină ar putea fi implicată în apariţia migrenelor prin efectul asupra vaselor cerebrale, spun specialiştii.

Creierul „îngheaţă" temporar

Pentru unele persoane, consumul de alimente reci provoacă un alt gen de dureri de cap, adesea confundate cu migrena. Atunci când se grăbesc să mănânce o îngheţată, de exemplu, ele resimt dureri intense la baza nasului.

Fenomenul poartă numele „brain freeze" (îngheţare a creierului). Potrivit studiilor, 80 la sută din persoane au resimţit astfel de simptome la un moment dat în viaţă.

Citeşte în Adevarul care este "dieta antidurerii de cap"

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Ion Tiriac (Sportpictures) jpg
image
image
image
image
image
image
geto daci jpg
FotoJet (22) jpg
ulei masline jpg
Ai aceasta bancnota in portofel Detaliul scapat de toti pana acum va produce surprize majore jpg
Ion Gavrila Ogoranu jpg
Domeniile Murani FOTO destinatiaanului.ro
hipodrom baneasa jockeyclub1 jpg
supermarket jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net