Ceaşca de sănătate / Ce nu ştii despre urzica vie

Ultima actualizare:

    Întreaga plantă (frunze şi rădăcini) conţine cantităţi semnificative de minerale, în mod special fier
Întreaga plantă (frunze şi rădăcini) conţine cantităţi semnificative de minerale, în mod special fier

O adevărată fântână de leac, urzica vie este şi regina verdeţurilor de primăvară! Revigorantă şi tonică, pişcătoarea urzică vie este un remineralizant de excepţie. O întâlneşti pretutindeni, în grădini, la liziera pădurilor, prin fâneţe, pe pajişti, dar preferă locurile umede şi umbroase.

Plantă comestibilă, urzica vie este una dintre cele mai apreciate plante medicinale de pe întregul mapamond. „Fiind o verdeaţă «lacomă», urzica vie asimilează cantităţi mari de substanţe nutritive vitale, care întăresc sistemul imunitar şi fortifică întregul organism. Folosită sub diferite forme: infuzie (simplă sau preparată în doi timpi), tinctură, macerat, sirop, pulbere şi, nu în ultimul rând, în diferite preparate culinare, cura cu urzică vie echivalează cu o farmacie bogată în leacuri pentru mai bine de 70 de boli", ne precizează Eugen Giurgiu, doctor în biochimie cu competenţe în fitoterapie şi nutriţie.

O sursă perfectă de fier

Întreaga plantă (frunze şi rădăcini) conţine cantităţi semnificative de minerale, în mod special fier, care se asimilează cu uşurinţă în organism. De aceea, modesta verdeaţă este un remediu indicat în tratamentul anemiei feriprive. O formă de administrare cu efecte rapide este pulberea de rădăcină. În acest caz, sunt recomandate câte trei-patru linguriţe pe zi, iar cura trebuie continuată cel puţin o lună.

Favorizează irigarea rinichilor

După numeroase studii, o echipă de specialişti germană, alcătuită din toxicologi, medici şi farmacologi, a dovedit efectul benefic al urzicii în combaterea infecţiilor urinare. Cei care suferă de cistită cronică sau de inflamarea rinichilor, dar şi persoanele care au ficatul supraîncărcat cu toxine, pot conta pe ajutorul urzicii, care se poate administra sub două forme: de tinctură (se ia câte o linguriţă de trei-patru ori pe zi, timp de o lună) şi de infuzie preparată în doi timpi, din care se consumă 900 ml pe zi.

Aceste preparate au efect diuretic şi antibacterian, ajută la eliminarea toxinelor din ficat şi a acidului uric, ameliorând astfel guta, provocată de excesul de acid uric din ţesuturi şi articulaţii.

Scade glicemia

Administrarea extractelor apoase din urzică scade nivelul glicemiei din sânge, stimulează diureza, protejează inima şi vasele de sânge, ajutându-i pe diabetici să ducă o viaţă normală. Sucul proaspăt de urzică (câte două linguri înainte de micul dejun), consumat un interval de trei luni, creşte producţia de insulină şi scade glicemia.

Combate virozele respiratorii

Ceaiul de urzici s-a dovedit un bun bactericid, care limitează sau stopează multiplicarea bacteriilor. Infuzia fluidifică secreţiile bronhice şi favorizează eliminarea acestora prin expectoraţie. Ceaiul este şi un remediu contra tusei. Infuzia se prepară din două linguriţe cu urzici uscate la o cană cu apă fierbinte. Se lasă la infuzat zece minute, iar cura indicată în acest caz este de două căni pe zi, urmată vreme de 10-14 zile.

Proprietăţi benefice pentru sistemul imunitar

În stările de imunitate scăzută, boli degenerative cronice sau cancer, urzica vie are o proprietate unică: furnizează organismului substanţele de care acesta are nevoie să se revitalizeze. Pentru efectele diuretice uşoare, planta este de folos în tratamentul bolilor de inimă şi circulatorii.

simeon stalpnicul png

Reţeta săptămânii:

Infuzia de urzică preparată în doi timpi

Preparare: Se lasă patru linguri de pulbere de frunze (sau două linguri de pulbere obţinută din rădăcină) la macerat în 500 ml de apă, iar după opt ore se filtrează. Planta rămasă după filtrare se fierbe din nou, cinci minute, tot în 500 ml de apă, iar după răcire cele două extracte se amestecă. Zilnic, se beau câte două, chiar patru pahare.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
Teren agricol tractor FOTO Shutterstock
sofer pexels jpg
napoleon foto profimedia
cafea boabe premium edream jpg
Taxe impozite calculator FOTO Shutterstock
Cuplu de romani spania Captura Antena 3 jpg
titanic adobestock jpg
plante de apartament beneficii si ingrijire jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net