Uite cum să-ţi calculezi bugetul familiei pentru o lună!

Ultima actualizare:

Baza oricărui plan financiar este stabilirea bugetului, aceasta find metoda prin care putem ştii cât cheltuim pe lună şi cât putem economisii. Sunt unele reguli de bază pe care nu le puteţi evita, iar una dintre ele este să nu cheltuiţi mai mult decât câştigaţi.

Calculează câştigul tău lunar

Cu ajutorul unui calculator, calculează care este câştigul tău lunar. Ia în considerare toate sumele de bani de care beneficiezi în fiecare lună: salariu, sporuri salariale, venituri realizate din activităţi auxiliare, diverse beneficii primite de la serviciu, alocaţiile copiilor, etc.

Vezi apoi la ce sumă exactă se ridică veniturile tale.

Fă o listă cu cheltuieli fixe şi variabile

Cheltuielile fixe reprezintă taxe, asigurări şi impozite. Dacă ai posibilitatea, plăteşte aceste sume de bani la timp, pentru a scăpa apoi de-o grijă.

Cheltuielile variabile reprezintă banii alocaţi pentru reparaţii, recondiţionări sau modernizări în locuinţă, pentru mâncare, transport, rate la bănci, întreţinere, facturi la utilităţi etc. Nu uita să iei în calcul şi sumele de bani pentru îmbrăcăminte, îngrijire medicală, vacanţă şi concediu.

Află ce bani ţi-au mai rămas

După ce ai scăzut din veniturile lunare toate cheltuielile lunare fixe şi variabile, află care este suma de bani disponibilă care ţi-a mai rămas.

Dacă suma este cu minus, trebuie să mai tai din cheltuieli. Începe cu sumele destinate concediului sau vacanţelor.

În cazul în care ţi-au mai rămas bani puşi deoparte, poţi să-ţi stabileşti nişte ţeluri pe termen lung sau scurt.

Bugetul este oscilant? Uite ce ai de făcut

Ce te faci dacă observi că bugetul familiei tale este oscilant şi variază de la o lună la alta? Iată câteva sfaturi.

 Fii cât se poate de realist în ceea ce priveşte cheltuielile lunare;

 Nu uita să opreşti o sumă de bani care să fie disponibilă în orice moment pentru cheltuieli neprevăzute şi eventuale urgenţe;

 Implică-i pe toţi membrii familiei atunci când stabileşti priorităţile şi când hotărăşti care vor fi sumele alocate fiecărui scop în parte.

Cum poţi să faci economie la bani?

 Încearcă să consumi mai puţină energie electrică şi apă. Redu facturile la utilităţi dar şi factura la întreţinere.

 Începe sezonul reducerilor şi nu trebuie să ratezi preţurile mici din acest an. Acum este momentul să-ţi înnoieşti garderoba cu bani puţini.

Fă-ţi cumpărăturile din piaţă pentru că poţi negocia cu vânzătorii. În supermarket preţul este fix şi nu este negociabil.

Calculează bugetul săptămânal sau lunar

 Folosirea unui calculator pentru buget te va ajuta să calculezi veniturile şi cheltuielile dintr-o săptămână sau dintr-o lună. 6 Încearcă să rămâi pe o singură variantă de calcul a bugetului, fie săptămânal, fie lunar.

O combinaţie a celor două nu este deloc recomandată. Nu te îngrijora dacă nu poţi ţine cont de fiecare leu pe care îl câştigi sau îl cheltuieşti - cel mai important lucru este să ai o imagine de ansamblu a veniturilor tale.

Nu uita să iei în calcul şi cheltuielile ocazionale precum zilele de naştere, nunţi, botezuri dar şi cheltuielile pe care le faci o singură dată pe an precum taxe, asigurări, impozite.

Citeşte şi:

6 sfaturi ca să-ţi gestionezi realist bugetul

Notează zilnic pe ce strici banii

Uite cum îţi construieşti bugetul familiei în patru paşi

image
image
image
image
image
image
criminalisti politia nu treceti jpg
buget facturi energie jpg
Baie sare wuhaus com jpg
Eliminarea palmierilor plantați de Primăria Sectorului 3 în Piața Unirii din București. FOTO Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu
Captură de ecran din 2024 03 28 la 19 59 14 png
Gorj 1 jpg
sofer jpg
regele carol i wiki Descopera jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net