7 lucruri pe care trebuie să le ştii despre noul cod rutier

Ultima actualizare:
simeon stalpnicul png

Ai primit o amendă rutieră şi nu o plăteşti în 30 de zile? Vei rămâne fără permis până o vei achita. Ai trecut pe culoarea roşie a semaforului şi ai provocat un accident rutier? Vei rămâne din nou fără permis, dar nu pentru câteva luni, ci pentru câţiva ani. Uite unele dintre cele mai importante modificări ale codului rutier care ar putea intra în vigoare din această toamnă.

Prea multe accidente, prea mulţi morţi şi răniţi, prea mulţi şmecheri care au impresia că sunt regii şoselelor. Din această toamnă, lucrurile s-ar putea schimba în urma unui proiect de Ordonanţă de Urgenţă prin care Guvernul propune înăsprirea pedepselor pentru cei care încalcă legea circulaţiei pe drumurile publice.

Noile prevederi, publicate pe siteul Ministerului de Interne, sunt în dezbatere publică. Uite ce ar trebui să ştie toţi şoferii!

Treci pe roşu

 Legea propusă: Potrivit proiectului de Ordonanţă de Urgenţă, dacă ai trecut pe roşu şi te faci vinovat de producerea unui accident soldat cu pagube materiale vei plăti o amendă încadrată în clasa VI de sancţiuni şi vei rămâne fără permis trei ani.

 Legea actuală: Potrivit legislaţiei în vigoare, conducătorii auto care produc accidente după ce trec pe culoarea roşie a semaforului se aleg cu permisul suspendat timp de două luni şi primesc între 6 şi 8 puncte- amendă. 

 Legea propusă: Pe viitor însă, chiar dacă nu produce nici un accident rutier, tot nu cei scăpa uşor: vei rămâne fără permis timp de doi ani şi vei primi între 125 şi 200 de puncte-amendă.

 Legea actuală: În prezent, dacă treci pe culoarea roşie a semaforului fără a produce vreun accident rutier, ţi se suspendă permisul o lună de zile şi primeşti 4 sau 5 puncte -amendă.

Nu opreşti la calea ferată

 Legea propusă: Abaterile şoferilor de la aceste reguli ar putea fi sancţionate cu amendă prevăzută în clasa a VI-a de sancţiuni şi cu suspendarea permisului pe o perioadă de 3 ani.

 Legea actuală: În prezent, dacă nu respectă regulile privind trecerea la nivel cu calea ferată când barierele sau semibarierele sunt coborâte sau în curs de coborâre sau când semnalele cu lumini roşii şi/sau sonore sunt în funcţiune, şoferii sunt sancţionaţi de către poliţişti cu reţinerea permisului pe trei luni de zile şi pot primi între 9 şi 20 puncte-amendă. 

Mergi pe contrasens

 Legea propusă: Şoferii care conduc pe autostradă pe contrasens se pot alege cu permisul suspendat pentru trei ani şi pot primi între 125 şi 200 puncte-amendă.

 Legea actuală: În prezent, conducătorii auto pot avea permisul suspendat două luni şi primesc între 6 şi 8 puncte-amendă. 

Alte noutăţi aduse legii

Nu plăteşti amenda, adio permis!

Şoferii care sunt amendaţi de poliţiştii care au constat anumite abateri de la regulile rutiere, dar nu-şi plătesc amenda în termen de 30 de zile se pot alege cu permisul suspendat până când îşi achită amenda.

Nu porţi centura de siguranţă? Se va scumpi amenda!

Se va majora şi sancţiunea pentru nepurtarea centurii de siguranţă şi a căştii de protecţie, de la 2-3 puncte amendă, atât cât este în prezent, la 9-20 puncte amendă.

Proba practică, monitorizată video: Proiectul de Ordonanţă de Urgenţă prevede obligativitatea monitorizării video a probei practice la examenul pentru obţinerea permisului de conducere, pentru asigurarea şi verificarea corectitudinii examinării. Sunt exceptate vehiculele utilizate la proba practică pentru obţinerea categoriilor AM, A1, A2 şi A. 

«Sancţiunile actuale sunt prea blânde»

Ministrul de interne Radu Stroe a declarat pentru Mediafax că sunt prea mulţi conducători auto care încalcă legea. Ministrul consideră că amenzile actuale sunt simbolice, iar şoferii pot scăpa de ele fără să le plătească. “Vom introduce în lege suspendarea dreptului de a conduce dacă cel care este amendat nu îşi plăteşte amenda într-un termen de o lună”, a spus Radu Stroe. Astfel, în cazul în care un şofer primeşte o amendă şi nu o plăteşte în 30 de zile, i se va suspenda permisul până când va face dovada plăţii respectivei amenzi.

simeon stalpnicul png

Se va mări perioada de suspendare a permisului

Radu Stroe propune şi creşterea perioadei de suspendare a dreptului de a conduce în cazul abaterilor rutiere care stau la baza producerii de accidente grave, soldate cu morţi şi răniţi. “Intenţionăm să creştem perioada de suspendare a permisului de conducere până la trei sau patru ani pentru cei care accidentează sau omoară oameni conducând sub influenţa alcoolului sau trecând pe culoarea roşie a semaforului.

Regimul sancţionator se înăspreşte, în principal, pentru câteva situaţii punctuale care reprezintă principalele cauze ale accidentelor grave de circulaţie: alcool la volan, nerespectarea culorii roşii a semaforului, neacordarea priorităţii pietonilor pe trecerea de pietoni, neoprirea la trecerea la nivel cu calea ferată sau conducerea pe contrasens pe autostradă”, a mai spus Radu Stroe.

image
image
image
image
image
image
criminalisti politia nu treceti jpg
buget facturi energie jpg
Baie sare wuhaus com jpg
Eliminarea palmierilor plantați de Primăria Sectorului 3 în Piața Unirii din București. FOTO Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu
Captură de ecran din 2024 03 28 la 19 59 14 png
Gorj 1 jpg
sofer jpg
regele carol i wiki Descopera jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net