Cu aşa puşcărie, cine mai vrea în libertate?

Ultima actualizare:

    Laptop, telefon mobil în celulă, sală de forţă, mobilier de lux  şi mâncare la comandă - par servicii de hotel, dar sunt la penitenciar
Laptop, telefon mobil în celulă, sală de forţă, mobilier de lux şi mâncare la comandă - par servicii de hotel, dar sunt la penitenciar

La prima vedere zici că e hotel de lux şi te întrebi cât costă cazarea. Penitenciarul de maximă siguranţă Berwyn, din Wrexham, Ţara Galilor, a costat 212 milioane de lire sterline, dar se poate bate lejer cu cele mai luxoase lanţuri hoteliere din lume. Într-un cuvânt, în afară de libertate puşcăriaşilor de aici nu le lipseşte nimic: au telefoane mobile în celulă, saună, jacuzzi, sală de forţă, cinema, centru comercial şi loc de joacă.

În primul rând, nu poţi numi “celule” încăperile de una sau două persoane unde sunt închişi deţinuţii. Şi asta pentru că mobilierul “inteligent” făcut pe comandă pune accent pe confort, pe spaţiile de depozitare a diferitelor bunuri şi pe relaxarea şi buna dispoziţie a celui “cazat” aici până când îşi ispăşeşte pedeapsa. Capacitatea de “cazare” a penitenciarului este colosală: de 2.100 de prizonieri, făcând un alt penitenciar din Regatului Unit, Oakwood, de lângă Wolverhampton (care are o capacitate de 1.600 de deţinuţi) să pară un pitic.

În acest penitenciar deţinuţii au câte un laptop în cameră, telefoane mobile individuale, reţea de Internet wi-fi şi îşi pot comanda în “celulă” mâncarea preferată, haine, cosmetice, parfumuri, jucării sau aparate electronice. Trebuie menţionat că deţinuţii îşi pot pierde privilegiul de a beneficia de aceste lucruri dacă încalcă regulile penitenciarului. Însă atâta timp cât sunt “cuminţi” au acces la duşurile “muzicale”, la piscină, la jacuzzi şi la sala de hobby. Pentru cei care adoră jocurile pe calculator, există o sală dedicată acestui tip de activitate şi în cazul în care un student s-a certat cu legea, el îşi poate continua studiile la sala de studiu şi să îşi dea exemenele prin intermediul Internetului.

Investiţia în cel mai mare penitenciar de maximă siguranţă din Regatul Unit a fost de 212 milioane de lire sterline (1,12 miliarde de RON). Pentru sportivi, penitenciarul a prevăzut un teren de fotbal la dimensiuni conforme standardelor UEFA şi un parc cu gazon pentru amatorii de alergări. În zona de vizite, a fost amenajat un loc de joacă pentru copii, iar paturile matrimoniale unde deţinuţii pot întreţine relaţii sexuale cu soţiile sunt inspirate din filmul “Fifty Shades of Grey”.

Directorul închisorii, Russ Trent a declarat pentru Daily Mail că “acesta este un centru de reabilitare, de reintegrare în societate şi de aceea toţi angajaţii de aici sunt special instruiţi să îi ajute pe deţinuţi să revină în comunitate. Complexul e împărţit în trei clădiri Alwen, Bala şi Ceiriog (râuri din nordul Ţării Galilor) care pot primi câte 702 bărbaţi, împărţiţi în 24 de comunităţi”.

În funcţie de preocupări, comunităţile de deţinuţi sunt structurate pe: veterani de război, recidivişti, hoţi, studenţi sau intelectuali şi afacerişti (închişi pentru fraude). Momentan nu funcţionează decât o clădire. Celelalte două se deschid în mai şi iulie, când va ajunge mobilierul făcut pe comandă. Dar nu toate sunt noi.

Există şi “carcera”, o clădire cu 21 de celule individuale, unde sunt duşi “inadaptaţii” sau deţinuţii violenţi. Pentru ei, cuvântul “lux” nu există decât în dicţionar, pentru că la carceră toate drepturile menţionate dispar şi detenţia îşi arată latura urâtă. Pentru a nu se răni cu tacâmurile, toate lingurile, furculiţele şi spatulele folosite pe post de cuţit sunt din plastic. Fiecare deţinut are dulapul lui cu “veselă” de care trebuie să aibă grijă “minimum 4 ani, cât durează detenţia”. “

Majoritatea deţinuţilor pleacă din penitenciar gata angajaţi, pentru că-şi trimit CV-urile pe Internet, dau interviurile de angajare direct din celulă şi anunţă angajatorul că nu vor fi disponibili pentru slujbă decât... după eliberare”, a mai adăugat directorul. În funcţie de preferinţe, meniul este “halal” şi “ne-halal”, vegetarian sau carnivor, dietetic sau normal.

Topul închisorilor de lux

În centrele de detenţie cu securitate minimă, deţinuţii trăiesc ca în Paradis pentru a reveni în societate oameni integri. Iată cele mai râvnite penitenciare din lume.

  • Penitenciarul Bastoy, Norvegia. Este un regim de detenţie semi deschis, pe o insulă unde deţinuţii se întreţin singuri în condiţii ecologice. Nu există gardieni şi stau în cabane.
  • Centru de detenţie Leoben, Styria, Austria. Deţinuţii stau singuri în cameră, au televizoare de ultimă generaţie, pereţii închisorii sunt din lemn, fiecare are toaleta lui personală.
  • Penitenciarul Champ-Dollon, Geneva, Elveţia. A fost construită cu 40 de milioane de dolari şi acum e un “hotel de lux” pentru deţinuţi. Fiecare are baia lui şi bucătăria e comună.
  • Penitenciarul Pondok Bambu, Indonezia. Aici ajung traficanţii de droguri. Penitenciarul e mai mult un centru de dezintoxicare cu aparatură ultramodernă şi specialişti în domeniu.
  • Penitenciarul JVA Fuhlsbuettel, Germania. Are celule spaţioase, cu geamuri mari, băi încăpătoare de poţi jura că este vorba de un apartament personal
  • Ţările cu cele mai rele condiţii de detenţie
  • Penitenciarul Delfinul Negru, Orenburg Oblast, Rusia. Deţinuţii nu au voie să stea jos sau să se relaxeze până la ora de culcare. Aici ajung pedofilii, canibalii, violatorii şi ucigaşii.
  • Penitenciarul Ciudad Barrios, El Salvador. Majoritatea deţinuţilor fac parte din bandele de traficanţi Barrio 18 sau MS 13. Sunt 90% şanse ca o dată închis aici să ajungi acasă în coşciug.
  • Penitenciarul Petak. insula Petak, Rusia. Cei mai periculoşi criminali ajung aici. 22 de ore pe zi sunt petrecute în celule şi doar 2 ore la aer. Nu au voie cărţi, să discute şi nu au toalete.
  • Penitenciarul Bang Kwang, Bangkok, Thailanda. Într-o celulă de opt persoane stau aproape 50. Mănâncă un singur bol de orez pe zi. Au picioarele legate cu greutăţi. Bătăile sunt zilnice.
  • Penitenciarul Kamiti, Kenya. Nu ai loc să arunci un ac. Temperatura depăşeşte 43 de grade Celsius, lipseşte apa, mâncarea e proastă. Criminalii ajung să se ucidă între ei pentru a elibera spaţiul.

Drepturile deţinuţilor

Conform Convenţiei Europene a Drepturilor Omului, deţinuţii beneficiază de următoarele drepturi:

  • asistenţă juridică
  • pensie conformă vechimii, la vârsta de pensionare
  • practicarea religiei
  • dreptul la studiu
  • corespondenţă cu familia
  • zile de libertate în cazul decesului unei rude apropiate
  • informare, acces la informaţii, acces la resurse finaciare şi cont bancar
  • condiţii decente de detenţie
  • asistenţă medicală şi medicaţie gratuită
  • tratament decent din partea autorităţilor şi securitate personală
  • informare corectă cu privire la drepturi şi obligaţii
  • înaintarea de plângeri şi reclamaţii cu privire la abuzuri
  • timp liber în timpul zilei
  • să primească pachete de la familie
  • alimentaţie corespunzătoare
  • dreptul la lectură şi hobby
  • dreptul la telefon şi discuţii cu avocaţii
  • dreptul la vizite conjugale

simeon stalpnicul png

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
zatun lac jpg
inaugurare jpeg 5 jpeg
furtuni ploi jpeg
casse tete jpg
man at supermarket jpg
Imparateasa Messalina jpg
Infarct - inima - boli cardiace FOTO Shutterstock
tocător de legume jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net