Aşa-ţi îngrijeşti maşina pe timp de iarnă!

Ultima actualizare:
Înlocuieşte,  la nevoie,  ştergătoarele
Înlocuieşte, la nevoie, ştergătoarele

Ne aflăm în mijlocul iernii şi, pentru că ne aşteptăm în continuare la ce e mai rău, precum ninsori, polei, lapoviţă şi ger, trebuie să ştim cum să ne îngrijim cât mai bine şi cât mai corect maşina. Iată câteva sfaturi pe care este bine să le urmeze orice şofer.

Dacă vrei ca maşina ta să treacă cu bine peste iarnă, iar la primăvară să nu cheltuieşti bani pe reparaţii sau recondiţionări, este cazul să iei măsuri. Uite ce trebuie să faci!

Citeşte şi:

10 sfaturi pentru o călătorie perfectă

Uite ce nu trebuie să-ţi lipsească din maşină

Atenţie la infiltraţiile de apă!

Dacă geamurile se aburesc des, din cauza condensului s-ar putea să apară depuneri de gheaţă la interior. Aceasta este o cauză a infiltraţiilor de apă în habitaclu. În primul rând, trebuie descoperit locul în care apa se infiltrează în maşină: zona chederelor, a uşilor şi a portbagajului, punctele de acces ale cablurilor din interiorul maşinii către motor şi invers, precum şi punctele de acces din portbagaj către stopuri. Garniturile corodate trebuie înlocuite, iar pentru punctele de trecere a cablurilor se poate folosi silicon.

De asemenea, trebuie controlate şi scurgerile de sub uşi. Dacă acestea sunt înfundate, apa se va aduna în interior. În cazul în care umezeala este prezentă în portbagaj, pe lângă chedere şi garniturile stopurilor trebuie verificate şi zonele cele mai de jos ale portbagajului pentru a descoperi urme de coroziune sau caroserie perforată.

Spală parbrizul şi geamurile

În perioada anotimpului rece, când plouă sau ninge frecvent, geamurile necesită o atenţie deosebită. Ele trebuie curăţate atât pe exterior cât şi pe interior. Nicotina sau evaporarea apei din materiale plastice sau textile precum mocheta şi tapiţeria scaunelor cauzează depuneri unsuroase pe partea interioară a geamurilor. Astfel, vizibilitatea la volan, mai ales pe timpul nopţii, este serios afectată.

Curăţarea geamurilor se face cel mai bine folosind hârtie de ziar. Cârpele, bureţii sau pielea de căprioară lasă uneori dâre şi urme.Şterge farurile

O bună vizibilitate pe timp de noapte presupune în primul rând faruri curate. De fiecare dată când pleci cu maşina nu uita să le cureţi bine, iar apoi să le usuci cu o cârpă uscată. În această perioadă, farurile se murdăresc extrem de repede cu noroi şi apă murdară.

Mizeria rezistentă se îndepărtează cu poliş pentru geamuri dar cu condiţia să nu apeşi prea tare. Dacă nu, pot apărea zgârieturi circulare care sunt periculoase în dispersarea luminii.

Încălzeşte maşina înainte de plecare

Căldura îndepărtează umiditatea de pe geamuri. Când porneşti la drum, încălzirea trebuie dată la maximum, duzele deschise complet şi îndreptate către parbriz, iar parasolarele trebuie coborâte. Astfel, parbrizul se va usca pe interior şi se va dezgheţa pe exterior. Reglează duzele de spălare

Duzele de spălare pulverizează foarte puţină apă? Este posibil ca acestea să fie înfundate. În acest caz, maşina trebuie dusă într-un service auto pentru curăţarea sau chiar schimbarea lor.

La nevoie, trebuie schimbate şi conductele de alimentare care pot fi cumpărate la metru din magazine de profil. În alte cazuri, se poate schimba şi pompa de alimentare.

Înlocuieşte, la nevoie, ştergătoarele

Nimic nu e mai enervant decât condusul pe vreme rea cu ştergătoare, care lasă pe parbriz dâre de apă. De multe ori, motivul este uzarea lamelei de cauciuc. În această situaţie este recomandat să o schimbi cu una nouă.

Cum îndepărtăm corect  zăpada de pe autoturism
Cum îndepărtăm corect zăpada de pe autoturism

În cazul în care lamela prezintă defecţiuni minore, ele pot fi corectate prin frecarea pe longitudinală cu şmirghel foarte fin. Bineînţeles, există şi situaţii în care ştergătoarele sunt doar murdare. Curăţă-le cu lichid pentru parbriz folosind o cârpă curată.

Cum îndepărtăm corect zăpada de pe autoturism

De multe ori ţi s-a întâmplat ca dimineaţa, când te trezeşti, să te uiţi pe geam şi să-ţi vezi maşina "îngropată" în zăpada care s-a aşternut peste noapte. Nu mai sta pe gânduri! Coboară în parcare şi îndepărteaz-o cât mai repede pentru ca maşina să nu îngheţe sau, în cazul celor mai vechi, să nu ruginească.

Foloseşte o mătură cu peri moi

Zăpada de pe maşină se îndepărtează folosind, pentru straturile superioare, o măturică sau o perie cu peri moi. Poţi folosi şi un făraş de dimensiuni mai mici, dar trebuie să fii foarte atent să nu zgârii vopseaua de pe maşină, parbrizul sau luneta.

Topeşte gheaţa cu spray special

Dacă nu ai dat zăpada jos imediat după ce s-a oprit ninsoarea, primul strat depus va îngheţa. Astfel, după ce vei curăţa autoturismul de zăpadă, va trebui să îndepărtezi şi stratul subţire de gheaţă.


    Cum îndepărtăm corect  zăpada de pe autoturism
Cum îndepărtăm corect zăpada de pe autoturism

Pentru acest lucru este recomandat să nu foloseşti racletă pentru a nu zgâria sau crăpa parbrizul, ci un spray antiîngheţ care va topi stratul aproape instantaneu. Foloseşte racleta doar în cazul în care parbrizul, luneta şi geamurile sunt acoperite cu un strat gros de gheaţă. Chiar şi în aceste cazuri, nu lovi geamul în încercarea de a sparge gheaţa.

Curăţă şi pneurile

Nu uita să îndepărtezi zăpada şi gheaţa care s-au depus pe cauciucuri. Motivul? Când vei porni maşina de pe loc, pneurile curăţate vor avea o aderenţă mai mare. Foloseşte pentru această operaţiune o perie mai aspră sau o mătură.

Atenţie la ştergătoarele îngheţate

Imediat ce a început să ningă sau să plouă trebuie să cobori în parcare şi să ridici ştergătoarele. Dacă nu, este posibil ca zăpada sau apa de ploaie să îngheţe ştergătoarele pe parbriz, iar acestea să nu mai funcţioneze. Dacă totuşi ţi s-a întâmplat ca ştergătoarele să îngheţe pe parbriz, nu încerca să le porneşti! Dezgheaţă-le mai întâi cu soluţie de parbriz sau cu soluţie din apă şi sare şi abia apoi pune-le în funcţiune.

Vezi şi:

Ce-i mai sănătos pentru maşina ta: huse sau lanţuri antiderapante?

Uite cât s-a scumpit benzina de astă-vară!

Cum să-ţi organizezi actele

image
image
image
image
image
image
Al Di Meola  jpg
febra tifoida romani jpg
Dr Cristina Iftode Sanador jpg
Hidra, Piaţa a Presei Libere Bucuresti, foto Artmark
cutremur grecia jpg
marcel ciolacu conferinta de presa foto captura video jpg
jean paul getty captura video jpg
symmetrica facebook jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net