FOTO „Ţiganii noştri sunt cu «pisica» în străinătate“

Ultima actualizare:

    Ghicitoarea Maricica spune că, deşi e linişte în cartier, poliţiştii patrulează tot mai des Foto: F. Ardelean
Ghicitoarea Maricica spune că, deşi e linişte în cartier, poliţiştii patrulează tot mai des Foto: F. Ardelean

Rromii din Faţa Luncii spun că la ei nu se mai fură şi nu mai sunt scandaluri, pentru că adevăraţii interlopi au plecat spre alte zări. Liderul ţiganilor din Bănie, Silvian Filoti, afirmă că în Craiova sunt doar găşti de cartier, nu clanuri de interlopi.

Cartierul Faţa Luncii este celebru în Craiova pentru scandalurile provocate de către clanurile de rromi. Conflictele au apărut în 2003, dar ţiganii zic că de un an nu a mai avut loc niciun scandal provocat de ei.

Maricica Biciu (80 de ani) trăieşte de când se ştie în cartier. Bătrâna, de profesie ghicitoare, spune că maşinile de poliţie se plimbă tot mai des, în ultima vreme, pe străzile mahalalei. „Nu vedeai înainte poliţie pe la noi. Acum îi vezi că vin tot timpul cu maşinile“, declară Maricica. Nepotul Maricicăi spune că anul acesta a fost linişte în cartier: „Anul trecut au fost scandaluri de care s-a auzit şi până în America, dar acuma nu mai sunt“.

Click aici pentru GALERIE FOTO!„Unii sunt mai respectaţi decât alţii“

La câteva străzi mai departe, trei ţigănci stau de vorbă la poarta casei şi mănâncă seminţe. „Nu e periculos cartierul ăsta. Păi de ce să fie periculos? Ce să fure ţiganii aici? Nu au ce fura aici. Acum e la modă «pisica» aia, în străinătate“, afirmă Ioana Unguru (40 de ani).

Silvian Filoti, zis „Fulguţă“, preşedinte executiv al Comunităţii Rromilor din România, susţine că în Craiova sunt doar găşti de cartier, nu clanuri de interlopi. „Noi nu avem clanuri, e o aberaţie, sunt doar găşti de cartier. Diferenţa este că unii sunt mai respectaţi decât alţii. Ţiganii nu ascultă decât de cei care au dovedit respect, putere de cuvânt şi credibilitate".Nu banii sunt cei care arată cine e mai tare în Faţa Luncii“, declară Silvian Filoti.

Cel poreclit „Fulguţă“ a facut un top al celor mai respectaţi ţigani din Faţa Luncii. „Printre cele mai importante familii din Craiova se numără a mea, familia lui Năzdrăvan Velcu, Serdaru, mai sunt şi Micleştii“, spune liderul ţiganilor. Unele dintre familiile menţionate de Filoti sunt notorii în urma scandalurilor provocate de câţiva membri.

Potrivit Poliţiei Municipiului Craiova, în urma raziilor efectuate în acest an (ultima a avut loc în septembrie) în cartierul Faţa Luncii au fost confiscate zeci de bâte, săbii şi chiar aur. Ultima razie de amploare a avut loc anul trecut, când au descins în Faţa Luncii 500 de poliţişti şi jandarmi, în frunte cu fostul şef al Poliţiei Române, Gheorghe Popa.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
nicolae moromete desen florian marina
image
image
image
image
image
image
pod pixabay jpg
piatra neamt jpg
4325ad6e 8121 4bcc a4cc efe2d686fa2c jpeg
smoothie ovaz1 jpg
Regele Charles Kate Middleton jpg
Vitamina FOTO Shutterstock jpg
lapte pixabay jpg
image
image
actualitate.net
image
actualitate.net