La 106 ani, ea este cea mai bătrâna româncă

Ultima actualizare:
simeon stalpnicul png

A prins o răscoală, trei regi, două războaie mondiale, comunismul, democraţia şi acum este cetăţean european. A muncit toată viaţa, a născut 11 copii, a mâncat de toate şi nu a trecut pe la doctor. Este povestea Ecaterinei Găman, o femeie de aproape 106 ani.

Ecaterina Găman s-a născut în anul 1904, în localitatea buzoiană Beceni.

A fost a doua din cei şapte copii ai unei familii care muncea din greu pentru a pune ceva pe masă.

În 1923, la 19 ani şi jumătate, Ecaterina s-a căsătorit cu Ştefan Găman, un tânăr din satul vecin, cu cinci ani mai mare decât ea. "M-am măritat târziu pentru vremea aia pentru că îmi era frică să plec de lângă părinţi, dar mi-a dat Dumnezeu bărbat bun", începe bătrâna depănarea firului amintirilor.

Când vine vorba de copiii ei, femeia îşi frământă mâinile, iar o lacrimă îi apare în colţul ochilor. A dat naştere la 11 plozi, dar nu au trăit decât şapte.

Doi s-au dus la naştere, iar doi după botez. A suferit pentru fiecare în parte pentru că i-a iubit pe toţi la fel. Dacă nu ar avea actele care să îi ateste vârsta, nimeni nu i-ar da anii pe care îi duce-n spate. Vede fără ochelari, aude foarte bine şi singură se ocupă de gospodăria de la munte.

Femeia spune că din toate regimurile prin care a trecut, acum se trăieşte cel mai bine. I-a fost greu pe timpul celor două războaie pentru că îşi aştepta bărbatul în poartă să se întoarcă de pe front.

Şi pe vremea comuniştilor îşi aminteşte că au dus-o greu. "Luam copiii cu noi la câmp şi munceam cât era ziua de lungă. Mâncam ştevie, urzici, lobodă. Am dus-o greu, nu era ca acuma", îşi aminteşte bătrâna.

A rămas văduvă de la 59 de ani şi credea că nici ea nu mai are mult de trăit. "Cred că secretul este munca şi cei 11 copii pe care i-am născut", spune femeia.

Acum, bătrâna nu mai duce grija zilei de mâine pentru că are cine să o ajute: "s-o găsi unul dintre cei 14 nepoţei, 21 strănepoţi sau 9 stră-strănepoţi să i se facă milă de mine şi să mă ia la el", chicoteşte şugubăţ bunicuţa.

Certificatul de naştere şi buletinul atestă data naşterii,24 iulie 1904

simeon stalpnicul png

A împlinit 105 ani în noaptea dintre ani

leana Cardoş, cea mai vârstnică femeie din judeţul Satu Mare, s-a născut în anul 1905, în localitatea Szentes din Ungaria, în noaptea de 31 decembrie spre 1 ianuarie.

Citeşte şi:A prins 105 RevelioaneCea mai bătrână femeie are 125 de aniA murit cea mai bătrână persoană din ItaliaAre o sută de ani şi vrea să devină cel mai bătrân paraşutist

În ciuda faptului că a trecut prin cele două conflagraţii mondiale, foamete şi comunism, Ileana Cardoş susţine că a avut o viaţă frumoasă.

Printre secretele longevităţii sale se numără sportul, în special înotul şi gimnastica, precum şi o alimentaţia echilibrată.

simeon stalpnicul png

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
zatun lac jpg
inaugurare jpeg 5 jpeg
furtuni ploi jpeg
casse tete jpg
man at supermarket jpg
Imparateasa Messalina jpg
Infarct - inima - boli cardiace FOTO Shutterstock
tocător de legume jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net