Slatina: Dunărea a ieşit din matcă, Gârcovul din nou în pericol

Ultima actualizare:

Sătenii din Gârcov se pregătesc din nou de inundaţii, după ce apele fluviului au inundat lunca şi se apropie ameninţător de locuinţe. Localităţile Corabia, Gârcov, Ianca, Grojdiboru, Gura Padinii şi Orlea se află în alertă de cod portocaliu, avertizare care se va ridica pe 9 iunie. Au fost inundate deja 22 de hectare de păşune aflate în proprietatea primăriei Corabia, iar faleza este acoperită de apă. În Gârcov au fost inundate aproximativ 200 de hecatre de păşune. « Din informaţiile primite de la comitetele locale pentru situaţii de urgenţă şi SGA Olt, la ora 06.00, cota de atenţie în portul Corabia a fost depăşită cu 35 de centimetri, iar debitul este de 10500 mc/s faţă de 8000 de mc/s media multianuală a acestei perioade », a explicat Alin Băsăşteanu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Olt.

ANIF caută o soluţie pentru construirea digului

În lipsa unui dig care să îi apere, locuitorii din Gârcov sunt îngroziţi de fiecare avertizare, fie ea de cod galben sau portocaliu. «Când aflăm de la tele vizor că este cod pe Dunăre, ştim clar că iar vine prăpădul peste noi. Ne promit la fiecare alegeri dig, dar de 20 de ani, stăm până la mijlocul verii cu Dunărea lângă noi », a spus Florian Popescu, de 55 de ani, locuitor din Gârcov.

Primăria nu are bani pentru construirea digului aşa că a făcut demersuri la prefectură şi ministere. « Noi suntem în alertă de câteva zile. Ştim că este cod portocaliu şi asigurăm permanenţa, măsurăm nivelul apei şi avem pregătit nisip în caz că apa o să ajungă apropape de case. Nu avem bani pentru construirea unui dig. Din calculele noastre, numai proiectul ar costa peste 15 000 de lei », a spus Adrian Cranta, primarul comunei Gârcov.Prefectura Olt şi ANIF analizează construirea digului care va apăra Gârcovul de Dunăre.

« Nu am abandonat discuţiile legate de construirea digului şi ANIF a promis că într-o lună va propune o soluţie tehnică. Aştept propunerea lor pe care o voi analiza şi voi face demersurile necesare la Guvern pentru construire digului. Trebuie să găsim cea mai bună soluţie pentru că altfel riscăm să ducem toată apa în cealalta parte a satului », a explicat prefectul Leonid Moisiu.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Turmă de zimbri Romania. FOTO The Guardian
image
image
image
image
image
image
fete plaja pixabay jpg
fructe si legume 1 jpg
Femeia care a stat 40 de ani langa Arsenie Boca  Povestea cutremuratoare a acesteia  Duhovnicul nu a lasat o sa se omoare 1 jpg
media 147912327094867400 jpg
simfonia apei sursa PMB 768x382 jpg
flori jpeg
cirese pixabay jpg
Janiel Verainer jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net