Pensionarii s-au cântărit gratis: «Sărăcia ne-a adus în halul ăsta!»

Ultima actualizare:

Medicii de familie, studenţii şi voluntarii de la Crucea Roşie au asigurat astăzi consultaţii gratuite. Acţiunea, organizată cu ocazia Zilei Europene Împotriva Obezităţii, a atras, spre uimirea cadrelor medicale, bătrâni care aveau între 45â şi 70 de kilograme.

Pensionarii spun că nu au mai ţinut cont de semnificaţia zilei, ci mai important pentru ei a fost lipsa vreunei taxe. Emil Săndoi (62 de ani), din Craiova, mărturiseşte că nu mai are bani de spitale şi că acum profită de orice ofertă în materie de analize medicale. Craioveanul spune că nu s-a mai cântărit de anul trecut, dar nu crede că are mai mult de 60 de kilograme. "Nici nu mănânc mult, că fac economie. În special acum, că ni se va tăia din pensii, o să ţinem cont de fiecare bucată de mâncare pe care o cumpărăm. Abia ne mai permitem să punem ceva în frigider. Sărăcia ne-a adus în halul ăsta!", ne-a spus bătrânul, care povesteşte că în ultima perioadă s-a simţit slăbit, pentru că nu s-a mai hrănit cu produse lactate. Cu o plasă aproape goală în mână, se urcă pe cântar.

Medicul îi recomandă să lase punga deoparte, ca să nu atârne greu. "N-am în ea decât câteva felii de parizer, de-alea ieftine. Nu au decât câteva sute de grame", îi spune doctoriţei care se pregăteşte să apuce plasa dar care renunţă, într-un final. Nea Emil pune piciorul pe cântar cu zâmbetul pe buze. "Facem prinsoare că nu trece acul ăla de 60?", întreabă, în timp ce îşi apleacă privirea să urmărească unde se opreşte indicatorul. "Ce v-am zis? Măcar acum ştiu sigur că am 55 de kilograme şi că nu sunt obez", adaugă pensionarul, pe un ton glumeţ, după care părăseşte grăbit cortul. "Nu vreau să întârzii la masă. Mă aşteaptă băbuţa mea cu nişte zeamă uşoară, de cartofi. Mâine avem şi felul doi, că e sărbătoare", se mai aude vocea acestuia. Îi urmează Fane Costin (67 de ani), tot din Craiova. E mai zdravăn.

Bărbatul spune că locuieşte la casă şi că, de bine, de rău, găseşte în curte o pasăre, ca să o fiarbă şi să facă o ciorbă. "Un ou, şi tot îl iau din cuibar. Acum, cu atâtea verdeaţă în grădină, nu stau cu grija că nu am ce să pun pe farfurie", vorbeşte bătrânul. Recunoaşte că şi copiii îl mai ajută cu bani, la sfârşitul fiecărei luni. Doljeanul pleacă acasă, mulţumit că s-a mai îngrăşat în ultima perioadă. Are 58 de kilograme. "Pe la Paşte aveam vreo 55", explică nea Fane motivul bucuriei sale.

Medicii spun că numărul celor care s-au prezentat astăzi la consultaţii a fost destul de mare. "Nu ne-am aşteptat să vină atâţia pensionari. Însă este un lucru bun faptul că lumea este interesată de sănătate", a declarat dr. Mihaela Dobriceanu.

image
image
image
image
image
image
Baie sare wuhaus com jpg
Eliminarea palmierilor plantați de Primăria Sectorului 3 în Piața Unirii din București. FOTO Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu
Captură de ecran din 2024 03 28 la 19 59 14 png
Gorj 1 jpg
sofer jpg
regele carol i wiki Descopera jpg
alba renai jpg
431583518 952319999577748 595215102330126423 n jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net