Ziua marelui protest: 40.000 de bugetari la cel mai mare miting din ultimii ani

Ultima actualizare:
simeon stalpnicul png

Mitingul organizat de sindicate ca formă de protest faţă de măsurile de austeritate anunţate de guvern a adunat în Piaţa Victoriei peste 40.000 de oameni, conform estimărilor Jandarmeriei.

Ora 14.30 Traficul rutier în Piaţa Victoriei a fost reluat în totalitate

Circulaţia rutieră în zona Pieţei Victoriei a fost reluată în totalitate în jurul orei 14.30, după ce, timp de trei ore, traficul a fost întrerupt din cauza mitingului sindical desfăşurat în faţa sediului guvernului.

Protestul de stradă s-a încheiat în jurul orei 13.20.

Ora 13.00 Tot mai mulţi sindicalişti pleacă de la miting, aglomeraţie de nedescris la metrou

Sindicaliştii pleacă în grupuri de la mitingul de miercuri din Piaţa Victoriei, iar la gurile de metrou din zonă s-au format cozi interminabile cu cei care vor să evite aglomeraţia din transportul de suprafaţă.

Ora 12.30 15 persoane care participă la mitingul de astăzi din Piaţa Victoriei au primit îngrijiri medicale, după ce au acuzat stări de rău, iar două dintre acestea au fost transporate la spital.

"15 persoane sunt asistate medical, dintre care două au fost transportate la spital. Nu sunt probleme deosebite, au fost stări generale de rău. Una dintre cele două persoane transportate la spital avea tensiune mare, dar este o pacientă cardiacă cunoscută", a declarat, pentru Realitatea.net, purtătorul de cuvânt al Spitalului Floreasca din Bucureşti, dr. Bogdan Opriţa.

Ora 12.00 La mitingul din Piaţa Victoriei s-a auzit, după 20 de ani, "Vino, Doamne!". Numărul participanţilor a trecut de 40.000.

Melodia lui Valeriu Sterian "Vino, Doamne!", simbol al protestelor din 1990 desfăşurate în Piaţa Universităţii, s-a auzit din nou în Capitală, miercuri, la mitingul organizat de sindicate în Piaţa Victoriei.

Refrenul "Doamne, vino Doamne/Să vezi ce-a mai rămas din oameni" a răsunat din boxele instalate la miting după ce liderul Blocului Naţional Sindical (BNS), Dumitru Costin, le-a cerut protestatarilor să facă linişte pentru 30 de secunde, timp în care să-şi exprime "în gând" nemulţumirea faţă de măsurile de austeritate anunţate de Executiv din cauza crizei.

Ora 11:20 30.000 de oameni s-au strâns deja, în Piaţa Victoriei, nemulţumiţi de măsurile de austeritate date de Guvern. "Băsescu dictachiorul!", "Ne ciuruiţi cu 25%/Vă decapităm 100%", "Ne-aţi promis lapte şi miere şi ne-aţi dat concediere!", "Stop politicii criminale!", scandează protestatarii, îndemnaţi de liderii sindicalişti. În mijlocul mulţimii se află amplasată o scenă, de unde liderii de sindicat îi îndeamnă pe oameni să scandeze: "Aţi adus profesorii în stare de disperare, nesimţire mare!" sau "Domnul preşedinte ce a promis nu ţine minte, minte, minte!", "Jos Guvernul!".

Ai ceva de transmis conducătorilor ţării? Comentează mai jos şi spune-ne cele mai tari sloganuri anti-guvernamentale pe care le ştii!

Ora 10.30: 12.000 se sindicalişti sunt deja în faţa Guvernului. Autocare cu sute de protestatari au sosit încă de la primele ore ale dimineţii în Capitală.

Ora 10.00 La intrarea în Bucureşti, dinspre comuna Voluntari, traficul este aproape paralizat. Zeci de maşini circulă bară la bară, iar autocarele cu manifestanţi continuă să sosească în Capitală şi prin această zonă.

Ora 9.15 Primii manifestanţi au ajuns în faţa Guvernului. Aceştia sunt reprezentanţi ai sindicatelor din judeţul Arad. "Vă informăm: Gradul de suportare a atins apogeul!" se arată pe un banner al sindicaliştilor arădeni.

simeon stalpnicul png

La mitingul organizat de sindicate sunt aşteptaţi funcţionari publici şi angajaţi din sănătate, educaţie şi energie, CFR şi Metrorex, dar şi studenţi. Peste 130 de mineri de la CNH Petroşani urmează să participe şi ei la protest, printre şefii de sindicat din Valea Jiului care vor fi prezenţi la Bucureşti fiind anunţat şi fratele lui Miron Cozma, Tiberiu, lider la mina Lonea.

Citeşte şi:

Mitingul restricţionează traficul în Capitală! Vezi aici rutele recomandate!

Mii de jandarmi şi sute de poliţişti, la protest

Aşa s-au pregătit de miting

Reprezentanţii sindicatelor nu sunt de acord cu reducerea tuturor salariilor cu 25% şi a pensiilor cu 15%, precum şi cu modificarea Codului Muncii, măsuri cuprinse în scrisoarea de intenţie pe care guvernul vrea să o trimită FMI. Mitingul va avea motto-ul "Sentinţa LOR: să trăiţi dacă puteţi", după cum au anunţat cele cinci confederaţii organizatoare - CNSLR Frăţia, Meridian, Cartel Alfa, BNS şi CSDR.

Pensionarii au protestat în ultimele zile, ajungându-se chiar la conflicte cu forţele de ordine.

Vezi aici cum au rupt bătrânii cordoanele jandarmilor

"Membrii noştri de sindicat vor fi îmbrăcaţi în alb şi albastru, pentru a se evita eventualele confuzii ca urmare a mesajelor şi incitărilor apărute în ultima vreme", a precizat, pentru NewsIn, liderul BNS, Dumitru Costin.

Manifestanţii din ţară vor veni la Bucureşti cu circa 400 de autocare. Ei vor pleca spre Piaţa Victoriei în jurul orei 9.30, din punctele de intrare în Capitală, respectiv dinspre autostrăzile Bucureşti-Piteşti şi Bucureşti-Constanţa,  Rahova, Colentina, Pantelimon, Alexandria, Olteniţei şi DN1. Plecarea coloanelor din punctele de grupare se va face cu antemergător de la Poliţie, au mai precizat, miercuri, organizatorii protestului.

Vezi aici imagini de la protestele sindicaliştilor, din ultimele zile!

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Furnici jpg
image
image
image
image
image
image
inecat jpg
CAROL I, LASCAR CATARGIU jpg
cei mai profitabili pomi fructiferi jpeg
index webp
Cristian Popescu Piedone afișând tricoul cu mesajul „Și eu sunt interlop” png
image png
Interviu angajare job shutterstock 161909402 jpg
Mici pe gratar FOTO Shutterstock jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net