Cum să «supraviețuiești» după o despărțire

despartire.jpg

despartire
Pentru a trece peste o despărțire, trebuie să îți acorzi timp să te „vindeci”
foto: Hepta

Tocmai ai ieşit dintr-o relaţie şi nu ştii cum să treci peste suferinţa provocată de despărţire? Dacă ai impresia că lumea s-a sfârşit odată cu finalul unei relaţii trebuie să îţi spunem că nu este deloc aşa.

Orice poveste de iubire este frumoasă la început. Plimbări prin parc, gesturi tandre, romantism, totul pare desprins dintr-un film de dragoste de la Hollywood. Se întâmplă, însă, ca visul frumos să se spulbere şi atunci se ajunge inevitabil la despărţire. Este dureros aşa că cei mai mulţi au tendinţa să se izoleze de restul lumii. Nimic mai greşit. 

„Primul pas ar fi să îţi goleşti mintea, sufletul, să mergi şi să stai de vorbă cu prietenii apropiaţi cu oamenii care ştii că te ascultă cu adevărat”, ne spune psihologul Taher Sonu. Mare atenţie, însă, la persoana în faţa căreia vă spuneţi of-ul: „Auzi replici de genul hai lasă-mă în pace, treci odată peste, atunci mare parte dintre oameni au tendinţa să se închidă”.

Ideal ar fi ca o despărţire să se producă în relaţii amiabile. Trebuie să recunoaştem însă că nu se întâmplă întotdeauna aşa: „Atunci poate este nevoie de o perioadă de câteva săptămâni, zile, poate luni pentru unele persoane în care să poţi să eviţi contacul de orice natură ar fi el”. Nu vă face bine să verificaţi profilul de Facebook al fostei sau fostului şi nici să îl bombardaţi cu mesaje şi telefoane: „De cele mai multe ori, este nevoie de o perioadă în care să laşi lucrurile să se vindece, marea majoritatea a oamenilor au tendinţa să spună gata am trecut peste, nu îmi pasă însă de multe ori există o suferinţă acolo ce trebuie vindecată”. 

Specialiştii spun că alcoolul, ţigările şi dulciurile nu ne ajută să scăpăm de durerea unei despărţiri. Dimpotrivă, ne aduc doar kilograme în plus şi dureri de cap. „Este foarte indicat să nu rămâi blocat în situaţia actuală, normal că există o perioadă tensionată, este o perioadă dificilă, însă este bine să îţi planifici viitorul”, mai explică psihologul. Nu este deloc greşit să mergeţi la întâlniri cu noi persoane sau să ieşiţi în club cu prietenii. Nu uitaţi, însă, după o despărţire nu este indicat să intraţi într-o nouă relaţie. Nu sunteţi complet vindecaţi aşa că nu este deloc un moment potrivit. 

Loading...

Citește și