Carla's Dreams a plagiat o piesă a lui Florin Chilian? Ce zic experţii

carlas-dreams.jpg

Carla's Dreams
foto: Radio ZU

"Băieţii de la Carla's Dreams îi fac de râs pe muzicienii care reprezintă Moldova". O spune cântăreţul Florin Chilian, supărat că piesa lui "Ursitoare" a devenit sursă de inspiraţie pentru hit-ul momentului, "Sub pielea mea". În replică, cei din echipa de management a artiştilor de la Carla's Dream spun că nu există niciun indiciu privind un plagiat.

Ce tocmai aţi ascultat sunt pasaje din piesa momentului, "Sub pielea mea", interpretată de Carla's Dreams, dar şi din "Ursitoare", melodia lui Florin Chilian, inclusă pe albumul "Iubi-interfaţa ta la realitate" lansat de acesta în anul 2001. Ascultătorii unui post de radio au fost invitaţi să compare cele două piese. Iată şi reacţiile:

"Nu e nevoie să fii specialist, este izbitoare asemănarea, aproape notă cu notă", a declarat un ascultător pentru Europa FM. "Seamănă îngrozitor cele două melodii", a mai comentat altcineva la acelaşi post de radio.

Reporterii Focus Magazin au luat legătura cu Horia Moculescu pentru a afla dacă, într-adevăr, piesa lui Florin Chilian a fost sursă de inspiraţie pentru cei de la Carla's Dreams.

"Prima parte a pieselor este de o asemănare izbitoare şi, ca un făcut, în cazurile de plagiat (voluntar sau nu!), se regăsesc şi alte elemente constitutive surprinzător de "apropiate". În acest caz, tonalitatea este identică (la minor), iar tempo-ul, cel care creează pulsaţia cântecului, de asemenea, este şi el foarte "apropiat". Problema este legată doar de atitudinea celui "plagiat", adică Chilian. El este cel care îşi poate revendica paternitatea parţială a cântecului. În rest, sunt doar vorbe de clacă!" a declarat compozitorul Horia Moculescu pentru Focus Magazin.

Florin Chilian ne-a declarat că este vorba, de fapt, de o lipsă de personalitate muzicală a celor de la Carla's Dreams.

''Sunt câteva asemănări pe partitura vocală. Am ascultat şi eu foarte atent ce se întâmplă muzical acolo, bine numai prima parte că restul nu am putut să ascult, la maxima suportabilitate, nu mi se pare că ar fi, cel mult mi se pare că ar fi o lipsă de personalitate, şi muzicală, ori asta nu e penală'', a conchis Florin Chilian.

Cântăreţul a criticat dur trupa originară din Republica Moldova: ''Oricum băieţii din nefericire nu reuşesc decât să îi facă de râs pe muzicienii care reprezintă Moldova pentru că acolo chiar sunt muzicieni ok, că tot te inspiri de aici de colo. E păcat pentru că băieţii ăştia care mie îmi displac profund nu reuşesc decât să îi facă de doi bani pe toţi colegii lor din care eu am cunoscut nişte muzicieni super ok''.

În replică, cei din echipa de management a artiştilor de la Carla's Dreams se apără şi spun că nu există niciun indiciu privind un eventual plagiat: "Ca urmare a acuzaţiilor de plagiat aduse piesei «Sub pielea mea» interpretată şi compusă de Carla's Dreams, despre care se spune că ar semăna cu piesa "Ursitoare" a lui Florin Chilian, casa de discuri şi echipa de management a artiştilor a cerut opinia unui expert în domeniu pentru a evalua şi compara cele doua piese."

Expertul este Mircea Drăgan, compozitor şi membru al Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România. Iată poziţia oficială:

- primele patru note din strofa întâi sunt identice, acesta fiind un element foarte scurt, este un fapt des întâlnit în creaţia muzicală internaţională de-a lungul timpului şi care nu poate fi determinant pentru o opera muzicală întreagă, şi mai ales, fiind la strofă, nu are greutatea unui refren, care face posibilă recunoaşterea respectivei operei muzicale de către public.

- au aceeaşi tonalitate, dar nu este relevant deoarece pe plan mondial există încă milioane de piese în aceeaşi tonalitate;

- au un sound asemănător, nu identic, cea de-a doua fiind mai bogată ritmic;

- au tempouri diferite, prima fiind mai lentă, a doua mai mişcată;

Concluzie: Aceste elemente nu pot determina fapta de plagiat, a unei piese faţă de alta.

Cu toate acestea, Florin Chilian spune că nu exclude vreo acţiune în justiţie îndreptată spre cântăreţii moldoveni: ''Nu se pedepseşte, conform legii, lipsa de personalitate muzicală, dacă oamenii care se pricep mai bine ca mine la muzică vor avea avea altceva de spus vedem, dar până atunci din punctul meu de vedere nenorocirea e cu ăstia care difuzează la radio din-astea pentru că seamănă cu altă piesă care a avut succes''.

Loading...

Citește și

  • Carla si delia

    A creat isterie în muzică şi are 15 milioane de vizualizări pe YouTube la piesa pe care o cântă acum cu Delia, “Cum ne noi”, dar vrea să rămână un simplu necunoscut. Liderul proiectului Carla’s Dreams a fost însă deconspirat de jurnaliştii din ţara lui natală, Republica Moldova.

  • Au lansat piese cu Inna, Loredana, Delia şi au un succes fulminat atât în România, cât şi în Moldova, ţara lor de origine. Însă trupa Carla’s Dream e învăluită în mister, iar solistul a refuzat multă vreme să îşi facă publică identitatea. Deşi jurnaliştii din Moldova cred că i-au aflat secretul, el a explicat motivele pentru care preferă să rămână anomin.