Scrisorile lui Stanca: In memoriam Ion Costea,

Citeste tot despre: 

Legendarul rapidist nu-l agrea pe Copos. Se pricepea la oameni... Îmi spunea că e un gargaragiu. „Păcat că-i ardelean de-al meu. Mi-a interzis mie să stau în cabina casieriei de la stadion, alături de fata mea, şi să vând bilete, când eu aici am vândut bilete cu soţia mea?".

Am fost acum câţiva ani la cabina lui, cu el. Care era a doua sa casă. Casa de bilete...Venea aici aproape zilnic. Direct din Bucureştii Noi. Dar, să nu afle Copos ăla că-l dă afară. Îşi bea cafeaua. Citea ziarele.

Avea şi o mică arhivă cu fotografii la care ţinea foarte mult... Toată vechea sa activitate în slujba clubului, dragostea lui, fidelitatea, fanatismul mut: de a sta ca o Ana lui Manole  între zidurile Giuleştiului erau închise acolo, la casierie.

Când scoteam „Giuleştina" îi mai aduceam din tipografie 10-15 exemplare în plus, aşa, pentru el. Ţânţăreanu, Gh Florea când le-am vorbit de legenda Costea  mi-au dat nişte milioane, să-l ajute. Copos niciodată. Mă întreba: „Ce face Marin"?.

Tatăl meu de-al doilea care  m-a făcut rapidist, prieten cu Tinel Stănescu, Fănică Filote. „Mai adu-l, măi Gigele, pe la meciuri". Tata era  mai mic decât Nea Ion. Era din 1922. Se cunoşteau de-o viaţă. Şi, o viaţă tata i se adresa cu NEA Costea. Nu îl tutuia. Când tata s-a prăpădit, nea Ion a fost acasă la noi, la cimitir în Giuleşti Sârbi, cu Nae Manea.

A avut poate cea mai lungă activitate la piticii Rapidului. Până şi ex-premierul Văcăroiu a fost pitic acolo. Pe la 12 ani am plâns să-mi bage tata o pilă la Nea Costea, să joc la Rapid. După probe, i-a spus: „Marine, dă-l la carte!"... Ambiţios, m-am dus la lupte. Unde am ieşit vicecampion naţional... iar cartea îmi place şi azi. Plecarea lui mi-a rupt o parte din suflet. Îl plâng pe nea Ion alături de fraţii rapidişti, Manea, Paţanu, Puiu Niţă, Nichi Bădoiu, Mamedu, Mache, Blondu şi alte zeci-sute de mii, milioane de-ai noştri...

Moartea lui - o legendă de 101 ani a Giuleştiului - chiar acum, când Rapidul însuşi e pe ducă, e un semn divin. Un ţipăt de protest definitiv faţă de capitalistul ăsta fără suflet. Rece ca un şarpe. Nesătul şi neam prost ca o hienă... Nea Ion a început cariera la CFR Cluj. În memoria lui, eu nu o să mă mai iau de clubul acesta şi de  istoria lui.

Drum bun, Nea Ioane! Dormi în pace, Rapid nu piere!

George Stanca pamflet

Loading...
ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1