Scrisorile lui Stanca. Dragă PRO TV,

Cu atâtea oferte olimpice din acest weekend, filme tari, meciuri de fotbal cu Barcelona, PSG și Real; cu o Wozniacki tristă și o Halepina dârză și victorioasă, dar fragilă - fir-ar foarfeca și fierul! - finalmente retractilă; cu un buchet de fete cu rachete, românce perdante, dar șarmante.

Cu atâtea oferte, am ales într-o doară să mă uit și la “Românii au talent!”- RaT. Ce să văd, îmi ziceam, aceeași monotonie, aceeași redundanță fastidioasă, cu virgule lungi. Căci, sincer, la ultimele producții din seria trecută am renunțat - prea bolnave de cronofagie. Ele. Și de astenie. Eu! Prea multe “burți”, repetiții iritante, schematisme a avut ediția trecută. Era prea stufoasă, trebuia făcut ceva! O spun cu tot succesul de “casă” al emisiunii, care oricum fu cea mai performantă din piață… și, pe merit!
…M-a pocnit din start. Totul e alert, fără liniști metafizice, lungi, antonioniene, cât să mergi la budă - să te rezolvi-și retur… Angoase la care prostul adoarme și deșteptul se anchietează… M-am tezit cu un copil făcând niște giumbușlucuri. Genial. Am aflat că se folosesc resursele externe. Exilații au talent!.. Și, au! Apropo, PRO, ați fost așa de bruști încât, tot așteptând absorbit să-nceapă emisiunea, când m-am prins că a început, s-a și terminat!
Emisiunea fu plină de emoțiile pe care le dau niște acrobații. Fabuloase! Artă - zic de circ - unde credeam că s-a spus totul. Și, nu! Artă unde minciună nu e. Doar trucurile scamatorilor. Artă directă, circul! Sau jocul cu prosoapele al celor doi masculi în curu’ gol. Îndrăzneț. Comicărie, nu pornografie! Glume proaste, atât de simpliste că mă tem de umor la viitor. Își ating scopul. Râzi! Fie de un bătrân inventator, naiv, prea naiv… părintele unui “prezervativ fume” botezat așa de Călinescu. Niciodată n-am văzut o emisiune RaT mai liberă! Nu, libertină, ci adaptată la zi, chiar dincolo de prejudecățile tradiționale. Bre, suntem, totuși, nația lui Creangă cu Povestea poveștilor… Așa că, acel umor primitiv-cretin, simplist și nudist neperdelit, a amuzat, nu a indignat: “Te învăț eu cum să faci/haide, vino dă din craci./ Nu te las, nu te las!” Un nou tip a fost oficializat: umorul sexual, cretin&fin. Căci, sexualul pur s-a degradat profund. A ajuns la labii. La…biologie pură.
De ce zic că e mai liberă RaT? Poți să și plângi instantaneu la soarta “aprozaristului” din Italia care ascunde un excelent poet de stradă: “sunt bine, mamă - am învățat să zbor într-o aripă”. Magnific. Am plâns. Jur! Lacrimi ale abandonatelor “Surprize”, unde când aveam chef de defulări duminicale mă uitam și plângeam la greu. Făcea cât zece kile de xanax topit într-o găleată de vodkă! S-a sesizat bine. Nu musai distracție, amuzament, instrucție. Trebuie să fie și o TERAPIE. Așa se impune profilul acestor emisiuni să fie o terapie. Și, o liecuțî di cultură... Ai grijă, PRO TV! Ai ridicat ştacheta sus. Poți s-o și ții?

loading...
Loading...