Scrisorile lui Stanca. Dragă Daniel Breaz

Citeste tot despre: 

Zău, dacă mă supără prea tare gafele de limbă română ale premierului Dăncilă. În fond, alte calități i-ar trebui unui om pentru o astfel de funcție, nu musai o stăpânire perfectă a limbii materne, a poporului al cărui guvern îl conduce… Da, nu mă supără. Deși îmi dă, așa, un sentiment de jenă în regiunea firii mele… Embarasant, cum zic unii.

De altfel, am mai avut un premier CP Tăricenu, altfel bun politician, care avea probleme mari cu cazul acuzativ spunând: ”legile care le-am votat” etc. Dar e scuzabil. Vechiul premier e inginer… și, e o literatură întreagă cu bancuri pe temă. Nedrept. Sunt și excepții. Eu! Tot inginer!

”Ia toje injinier!”… Ca-n bancul vechi cu hamalul sovietic ajuns în Gara de Nord; ăla cu ”ia toje bagajist!”

Totuși, domnule Breaz, măi oameni buni, să fii ministrul culturii și-ntr-un discurs despre Eminescu, făuritorul limbii române moderne, să faci gafe de limbă, mi se pare strigător la cer. Eu, de rușine, mi-aș fi dat demisia chiar azi! Dar, eu nu am cum să fiu ministru nici măcar al sportului unde poate fi orice politruc. Căci, detest politichiia, o urăsc. Pe ea și pe profitorii… Apoi, ”rușine” nu e-n dicționarul politic de la noi, avem sute de exemple… și nici în cel de bune maniere politice și politicoase, care nu există…

Domnule ministru, ăștia sunteți voi, politrucii țării! Asta e marfa, asta e limba. Voi sunteți aleși/numiți pe cele mai bizare și absconse principii și criterii. Dosare, merite politice meschine, intrigi, șantaje reciproce - nu zic că ar fi cazul dumitale, o spun în principiu… - nicidecum ceva pe baza unei minime vorbiri corecte. 

Dar, apropo de o demisie de onoare, de unde și de ce atât bunusimțu’ la politrucii patriei? Repet - și mi se umflă venele de indignare. Auziți voi, dragi elevi și eleve? Cum poți fi ministru al culturii la poporul lui Eminescu și să zici ”introducerea (sic!) care a făcut-o președintele…” ; sau ”…cel mai mare poet (sic!) care l-a dat România.”?

Nu mai zic de cea mai penibilă și semianalfabetă expresie cică de evitare a cacofoniilor, ”ca și”. Citez: ”eu, ca și cadru didactic..”. Era greu să zici ”în calitate de cadru”… Avea prea multe vorbe…

Dle Dragnea, eliberează-l din greuceana funcție pe dl Breazu. Ministrul… care-l aveți la cultură!

Loading...
ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1