Momento Mori Valeriu Sterian

valeriu-sterian-956551.jpg

Valeriu Sterian

Au trecut 18 ani de când s-a dus. Mă bucur că mă număr printre cei care au contribuit la afirmarea sa de la clubul Universitas la Cenaclul Flacăra. Făcea cuplu cu un co-orășean pe nume Carmen Marin. Pe care apoi l-a înlocuit cu Carmen fata - Carmen Cula.

Și de aici se vede că avea simțul spectacolului. Spirit neliniștit, mereu protestatar, s-a implicat în politica PNȚ -CD. Dar nici prietenia cu un președinte corect - Emil Constantinescu - nici solidaritatea de breaslă exprimată prin petiții și proteste scrise nu l-au putut scăpa de o condamnare pentru un accident grav. Produs prin lovire din spate, deci involuntar. Dar procuroarea pro-iliistă de atunci, odioasa madamme R”cum i se spunea-n vremi, nu i-a acordat nici un fel de clemență. Văd că la prilejul aniversar recent presa de sinteză a punctat momentele esențiale ale carierei lui Vali anume că a fost coleg de scenă cu Bob Dylan și Joan Baez. Dar asta e pentru străinătate, căci dacă ar fi scos Dylan piesa lui “Doamne, vino Doamne”! ar fi fost un mare succes mondial. Neșansa popoarelor mici. Căci, atunci când vorbeai despre pace, comuniștii nu te împiedicau s-o faci, dar când ziceai ceva de-a casei era mai greu. Ulterior, când a fost voie, Vali s-a implicat enorm făcând un adevărat stil din cântecul politic, nelipsind la protestele Pieței cu ghitara lui. Îl consider pe Vali, dincolo de alte mici cochetării anterioare ale contemporanilor, a fi Părintele Folkului Politic. ”S-a votat Codul Penal” o mostră - disc pe care l-am ascultat la el în mașină undeva pe strada Zalomit cu mult după miezul nopții. O capodoperă românească a folkului; apoi o poezie inedită și rarisimă ”Rugă”a Seniorului Corneliu Coposu, din care și acum vibrează sensibilitatea persoanei mai ales că ea a fost compusă în pușcărie.

În ciuda staturii sale slăbănoage și a delicateții sale artistice, Vali era un dur, un categoric, un om care nu tolera nedreptatea. Din păcate, unele carențe excesive inerente vârstei și mediului ni l-au pierdut. Tot din păcate multe dintre cântecele lui de succes, - nu știu din ce cauză - au fost foarte rar preluate de generația tânără pentru că Valeriu Sterian a fost un spirit de Golan autentic.

 Un #Rezist al anilor ‘90.    

Loading...