In memoriam: Culai Lupescu

02_.jpg

Culai Lupescu

Zi de doliu, ieri, miercuri, 6 septembrie. Căci în vacanță fiind, azi am primit nu una, ci două vești sumbre, negre, triste. Prima, Puiu Becik, fostul vice al CS Rapid, își trăia ultimele clipe, (mi-a telefonat dl fost Președinte, Mihai Zaharia, și mi-a spus că este în comă profundă…) după ce a parcurs ca un blestem ultimii ani, locuind în burta stadionului Giulești fără posibilitatea de a se mișca-n voie… și fără alte posibilități.

Apoi, marea tragedie a Giuleștiului, dispariția prematură - la 77 de ani - a fundașului Nicolaie Lupescu, om de națională, om de bază la echipa de aur, Campioana lui Tinel Stănescu/Victor Stănculescu. Cu Puiu am vorbit acum câteva luni, când nu știu de ce, m-a refuzat să-i aduc un cărucior… Pe nea Culai l-am întâlnit și am vorbit pe îndelete la penultima sărbătoare a Rapidului, aceea de la 11 iunie. La 50 de ani de la primul titlu al Giuleștinei, organizată de dragii copii de la ”Susțin Rapidul”. A fost o mare descărcare de frustrări, regrete, nostalgii. Cu Nelu Motroc, Bebe Năsturescu, Viorel Kraus, Puiu Ionescu, Vasile Copil, Savu Costea, Adr Dumitru. Prezent a fost și nonagenarul Take Macri, aflat la Paris, care s-a întreținut telefonic cu toți cei de mai sus. 

Culai Lupescu a fost un exemplu de rapidist. Intransigent, pur, om cinstit și corect. Care a transmis aceste calități și fiului său Ionuț, poreclit Neamțul - nume șifonat azi, degradat de o efemeridă de rău augur, Daum - pentru corectitudinea și disciplina sa în joc. Dovada calităților moștenite de la tatăl său e poziția lui Ionuț de acum în forurile europene. Un for superior, departe de frământările danubiano-pontice…

N-am să uit niciodată eleganța unui Culai Lupescu în apărare. Alături de Dan Coe. De Take Macri. Sau de Greavu. Să nu mai zic de Nelu Motroc. Era acolo, pe lângă dărzenia lui ”pe aici nu se trece!”, era visul zborului, cum îi zic eu. Toți, mai puțin înaltul Dan Coe, făceau foarfeca. Precedeu dificil, cu o mare artă a zborului și a mișcării în aer. Poate că puțini au sesizat acest lucru fascinați de jocul Rapidului de atunci. ”Aviatorii” lui. Forfecarii. Maeștrii zborului scurt. Greavu. Lupescu. Motroc. Dan. Macri. Și cum să nu fim triști că azi unul dintre ei, Culai Lupescu, s-a dus după Dan Coe și Ilie Greavu.

Zbor plăcut, nea Culai! Te-ai dus să întregești echipa de Aur într-un Rapid al Cerului. Celest. Giuleștina Celestina. Pe pământ, din păcate sunt mai multe echipe, mai mulți, poate prea mulți, Rapid… 

Loading...
ClickPoftaBuna.ro 0 ClickPoftaBuna.ro 1
3
ClickPoftaBuna.ro : 1