Dragă Ilie Balaci - In memoriam

ilie-balaci-5-89515151.jpg

Ilie Balaci a adunat 69 de selecții şi a marcat de opt ori pentru naţionala României
Foto: Click!

Erau zilele Păunescu la Craiova în vara asta când te-am sunat să ne vedem. Eu eram în Bănie. Tu, la București. Nu știu de ce atunci când am închis telefonul am avut un nod în gât. Nici vorbă să mă gândesc că era ultima noastră convorbire.

Și, nu e nici o invenție de-a mea scriitoricească. Căci eu m-am dus cu viața, am fost prin America, tu ți-ai văzut de ale tale și deodată…Viața mea e la un impas de mai multă vreme. Umblu prin spitale, operații etc. Dacă ar fi să ne gândim pe bune mie trebuia să-mi vină rândul. Și uite că nu-i așa. Nu știu dacă se știe, întreaga această vară-toamnă eu mă chinui. Numai că cine se aștepta ca dintre noi doi, eu de 71 tu de 62 de ani, tu să pleci primul? Multă lume se miră că așa cum îs, pot scrie atât de mult. Zilnic de fapt. Și eu. Nu se știe cât oi mai putea. 

Dar la tine… cu tine am pățit ca și cu Mitru Fărcaș. Am aflat târziu de necazul lui. Căci eu sunt, trăiesc într-o izolare greu de explicat, sofisticată și destul de decalată de realitate. Dar mai târziu, fie, și tot aflu știrile… Mă gândeam, deloc cinic și egoist, că întârzierea asta a veștilor dureroase are un avantaj- se atenuează durerea, patetismul. Plângi metaforic și fizic mai puțin, ai o detașare. Care poate că atenuează durerea aia primară. 

Ce să spun, cât de buni prieteni am fost noi pe fotbal? Cât să mă lamentez? Și vorbesc aici și despre viața implicată, ciudată aș zice, din colectivul oltean. Căci, tu ca jucător avuseși un destin ciudat. Ești accidentat grav gata să ieși din fotbal. Vine Lucescu om de mare caracter și te ia la el la Dinamo, apoi te readuce la Națională. Ce om, Luce! Din păcate, recuperarea ta completă ca jucător, ca mare talent, nu s-a mai putut. Ai pierit, te-ai stins ca talent dintr-un accident, un ghinion. Ce să zici? Căci, tu ești posibila stea a fotbalului românesc, Puteai să fii… astrul apus al Craiovei mai altfel spus. De aceea ai alături mai mulți fani tot timpul existenței și după… Ești Astrul apus al Olteniei, din păcate…

Și totuși, Iliuță, prietene, câte emisiuni TV și dezbateri, comentarii am făcut la Horia Ivanovici în emisiune? De câte ori ne-am contrazis amical, căci noi știam ce e fair-playul? Apoi îmi amintesc și momentul tragic când Nae Manea ca și tine azi - a dispărut, brusc și dureros din emisiune și din viață. 

Și apoi… ultima echipă la care ai jucat formal a fost Rapidul. Da, Rapidul meu. Căci mie dintotdeauna mi-ai părut și nițel alb - vișiniu. Fie așa, fie alb-albastru, peste tricoul tău, Ilie, s-a așezat un negru de neșters. Fii pomenit în veciile fotbalului. Că, meriți…!  

Loading...

Citește și

  • La doar puțin timp de la moartea lui Ilie Balaci, fiica acestuia a oferit câteva declarații care au clarificat multe dintre întrebările ridicate după decesul marelui fotbalist denumit «Minunea blondă». Imediat după ce s-a aflat trista veste că celebrul fotbalist și antrenor a decedat, au apărut în presă diverse ipoteze ale morții sale, iar în același timp, Sorina Pintea, Ministrul Sănătății, a deschis o anchetă în cazul decesului.

  • ilie balaci portret

    Ministerul Sănătății a declanșat o anchetă la Ambulanța Craiova în cazul morții lui Ilie Balaci. Fostul mare fotbalist a fost resuscitat minute în șir fără succes duminică dimineață, 21 octombrie, iar familia și-a exprimat bănuiala că medicii nu ar fi făcut tot ce se impunea în acest caz. Rezultatul anchetei arată însă că toate procedurile au fost respectate.