Dragă Eugeniu Iordăchescu - In memoriam

inginer.jpg

Eugeniu Iordachescu

Inginerul Eugeniu Iordăchescu a încetat din viaţă vineri, 4 ianuarie, la 89 de ani. Este cel care a salvat prin translare 12 biserici ce trebuiau să fie demolate prin ordinul dictatorului Nicolae Ceauşescu. A salvat Schitul Maicilor, bisericile Sfântul Ilie, Mihai Vodă, Petru Iacob din Reşiţa, Sfântul Ioan, Sfântul Gheorghe, Sfântul Ştefan „Cuibul cu barză”, ansamblul statuar de la biserica Domniţa Bălaşa, biserica Mănăstirii Râmeţ, clopotniţa bisericii Mihai Vodă, Palatul Sinodal, Mânăstirea Antim. (după basilica.ro).

Pe vremea aceea atee și criminală, era un erou. Mare. Adevărat. Adulat în secret de românii cu bun simț, un mit cvasi-secret. Noi, cei din branșă, mai ales, îl divinizam. Mit viu. Nici Ceaușeștii nu-l disprețuiau, dar nici nu-l prețuiau la meritata-i valoare. Inventase sistemul de translatare a clădirilor, îndeobște al bisericilor, pe bile. 

Cuplul ateu ura Biserica și bisericile. Le demolau pe unde le găseau, ca să facă loc dezvoltării ”multilaterale”. Nu țineau cont de faptul că ele sunt cea mai vie probă a istoriei neamului. Crima, supremă și prin perversitatea ei, e dispariția unei forme de relief a Capitalei - dealul cu biserica Mihai-Vodă. Aici erau ruinele ctitoriei lui Mihai Viteazul. Personalitate cu care Ceaușescu se poza avându-i portretul în spate. Nu a mai rămas nimic din el… nici din deal, nici din biserică. După Bathory, Viteazul a mai fost decapitat o dată! 

Tragic e că pe groapa Giulești am văzut cu ochii mei cum din cărămizile și resturile Ctitoriei, localnicii își făceau cotețe de porci…

Cum să nu-l iubești pe inginerul Iordăchescu? Eu l-aș sanctifica. Pentru bisericile ochite de Ceaușescu spre a fi demolate, căci erau prea la vedere, inginerul de geniu a găsit o formulă salvatoare. Anume translatarea lor în locuri dosnice, unde sunt și azi. Lista e reprodusă mai sus, cf. basilica.ro. 

Vedeți copii? Azi, noi ne prosternăm mondenissim la icoane false. La mituri așișderea. Celebre ugere de vaci cu bucile aferente: ”icoane” cu chivuțo-loredanissime și biance-drăgușenissime. Nu-i rău de tot. Sunt bune și astea la desertul simțului, ochilor. Dar, orbiți de atâta scandal și epiderme lise, ne uităm adevărații eroi. Vedetele perene. 

De altfel, marele inventator Eugeniu Iordăchescu merită un monument în acel ”Centru Civic”; sau de a fi nume de bulevard etc. Mă întreb, cu deplină smerenie și mult respect, cum de Biserica Ortodoxă Română l-a distins cu ”Crucea patriarhală pentru mireni”, ABIA în 2016? În timpul Patriarhului Daniel. Dar dacă nu trăia atât? Ce multă vreme i-a trebuit BOR să distingă un om rarissim ca ing. Iordăchescu de la IPB - un Sfânt al inteligenței inginerești. Dacă făcea toate acestea la Paris, Londra, New York cu siguranță era tratat precum Eliade, Brâncuși, Coandă. Dar așa, în praful și noroiul meschine de la noi…?

 …Minunat popor ! Ne merităm soarta!

Loading...
ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1