Vocea trupei Conexiuni a amuțit. Florian Stoica a murit la doar 58 de ani

florian-stoica-vocalist-conexiuni.jpg

Timp de 36 de ani, de la inființarea trupei Conexiuni, in 1983, pana miercuri, 13 noiembrie, inima lui Florian Stoica a batut pentru rockul romanesc
Timp de 36 de ani, de la înființarea trupei Conexiuni, în 1983, până miercuri, 13 noiembrie, inima lui Florian Stoica a bătut pentru rockul românesc
Foto: facebook.com

După Leo Iorga, un alt vocalist rock de excepție a luat drumul Cerurilor. Florian Stoica, solistul trupei brașovene Conexiuni, a murit, miercuri noapte, la vârsta de doar 58 de ani. Mulți nostalgici însă, vor rămâne veșnic în suflet cu superbele piese, „Mai rămâi puțin”, „Fosta mea iubire” și, mai ales, „Tu”, una dintre cele mai frumoase balade rock românești din toate timpurile.

La 58 de ani, inima lui Florian Stoica a refuzat să mai bată, începând de miercuri, 13 noiembrie, în jurul orei 22.45. Cu doar patru zile înainte era în fața publicului, într-un concert. Anunțul făcut, însă, de Florentina și Florentin, soția și fiul artistului, joi dimineață, n-a mai lăsat loc de dubiu: „Acum am vrea ca "TU" să "Mai rămâi puțin", însă cu durere în suflet trebuie să vă anunțăm că al nostru soț, tată, prieten, artist, Florian Stoica - solistul formaţiei Conexiuni, a plecat aseară la 22:45 spre Ceruri pentru că are un spectacol în fața Domnului, cel mai dureros pentru noi, dar probabil cel mai valoros pentru el”. Cauzele morții nu au fost încă făcute publice. Prahovean de origine, Florian Stoica a fost unul dintre cei trei membri fondatori ai trupei Conexiuni din Brașov, în 1983, alături de chitaristul Marcel Boca și bateristul Victor Lenghel, debutând la Casa de Cultură a Studenților din orașul de sub Tâmpa. În anii `80 au loc mai multe schimbări de componență, formula „de aur” fiind considerată cea completată de Pavel Stelu, la chitară bas (înlocuit apoi cu Mihai Pascu) și Ramiro Junger, la clape.

În 1985, obțin deja primele premii, la festivalul „Constelații Rock `85”, din Râmnicu-Vâlcea – premiul 1 la interpretare, iar Florian Stoica premiul de „cel mai bun solist rock”. E perioada primelor trei mari succese ale trupei: „Fachir Valah”, „Învins doar pentru o clipă” și, mai ales, „Fosta Iubire”.  Trupa obține, în 1986, Premiul de Popularitate la Festivalul Primăvara Baladelor din București, dar și Premiul 1 la Festivalul Top T Buzău, rămas, la ora actual, cel mai vechi festival de rock din țară. După alte modificări de formulă determinate de plecarea clăparului în Germania și absolvirea facultății de către Stoica și Boca, trupa intră într-un con de umbră, cu apariții sporadice, dar revine în forță în 1990, la inițiativa toboșarului Victor Lenghel, în trupă apărând și chitaristul Victor Solomon.

trupa-conexiuni-anii-90.jpg

Trupa Conexiuni, cu Florian Stoica in mijloc, in perioada de succes a anilor `90
Trupa Conexiuni, cu Florian Stoica în mijloc, în perioada de succes a anilor `90

Piesa „Tu”, marele hit al formației, a fost compusă de Stoica

Își recâștigă popularitatea și statutul, susținând numeroase concerte în toată țara, iar la Festivalul Rock `92, cântă în deschiderea unor nume grele ca grupul Uriah Heep și trupa fostului vocalist de la Deep Purple, Ian Gillan Band. În 1993 lansează primul lor disc, la 10 ani de existență, intitulat „Tot ce-aș vrea să-ți spun”, și promovat printr-un turneu național în 28 de orașe, unde apare, ultima de pe fața B a discului de vinil, piesa „Tu” compusă de Florian Stoica, marele hit al trupei, orice ar spune doritorii de ritmuri și riffuri mai „grele”. La următoarea ediție a Festivalului Rock `93 vor cânta în deschiderea celor de la Scorpions, în anul următor, fiind deschiderea celor de la Saxxon și Paradise Lost, iar un deceniu mai târziu, în 2004, deschid concertul Europe de la Brașov. Dedicat trup și suflet formației și rockului, Florian Stoica a avut și unele perioade în care a părăsit trupa, din diferite motive, pentru a se reîntoarce de fiecare dată și la fel de așteptat de fanii vechi și noi ai formației. Așa s-a întâmplat și începând din 2017, când trupa se reinventase într-o formulă „beton”, concertând cu mare succes prin toată țara. Cu o voce unică în peisajul rock românesc, deși mai puțin cunoscut de publicul foarte larg față de alți vocaliști deveniți populari, Florian Stoica rămâne una dintre „icoanele” rock autohtone, intrând în istoria rockului românesc mai ales pentru ceea ce a reprezentat în anii `80 și `90. Prin dispariția lui, dispare nu doar un om de mare caracter și de bun simț, nu doar un rocker excepțional în particularitățile lui vocale, ci și o parte a adolescenței și tinereții multora. Slujba de înmormantare va avea loc sâmbătă, 16 noiembrie, la Biserica Sfinții Voievozi din Urlați, Prahova. Dumnezeu să-l ierte și să-l aibe în pază!

Loading...

Citește și

  • Viaţa lui Mihai Constantinescu (73 de ani ) atârnă de un fir de aţă! Îndrăgitul artist a ajuns luni dimineaţă în stare gravă la Spitalul Floreasca din Bucureşti, după ce a suferit un stop cardio-respirator. Atât soţia cât şi cei apropiaţi sunt în stare de şoc după cele petrecute. Îndrăgitul artist a fost nevoit în ultimele luni să-şi amâne concertele din cauza stării de sănătate. Ultima apariţie pe scenă a fost în noaptea de Revelion, într-un club de fiţe din Bucureşti.

  • Ceremonia de deschidere a Festivalului de la Woodstock a fost oficiata in fata a sute de mii de oameni de guru indian Satchidananda Saraswati

    Acum 50 de ani, pe 15 august 1969, debuta Festivalul de la Woodstock (SUA), ce a devenit un eveniment ce avea să schimbe, practic, lumea. Cele trei zile și jumătate ale festivalului au adus laolaltă aproape 500.000 de oameni, dar și unele dintre cele mai mari nume ale muzicii folk și rock ale timpului.

  • În cadrul unui interviu oferit pentru postul de radio Europa FM, unde a apărut alături de fiul lui cel mic, Paul, Leo Iorga a vorbit despre carieră, familie și viața sa marcată, din păcate, de atâtea probleme de sănătate, dezvăluind și care ar fi fost cea mai mare dorință a sa cât a trăit.

  • Celebrul cântăreţ Leo Iorga s-a stins din viaţă pe 2 noiembrie, la doar 54 de ani, după o luptă dură cu cancerul pulmonar. La începutul acestui an, artistul, vizibil slăbit, şi-a presimţit sfârşitul. A avut o singură mare dorinţă: să fie înmormântat în Cimitirul Bellu, unde adesea se plimba admirând monumentele funerare, alături de fiul său cel mare, Edy.

ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1