Viaţa cântăreţei Navi s-a schimbat după operaţia de micşorare a stomacului: «Din 3 guri de mâncare sunt sătulă»

11_1.-5col-.jpg

Atât mănâncă artista la micul dejun

Navi este cântăreaţă şi compozitor, are propriul studio în Bucureşti, are o voce puternică, impresionantă, dar, în urmă cu un an, mai avea şi câteva kilograme în plus. După nenumărate cure de slăbire eşuate, a apelat la ultima soluţie: operaţia de micşorare a stomacului. Rezultatele sunt de-a dreptul uimitoare, iar viaţa ei s-a schimbat în cel mai frumos mod cu putinţă.

“La 31 iulie s-a împlinit fix un an de când am luat cea mai bună decizie pentru mine şi am făcut operaţia de micşorare a stomacului (Gastric Sleeve). Aveam 82 kg, la 1,59 metri înălţime. În traducere, obezitate de gradul 2.

 

Chirurgii preferă să opereze de la gradul 3 în sus, dar la mine au ţinut cont de mai mulţi factori”, îşi începe povestea Navi. Printre aceştia, faptul că a încercat tot felul de diete şi mereu se abţinea de la mâncare. Consuma 1.200 de calorii pe zi şi tot nu slăbea. “Metabolismul meu e de aşa natură încât, dacă aş fi mâncat fără restricţii, ca un om normal, nu mai încăpeam pe uşă. Dar mă săturasem de diete, nu mai voiam să mă înfometez tot timpul, îmi trebuie energie să cânt, să fiu creativă în studio. În plus, am antecedente de diabet în familie şi nu am vrut să mai trăiesc într-un stres continuu cu mâncarea, kilogramele, riscul de boală. Le-am arătat medicilor jurnalele mele alimentare, demonstrând că am mai încercat să slăbesc. Toate acestea au contat”, spune artista.
Operaţia a decurs cu bine, iar de atunci viaţa ei s-a schimbat. Până în prezent a dat jos 34 kg, ajungând la 48 kg. Mănâncă porţii de bebeluş, se satură după doar câteva guri de mâncare şi e plină de energie. “Mi se face foame poate o dată la 5-6 ore, dar nu e o foame să simţi că pici pe jos dacă nu mănânci ceva, ca înainte. E o foame cuminte. Dacă ciugulesc sau muşc din ceva sănătos, sunt ok. Mă simt sătulă din 50-100 g de mâncare şi trăiesc foarte bine cu 800-1.000 de calorii pe zi. Un adult neoperat nu poate trăi doar cu atât. După operaţie, am învăţat să mănânc puţin şi calitativ, adică acum nu-mi permit să-mi umplu stomacul cu o felie de pâine şi altceva să nu mai intre. Prefer să mănânc o brânzică, un avocado, un ou poşat, ceva cu un aport mai mare de nutrienţi”, explică Navi. Astfel, dimineaţa îşi pune pe o feliuţă subţire de orez expandat humus sau brânză pufoasă, la prânz mănâncă un piure de mazăre cu medalion de legume, sau 50 g de ton, la cină o supă de linte, iar la gustare doi biscuiţi de ovăz cu unt de arahide. E ovo-lacto-vegetariană de 5 ani şi, mai nou, e pasionată de gătit sănătos. Are tot felul de mixere, sertarele din bucătărie sunt pline cu orez brun, paste integrale, seminţe, galete de ovăz luate de la magazinele naturiste.
Navi a ales să nu ascundă nicio secundă faptul că a făcut această operaţie şi a vorbit deschis pentru cei supraponderali care au nevoie de un sfat, o încurajare. “Pentru mine, nu a fost un moft. Am mai făcut-o din iubire faţă de mine. Şi când eram grasă şi frumoasă mă simţeam bine în pielea mea, mai ales în ultimii ani ajunsesem să nu mai fiu afectată de faptul că eram o cântăreaţă plus-size. Dar în primul rând am făcut-o pentru sănătate, ca să nu ajung la diabet şi la alte probleme care, din cauza moştenirii mele genetice nefaste, ar fi venit”, explică artista. Sfatul pe care îl dă celor care vor să-şi facă această operaţie e să urmeze cu stricteţe regulile date de chirurg şi de nutriţionist. “Sunt literă de lege, nu există excepţii. În plus, trebuie să-ţi schimbi un pic obiceiurile, atât pe cele alimentare, cât şi pe cele legate de somn, de hidratare, de mişcare. Şi, înainte de a apela la această soluţie, trebuie să fi epuizat toate celelalte variante de slăbit”.

Face clătite fără făină

Pentru a consuma cât mai mulţi nutrienţi şi alimentele să fie de calitate, Navi foloseşte la clătite, în loc de făină, un amestec proteic cumpărat de la magazinele sportive. Pune pe ea puţin iaurt grecesc, câteva nuci, merişoare şi afine proaspete. La o masă poate mânca abia jumătate de clătită. În total – 200 de calorii.

Ce s-a schimbat după operaţie

11_2.-1-col-navi-2016.jpg

În 2017 avea peste 80 kg

În principiu, această operaţie îţi schimbă viaţa dincolo de kilogramele în minus, spune Navi, care ne exemplifică:
4 Dacă înainte, abţinându-se de la mâncare, îi era ba foame, ba somn, ba se simţea fără vlagă, acum mănâncă puţin şi are energie de poate muta munţii.
Au dispărut şi poftele. Chiar dacă mai simte câteodată nevoia de ciocolată, se plictiseşte repede, după doar o gură.
Chiar dacă are porţii de bebeluş, o masă durează 10-15 minute, căci mestecă bine alimentele şi mănâncă încet.
Nu mai bea nimic acidulat şi are grijă la regulile de digestie: lichidele le bea cu 20 de minute înainte de masă şi la cel puţin o oră după masă.

11_3.-1col-img_9851.jpg

În prezent cântăreşte 48 kg

A ajuns să iubească sportul, lucru pe care nu l-ar fi crezut posibil. „Nu mai e presiunea aceea enormă că trebuie să slăbesc, să ies de acolo lac de transpiraţie. Acum mă duc de 2-3 ori pe săptămână şi e o plăcere, nu un chin, ca înainte”, spune ea.
A învăţat să se pună pe ea pe primul plan, să mănânce puţin şi sănătos, să spună „nu” atunci când cei din jur trag de ea, să se bucure mai mult de fiecare secundă. „Am o viaţă mai frumoasă acum pentru că am învăţat în primul rând să am grijă de mine  şi de sufletul meu”.

 

 

Loading...