Unde ajung drepturile de autor ale lui Iurie Darie după moartea lui Ducu

14-alexandru-darie_8.jpg

În 2009, Alexandru Darie și-a felicitat tatăl la 80 de ani și au sărbătorit alături de Anca Pandrea

Unul dintre misterele neelucidate rămase după moartea prematură a regizorului Alexandru „Ducu” Darie este la cine vor rămâne drepturile de autor ale tatălui său, regretatul actor Iurie Darie. S-ar părea că regizorul nu s-a ţinut de promisiune şi nu i le-a cedat Ancăi Pandrea, partenera de viaţă a îndrăgitului actor pentru 26 de ani.

Odată cu moartea fulgerătoare a regizorului Alexandru „Ducu” Darie, la 60 de ani, s-a mai pierdut încă un Darie, aşa cum spunea Anca Pandrea (73 de ani), partenera actorului Iurie Darie în ultimii ani. Regizorul Alexandru Darie a murit miercuri, 18 septembrie, din cauza cirozei hepatice şi a fost condus ieri, de la ora 13.00, pe ultimul drum.

Aleile Cimitirului Bellu din Capitală s-au umplut de apropiaţi, cunoscuţi şi de cei care i-au apreciat munca de pe scena Teatrului Bulandra, pe care îl conducea de 17 ani. Oana Pellea, Emilia Popescu, Marian Râlea, Ion Caramitru, dar şi zeci de oameni s-au strâns la teatru, apoi şi în faţa bisericii, pentru a-şi lua rămas bun de la unul dintre cei mai apreciaţi regizori români. Aşa cum a promis, Anca Pandrea nu a venit la înmormântare, ci doar la teatru, unde a depus o lumânare şi a spus o rugăciune. Din păcate, la aproape şapte ani de când Iurie Darie a trecut în nefiinţă (actorul s-a stins pe 9 noiembrie 2012, la 83 de ani - n.r.), actriţa nu a primit drepturile lui de autor promise de Ducu Darie ani de zile.

Fosta vedetă din telenovela „Numai iubirea” (Acasă TV) nu a vrut să comenteze prea mult pe marginea acestui subiect. Însă aceste drepturi nu au fost revendicate la CREDIDAM, organizaţia la care Iurie Darie s-a înscris în anul 2006. Astfel că după moartea lui Ducu Darie, drepturile îi revin fiului acestuia, artistul plastic Serghei Darie (30 de ani). Chiar dacă Ducu nu le-a revendicat oficial, drepturile de autor revin în continuare familiei.

Pentru că nu a fost căsătorită civil cu Iurie Darie, Anca Pandrea nu a moştenit nimic de pe urma marelui actor. Ea are o pensie modestă, iar banii din drepturile de autor ale lui Iura i-ar fi uşurat viaţa. Tocmai de aceea, imediat după moartea tatălui său, Ducu i-a promis Ancăi Pandrea că i le va ceda printr-un act notarial. Însă acest lucru nu s-a întâmplat niciodată. „După moartea lui Iura, i-am spus lui Ducu să-i preia şi să-i încaseze drepturile de autor de la CREDIDAM. El mi-a zâmbit şi mi-a spus că el nu are nevoie de acei bani şi că mai mult m-ar ajuta pe mine. Însă probabil din lipsă de timp, Ducu nu a ajuns nici la CREDIDAM, nici la notar. Nu am insistat la Ducu pentru că a fost doar o promisiune, nu o obligaţie din partea lui”, ne-a spus Anca Pandrea în urmă cu câteva luni.

 

Loading...
 
 

Citește și

  • alexandru darie inmormantare

    Durere apăsătoare şi lacrimi amare duminică la înmormântarea lui Alexandru Darie. Regizorul s-a stins din viaţă, miercuri, după ce organismul lui slăbit a renunţat să mai lupte cu o ciroză hepatică ce îi făcea de mai mult timp probleme. Complicaţiile pulmonare pe care le avea au grăbit retragearea lui Ducu Darie de pe scena vieţii, deşi medicii de la Insitutul Fundeni au încercat totul pentru el.

  • Zeci de coroane şi vaze cu flori, tablouri uriaşe cu chipul lui Alexandru Darie, aranjamente florale discrete şi cu mult bun gust, muzică clasică în surdină, aceasta a fost atmosfera din marea sală „Liviu Ciulei” a Teatrului Bulandra, acolo unde a fost depus sicriul cu trupul neînsufleţit al regretatului regizor. Prietenii, colegii de breaslă şi toţi cei care l-au iubit şi l-au apreciat au venit rând pe rând să-şi ia rămas bun.