Tragicul destin al unui actor de comedie, împușcat în cap la Revoluție

22235horia-caciulescu.jpg

Horia Caciulescu, Revolutie, tragedie, impuscat la Revolutie, actor, Puiu Calinescu
Horia Căciulescu era nelipsit din programele de Revelion

Înainte de 1989, în programele de Revelion şi nu numai, realizate de Televiziunea Română, existau scenete şi cuplete cu mulţi actori de comedie. Unul dintre aceştia era Horia Căciulescu, un actor haios, cu față expresivă și mereu cu glumele la el. Destinul lui s-a încheiat însă în mod tragic, la Revoluție. Ieri, pe 13 februarie, ar fi împlinit 96 de ani.

Horia Căciulescu s-a născut pe 13 februarie 1922 în Belinț/Timiş, iar peste ani a devenit unul dintre actorii de comedie de la Teatrul “Constantin Tănase” din București şi unul dintre cei mai îndrăgiţi comici difuzaţi de TVR în perioada comunista. Era celebru pentru cupletele pe care le avea alături de un alt titan al scenei, Puiu Călinescu.

Din păcate, viața lui s-a încheiat la doar 67 de ani, într-un mod cumplit. În timpul Revoluţiei din 1989, pe 24 decembrie, actorul, însoţit de surorile Vica şi Milica Gavriliuc, se îndrepta cu maşina spre Palatul Telefoanelor din București. Ajuns pe strada Constantin Mille, actorul s-a trezit în fața unei formațiuni de soldați, aceea fiind ultima lui imagine înainte de a muri. În declarația sa, dată ca martor, lt. maj. Emil Pană a explicat, privitor la moartea lui Căciulescu: „Precizez că acesta nu a oprit la primul baraj aflat mai sus de noi, iar când a ajuns cu autoturismul în zona noastră, s-au efectuat somații de către militarii mei, care se aflau sub transportoare și care i-au cerut să oprească, dar actorul nu a înțeles somația, continuându-și drumul. Am dat ordin să se tragă, iar un soldat a tras în șofer, în zona capului. După ce actorul a fost împușcat s-au efectuat somații de ieșire a celor două femei din autoturism, dar ele n-au coborât imediat. Abia după un timp s-a deschis o portieră, s-a coborât un picior, după care soldaţii au tras, o femeie s-a retras, s-a deschis şi cealaltă uşă, dar a doua femeie, fiind împuşcată în fund, s-a retras”, scria publicația “Cotidianul”.

loading...
Loading...