Tatăl Andreei Bălan, la un pas să pună mâna pe două milioane de euro

tata_andreea_balan.jpg

Artistul susţine că mai are o ultimă şansă ca să pună mâna pe imensa sumă

Artistul susţine că mai are o ultimă şansă ca să pună mâna pe imensa sumă. Mai exact, el trebuie să prezinte la tribunal licenţa de producător pentru piesa ”Moşule, ce tânăr eşti!”. Din păcate, acest act ar trebui prezentat împreună cu un altul, numit declaraţia operei muzicale, care a dispărut subit din arhivele Uniunii Compozitorilor.

Piesa ”Moşule, ce tânăr eşti!”, cântată în urmă cu 17 ani de Andreea Bălan şi de Andreea Antonescu, adică trupa André, îi dă mari bătăi de cap compozitorului Săndel Bălan. La acea vreme, artistul făcuse toate demersurile la Uniunea Compozitorilor pentru a fi în legalitate, însă s-a trezit că unele acte au dispărut brusc din dosarul lui: ”Am avut mari necazuri cu această piesă. Mulţi s-au luat de mine, că melodia ar fi un plagiat după cântecul «Izitas», al solistei Kathy Garby, astfel că Uniunea Compozitorilor şi Muzicologilor din România (UCMR) a încasat toţi banii din drepturile de autor, însă i-a băgat într-un fond cu compozitori necunoscuţi, iar acum aceşti bani nu mai există. Nici declaraţia operei mele muzicale nu mai e de găsit, act care îmi trebuie să demonstrez că sunt compozitorul piesei”, ne-a spus Săndel.

 

La acea vreme, artistul colabora cu Casa de Discuri Cat Music, şi nimeni nu a mai investigat situaţia, dar, în 2012, când artistul s-a transferat la Casa de Discuri Roton, a ieşit soarele şi pe strada lui: ”Cei de la Roton n-au considerat piesa un plagiat, astfel că l-au contactat pe Kostas Tournas, compozitorul piesei «Izitas», cântată de Kathy Garby, au comparat melodiile şi s-a demonstrat că nu este o copie, fiind identice doar trei note, la refren, din opt măsuri, cât este permis. Prin urmare, am chemat la tribunal UCMR-ADA, ca să-mi dea drepturile de autor pentru piesă, pentru toţi aceşti 17 ani, aproximate la două milioane de euro”, ne-a mai spus Săndel Bălan.

Dar, el s-a confruntat cu belele şi la proces: ”S-a tot amânat, căci ambele părţi nu au ajuns la o înţelegere, iar pe 12 aprilie 2016 judecătorii au considerat cererea perimată. Acum, Laurenţiu Olariu, de la Roton, care ne reprezintă în instanţă, mi-a spus că mai am o şansă. Şi anume să prezint la tribunal un act, licenţa de producător. Dar nu se găseşte originalul declaraţiei operei muzicale, iar aceste acte sunt valoroase mai degrabă împreună”.

«Adi Ordean mi-a tăvălit melodia, la Mamaia!»

 

Săndel Bălan s-a simțit umilit, la ediția din 2000 a Festivalului Mamaia: ”Adi Ordean, care se ocupa de trupa A.S.I.A. a găsit cum să-mi scoată trupa André din competiției. A făcut o demonstrație, într-o seară, la emisiunea «Dopo Festival». A difuzat, în paralele, ambele piese, «Moșule, ce tânăr ești», și «Izitas», și a dat verdictul: plagiat. Mi –a spus că e cel mai crunt și nesimțit plagiat. M-a tăvălit, mi-a umilit și fetele. Scandalul acela mi-a făcut o mare defavoare, căci n-am mai încasat banii din drepturile de autor”, ne-a mai povestit ghinionistul artist. 

Click! spune

Trupa André s-a “născut” în 1998. Componentele formaţiei, Andreea Bălan şi Andreea Antonescu, au debutat cu albumul “La întâlnire” în 1999, câștigând trofeul Festivalului de la Mamaia cu melodia „Liberă la mare”. Au scos hit după hit, printre care şi “Moşule, ce tânăr eşti!” (1999).

Loading...

Citește și

ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1