S-a stins din viață dublura lui Florin Piersic din «Mărgelatu»

18_foto-1-4-col-adrian.jpg

† Adrian Pavlovschi a jucat în zeci de filme, dublând marii actori în secvenţele de lupte

Pe Florin Piersic (82 de ani) l-aţi admirat în seria ”Mărgelatu”, difuzată pe marile ecrane în perioada 1980-1987, însă nu mulţi ştiu că scenele complicate, periculoase, intrau şi în responsabilitatea cascadorului Adrian Pavlovschi, un om curajos şi puternic, care s-a stins din viaţă mult prea devreme. Florin este devastat, cu atât mai mult cu cât, în urmă cu patru ani, şi-a pierdut o altă dublură, carismaticul Szobi Cseh.

Lumea filmului este în doliu! Cascadorul Adrian Pavlovschi a încetat din viaţă joi seară, la vârsta de 61 de ani, în urma unui anevrism cerebral. Artistul se confrunta cu probleme de sănătate încă de la începutul anului 2018. Pe 15 februarie, Uniunea Cascadorilor din România a făcut un apel prin care le cerea românilor să doneze sânge pentru Adrian, care urma să fie operat la plămâni. Decesul artistului a survenit la Spitalul ”Bagdasar Arseni” din Bucureşti, unde acesta fusese internat în urmă cu câteva săptămâni. Dan Motanu, bunul său prieten, a fost cel care a anunţat pe Facebook tragica veste: “Colegul si prietenul meu Adrian Pavlovschi s-a stins din viaţă. A avut cancer cu metastază, de care n-a ştiut până în ultima clipă. Dumnezeu să te odihnească în pace, Lungilă!

Înfiinţase prima echipă de cascadori din ţară

S-a adunat aproape toata garda veche de haiduci, în Ceruri: Szoby Cseh, Paul Fister, Doru Dumitrescu, Nelu Crăciun, Viorel Ivanică, Florin Mărculescu, Viorel Plavitu, Ghiury... Poate puneţi de-un film acolo”.  Mulţi români şi-au manifestat tristeţea, pe Internet, postând mesaje emoţionante: ”Erai atât de optimist, la sfârşitul lui martie, după cele două operaţii grele. Mi-ai spus că nu ai anunţat pe nimeni, aştepţi să te faci bine, apoi vei spune prietenilor tăi prin ce ai trecut. Ai fost singur. Ai fost discret până în ultima clipă, prieten drag. Drum lin!”, a scris o doamnă. Sau: ”Sunt un pachet de lacrimi şi de durere drum bun prieten drag! Dumnezeu să te aibă în paza şi împărăţia lui, suflet drag. Acum 5 ani mi-ai făcut un rol de-ai lasat cu gura căscată 10.000 de oameni (cu mine în frunte). Anul asta aveam pregătit unul asemenea. Nu puteai să mai ai şi tu puţină răbdare? Mai aveam mult de lucru! Unde mai găsesc eu un artist complex ca tine? Cine ştie să călărească, să dea cu sabia şi să facă un rol magistral în acelaşi timp? Cine, Adriane”, a adăugat cascadorul Dan Motanu. Adrian Pavlovschi a jucat în pelicule de prestigiu, fiind unul dintre cascadorii veterani ai cinematografiei. A avut nenumeroase colaborări cu marele regizor Sergiu Nicolaescu, cel care de altfel l-a şi încurajat pe Pavlovschi să înfiinţeze prima echipă de cascadori profesionişti români.

 

El a fost însă şi dublura marelui Florin Piersic, în peliculele cu Mărgelatu. Actorul s-a întristat, la aflarea veştii, însă până la închiderea ediţiei nu a dorit să vorbească despre acest necaz. De altfel, Piersic a suferit enorm şi în urmă cu patru ani, când s-a stins din viaţă un alt cascador de cinci stele, Szobi Cseh: ”Am avut o legătură frăţească extraordinară. Era cu un suflet şi cu o generozitate pe care rar am întâlnit-o la cineva. Îmi vine să plâng”, spune atunci, Florin, la Antena Stars.

Și ei s-au stins din viață mult prea devreme!

18_foto-5-2-col-szobi.jpg

† Szobi Cseh a jucat în ”Colierul de turcoaze”

 

Decesul lui Szobi Cseh, zis și ”Buză de iepure”, a îndurerat o țară întreagă. Cel mai carismatic cascador, cu zeci de colaborări în filme de succes, precum ”Mărgelatu”, ”Colierul de turcoaze”sau ”Masca de argint”, a murit pe 1 august 2014, la 71 de ani, la scurtă vreme după ce a fost diagnosticat cu o formă rară de cancer al sângelului.  La trei ani distanță, pe 24 iunie 2017, avea să părăsească această lume  și colegul lui de breaslă, Doru Dumitrescu.

18_foto-3-2-col-dumitrescu3.jpg

† Doru Dumitrescu a colaborat în ”Misterele Bucureștilor”

 

Artistul, care a pierdut bătălia cu cancerul, la 75 de ani, a făcut parte din echipa lui Sergiu Nicolaescu. A filmat pentru peliculele „Cu mâinile curate“,  „Ultimul cartuş“,  „Un comisar acuză“,  „Trandafirul galben“ sau  „Misterele Bucureştilor“.

18_foto-4-15-col-paul-fister.jpg

† Paul Fister a filmat pentru ”Profetul, aurul și ardelenii”

 

Și tot anul trecut, pe 24 iunie 2017, a murit și  fostul pugilist, actor şi cascador Paul Fister, la vârsta de 73 de ani. El vorbea cu patos, într-un interviu pentru adevărul.ro, despre meseria pe care o iubea nespus: ”Filmez de câte ori sunt solicitat, dar nu fac doar roluri, măi nene. Şi la vârsta mea fac căzături, iar când sunt călare şi cu sabia în mână, puţini îmi stau în cale. Nu m-am pensionat, n-am cum. N-ai cum să mă bagi pe mine în formol!“. 

Loading...
ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1