Revolta artiștilor! Ignorați de Stat, afectați grav de criza provocată de pandemie, își vor înființa sindicat

Ultima actualizare:

    Navi va fi coordonator de sector în cadrul Uniunii Muzicienilor
Navi va fi coordonator de sector în cadrul Uniunii Muzicienilor

Muzicienii, instrumentiștii, actorii, balerinele, dansatorii, sunetiștii, compozitorii, scenografi, regizori și toți cei numiți „artiști independenți” au fost primii și cei mai grav afectați de criza provocată de coronavirus. Peste noapte s-au trezit cu spectacole anulate și fără nicio sursă de venit. În timp ce alte categorii profesionale au beneficiat de ajutor financiar din partea statului român, artiștii liber profesioniști nu au primit nimic. Discriminați, marginalizați, au decis să-și înființeze sindicat. Până acum s-au înscris deja peste 100 de persoane în grupul de inițiativă.

Artiștii independenți nu au un salariu fix și nu sunt angajați cu carte de muncă. Funcționează pe contracte de drepturi de autor, iar venitul lor variază. Evident, este supus impozitării. „Noi plătim din orice încasăm un impozit de 33%. Cu toate acestea, nu beneficiem de șomaj, de ajutoare sociale, ne mor artiștii de foame la pensie. Ca dovadă, nici acum, în perioada stării de urgență, nu am putut beneficia de indemnizație de sprijin deoarece s-au pus niște condiții foarte greu de respectat. Mai exact, trebuia să demonstrăm că în ultimele trei luni am avut contract de drepturi de autor. Ori lunile ianuarie, februarie și martie se știe că sunt moarte pentru artiști, prea puțini au avut vreun contract. Eu de 16 ani cotizez la Uniunea Compozitorilor și la CREDIDAM (Centrul Român pentru Administrarea Drepturilor Artiștilor Interpreți), dar nu beneficiez de nimic, nu m-am putut încadra pentru acea indemnizație”, spune Navi, cântăreață și compozitoare. Doar 2.600 de români care câștigă venituri din drepturi de autor s-au calificat pentru a primi indemnizație în această perioadă. Ce fac ceilalți? Nu se știe nimic.

Dan Helciug: „Trăim din rezerve, dar nu știm cât timp ne mai ajung”

Marii artiști care sunt mediatizați, difuzați și câștigă mii de euro din concerte reușesc să se susțină financiar și nu duc grija zilei de mâine. Artiștii mai mici trăiesc din economiile lor la fel de mici. Dar... până când? „Se vorbește că până în 2021 nu vom vedea concerte. E foarte multă incertitudine. Eu și soțul meu, chitarist, stăm bine deocamdată, avem mare noroc cu studioul, mai și compunem, dar am colegi care trăiau strict de la o cântare la alta. Cum supraviețuiesc acei oameni? Și mie mi-e frică”, mai spune Navi. „Majoritatea artiștilor trăim din rezerve, dar nu se știe cât timp ne mai ajung. Nu toți artiștii sunt mari, super difuzați, nu toți sunt milionari. Ăla e într-un procent de 5%”, atrage atenția Dan Helciug, solistul trupei Spitalul de Urgență.

Se înființează „Uniunea Națională a Muzicienilor Independenți din România”

Florentin Milcof, inițiatorul proiectului
Florentin Milcof, inițiatorul proiectului

Problemele de care s-au lovit în perioada aceasta i-au făcut pe artiști să ia măsuri. Astfel, un grup constituit din 100 de muzicieni anunță intenția de a înființa „Uniunea Națională a Muzicienilor Independenți din România”, un sindicat național cu scopul de a proteja și apăra drepturile artiștilor din România. „Am decis să ne facem și noi sindicatul nostru, așa cum au toate meseriile. Dacă avem aceleași obligații în fața plății de taxe și impozite, trebuie să avem și aceleași drepturi. Vrem să fim luați în seamă la fel ca toate celelalte meserii, să avem o reprezentare legală în fața autorităților. Iar când sunt crize naționale care ne afectează pe toți să fie și artiștii luați în considerare”, spune Navi. „Căutăm prin înființarea acestei organizații să ne recuperăm demnitatea. Noi nu avem drepturi pe care orice cetățean le are, cum ar fi dreptul de a accesa un credit, de a se califica pentru programul Prima Casă... Un artist liber profesionist nu va avea pensie dacă nu o plătește personal la Pilonul II sau III”, completează Florentin Milcof, compozitor și muzician în cadrul trupei Othello Trio, inițiatorul demersului.

Până acum, în sindicat s-au înscris Bodo, Dragoș Dincă și Robert Anghelescu de la Proconsul, Marius Mihalache, Marian Ionescu, Radu Vaștag de la Bere Gratis, Navi, Silvia Ștefănescu și mulți alții. Uniunea își mai propune să definească statutul muzicianului independent din România, să realizeze un recensământ al muzicienilor independenți din țara noastră și să le protejeze interesele.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
image png
lavinia si banica jpg
Artista s-a aflat în pragul anorexiei
vedete la un pas de moarte jpg
monica tatoiu
Alexandru Ciucu jpg
tania popa colaj facebook jpg
„Singurul om cu care probabil voi ține legătura este Zmărăndescu",  a spus Ana Maria Pal
image
actualitate.net
image
actualitate.net