Alexandru Darie, internat în stare gravă la Terapie Intensivă. Imagini cu regizorul care a ajuns de nerecunoscut din cauza cirozei

alexandru-darie

alexandru darie
Alexandru Darie a împlinit 60 de ani pe 15 iunie

Alexandru Darie este internat de zece zile la Terapie Intensivă la Institutul Clinic Fundeni din Bucureşti. Starea regizorului, care ar suferi de ciroză şi ar fi pe listele de transplant hepatic este una gravă, potrivit adevărul.ro.

Fiul regretatului actor Iurie Darie, regizorul Alexandru Darie a împlinit 60 de ani pe 15 iunie anul acesta. De câţiva ani, regizorul se tratează de ciroză la Ponderas Academic Hospital, potrivit unor surse. În urmă cu zece zile, a fost internat la Institutul Clinic Fundeni, cu o complicaţie la plămâni, susţin apropiaţii regizorului, conform adevarul.ro. Problemele cu care acesta se confruntă sunt unele grave, el aflându-se pe listele de aşteptare pentru transplant hepatic. 

ducu-darie

ducu darie
În luna ianuarie, fotoreporterii Click!, l-au surprins pe regizor la clinica privată unde se tratează
Foto: Mihai Ionescu

Ducu Darie, cum îi spun prietenii, a încercat să ţină cât mai departe de ochii şi urechile publicului său boala care-l macină de ceva timp. Dar fotoreporterii Click! l-au surprins pe Ducu Darie, la începutul acestui an, în luna ianuarie, când a mers la spitalul privat la care se trata. Foarte slab şi tras  la faţă, chircit de tratamente, Alexandru era de nerecunoscut.

alexandru-darie

alexandru darie
Foarte slab şi tras la faţă, chircit de tratamente, Alexandru este de nerecunoscut
Foto: Mihai Ionescu

Ca să facă rost de bani pentru chimioterapii şi radioterapii, el a fost nevoit să-şi vândă cam tot ce are. Întâi maşina, în vara anului trecut, apoi apartamentul, astă-iarnă. Ducu Darie a rămas doar cu bunurile moştenite în anul 2006: un teren intravilan de 1.000 mp în comuna Tărtăşeşti, judeţul Dâmboviţa, şi două case de vacanţă în aceeaşi localitate. Sunt de la regretatul său tată, actorul Iurie Darie, şi probabil că nu a putut să se despartă deocamdată de ele.

Anca Pandrea şi Ducu Darie nu au păstrat legătura după moartea maestrului 

Deşi relaţia lor a scârţit în ultimii ani de viaţă ai actorului răpus de boală în 2012, Ducu a trecut peste toate supărările şi a fost alături de tatăl lui pe patul de spital şi apoi şi la înmormântarea acestuia lângă mama vitregă Anca Pandrea. După moartea lui Iura, actriţa nu prea a mai păstrat legătura cu fiul vitreg, dar a aflat că suferă de cumplita boală. „Nu mai ţin legătura cu Ducu. Nu ne-am mai vorbit, deşi eu îi tot trimit mesaje de Crăciun, de Paşte şi de Revelion. Dar în ultimele zile m-am gândit la el şi l-am visat cât nu l-am visat în şapte ani de când Iura nu mai este. Nu ştiu ce mai face”, ne-a spus Anca Pandrea. 

iurie-darie-cu-alexandru-si-anca-pandrea

iurie darie si anca pandrea
Iurie Darie, alături de Anca Pandrea şi de fiul lui, Alexandru Darie, la aniversarea de 80 de ani a maestrului

Întreaga copilărie i-a fost marcată de teatru 

Alexandru s-a născut pe 15 iunie 1959 într-o familie de artişti, părinţii săi au fost Consuela Roşu şi Iurie Darie. „Cred că de pe la 3 ani, 3 ani şi jumătate, am început să cresc în teatru. Nu exista bonă, baby-sitter şi-aşa mai departe… Aşa că părinţii mă luau la repetiţii, la Teatrul de Comedie, unde erau amândoi angajaţi. Era perioada de glorie a Teatrului de Comedie: director era Radu Beligan, iar trupa era de fapt o pleiadă fantastică de actori, de la Dem Rădulescu, Mircea Albulescu, (Gheorghe) Dinică, (Marin) Moraru, până la cei mai tineri, care atunci erau Sanda Toma, Grigore Gonţa… Se puneau spectacole precum  „Umbra”, de Evgheni Schwartz, „Capul de răţoi”, iar regizor era David Esrig”, declara Alexandru Darie,  „Împreună cu valul binecunoscut, Liviu Ciulei, Lucian Pintilie, (Lucian) Giurchescu, (Radu) Penciulescu, toţi au plecat după „închiderea robinetului” în străinătate, „afară” – cum se spunea… Şi, deci, stăteam în teatru. Acolo am descoperit mirosul scenei, ce valoare are o mască, un element de recuzită. Stăteam ore întregi şi mă jucam cu ele. Toate au un anumit mister, pentru că au o energie legată de teatru, de actul acesta sacerdotal aproape, de a face teatru. Şi pentru un copil, vă daţi seama, că totul era imens. După aceea, când am crescut, vedeam cât de mici sunt de fapt culisele Teatrului de Comedie, „buzunarele scenei”… Am intrat şi în spectacole, de la 6 ani am făcut figuraţie, şi în „Capul de răţoi” şi în alte spectacole… Chiar am fost la Viena, prima oară când am ieşit afară din ţară, am fost cu părinţii mei, într-un turneu cu mare succes de altfel. Iar până în anii ’70 a fost o perioadă când se făceau multe turnee în străinătate…”, mărturisea artistul într-un interviu recent. 

alexandru-darie

alexandru darie
Alexandru Darie se luptă cu probleme grave de sănătate şi se află pe lista de transplant hepatic
Foto:Arhivă personală

Alexandru Darie a absolvit în 1983 Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale“ Bucureşti.  În 1984 a debutat ca asistent de regie la Teatrul de Stat din Oradea. A devenit cunoscut în afara ţării odată cu spectacolul „Visul unei nopţi de vară“ (1991), pe care ziarul „The Guardian“ l-a considerat a fi cea mai bună montare de la producţia cu acelaşi nume semnată de Peter Brook. Spectacolul a fost distins cu premiile pentru cel mai bun regizor şi cele mai bune costume la prima ediţie a Festivalului Naţional de Teatru „I.L. Caragiale“.

 

Loading...

Citește și

ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1