Reacţia CNA în cazul deţinutului de la «Românii au talent»: «Extraordinar de grav»

andrei-grigoriu.jpg

Andrei Grigoriu, la „Românii au talent”

Click desktop articole 300x250 p1

Click desktop articole 300x250 p2

Apariţia lui Andrei Grigoriu, un fost deţinut la Peniteciarul din Timişoara, la "Românii au talent" a dat naştere unui întreg val de reacţii negative. Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) s-a autosesizat în cazul bărbatului de 30 care a fost închis pentru complicitate la crimă.

Membrii CNA au solicitat un punct de vedere de la Ministerul Justiţiei, pentru a afla care este situaţia juridică a lui Andrei Grigoriu. De asemenea, departamentele de specialitate ale CNA au început să realizeze un raport de monitorizare al ediţiei emisiunii „Românii au talent“ în care a fost prezentat fostul deţinut, potrivit adevarul.ro.

Valentin Jucan, membru al consiliului, a precizat că dacă se dovedeşte că respectiva persoană a fost condamnată pentru o crimă, ea nu poate fi prezentată ca „un model“.

„Eu nu cred că este un model care poate fi promovat într-o emisiune care se numeşte «Românii au talent». Nu aş fi avut poate o problemă dacă ar fi apărut într-o emisiune care ar fi avut ca temă, de exemplu, modul în care o persoană care a trecut printr-un astfel de eveniment nefericit din viaţă, s-a reabilitat şi încearcă să îşi reconstruiască viaţa“, a declarat Jucan.

La rândul său, Dorina Rusu este de părere că Pro TV ar fi putut să verifice informaţiile prezentate de concurent, din moment ce emisiunea este înregistrată. „Familia victimei a spus că a fost şocată când a văzut că omul ăla, care le-a ucis fiica, este la televizor. Mi se pare ceva îngrozitor. Dar faptul că Pro TV a avut posibilitatea să verifice şi nu a verificat mi se pare ceva extraordinar de grav, pentru că nu poţi să prezinţi un criminal drept model. «Românii au talent» nu înseamnă că românii au talent de criminali“, a mai spus Dorina Rusu.

Florin Gabrea, alt membru al consiliului, a spus însă că emisiunea nu propune modele, iar, odată cu ispăşirea pedepsei, nimeni nu îi poate îngrădi drepturile respectivului concurent: „Dacă a făcut o crimă, nenorocire pe capul lui. Şi, dacă şi-a ispăşit pedeapsa, odată cu ispăşirea pedepsei, eu, indiferent că sunt televiziune, societate de taxi, nu am niciun fel de drept să-i îngrădesc drepturile cetăţeneşti. Iar emisiunea «Românii au talent» nu este o emisiune în care se propun modele". 

Pro TV l-a elimiat pe Andrei Grigoriu din concurs

Pro TV a anunţat, joi, că Andrei Grigoriu, care a fost condamnat pentru complicitate la crimă, a fost eliminat din emisiunea "Românii au talent", televiziunea cerându-şi totodată scuze pentru această situaţie şi precizând că nu a cunoscut iniţial situaţia juridică a acestuia.

"După difuzarea ediţiei cu numărul trei «Românii au talent», Pro TV a aflat că Andrei Grigoriu, concurent în show, a prezentat fapte şi a făcut declaraţii false în cadrul emisiunii, precizând faptul că a fost trimis în închisoare pentru că a tăinuit o crimă comisă de prietenul său, la care el nu a fost martor. Instanţa l-a condamnat de facto pentru implicarea activă în această crimă, sub acuzaţia de complicitate. Regretăm faptul că emisiunea noastră a fost folosită în mod abuziv de concurent în acest context", se spune într-un comunicat publicat, joi, pe site-ul protv.ro.

Potrivit Pro TV, conform regulilor show-ului, juriul şi gazdele emisiunii întâlnesc concurentul pentru prima dată în momentul în care acesta urcă pe scenă. "Prestaţia a fost evaluată luând în considerare discursul înşelător prezentat de către acesta în momentul său. Ne cerem scuze pentru această situaţie şi am decis să îl eliminăm imediat din emisiune", mai spune Pro TV.

Adevărata poveste a deţinutului de la «Românii au talent»

Tânărul a fost condamnat, în anul 2003, la 16 de puşcărie, pentru tăinuirea unei crime comise de o altă persoană. În momentul în care a venit la preselecţiile "Românii au talent", Andrei mai avea doar două luni de stat în spatele gratiilor. Înainte de a-şi începe numărul, Andrei le-a dat juraţilor o poză cu sora care l-a ţinut puternic în timpul acesta şi a început să picteze chipul fetei. La sfârşit i-a promis tinerei, în fata juraţilor, ca nu o va mai părăsi niciodată. Concurentul a primit patru de “Da”, iar Mihaela Radulescu i-a spus: “Povesteşti frumos, pictezi frumos. Văzând toate acestea eu ti-aş fi iertat toate păcatele!”. Potrivit presei locale din Timişoara, la acea dată, datele acestei "tăinuiri" erau altele.

Fragment din arhiva publicaţiei Timpolis, datat 24 noiembrie 2004."Timisorenii Lungu Constantin, de 21 de ani, zis si "Bebe", a primit o pedeapsa de 22 de ani de inchisoare, in timp ce Grigoriu Andrei, de 19 ani, a fost condamnat la 16 ani de puscarie. Cei doi sunt acuzati ca au omorat cu sange rece o tanara in varsta de 25 de ani. Oribila crima s-a petrecut in noaptea de 14 spre 15 decembrie 2003 in zona Dorobanti, din Timisoara. Putin dupa miezul noptii, in spatele unui bloc de pe strada Lalelelor, tanara a fost descoperita intr-o balta de sange, cu gatul taiat. Medicii de pe ambulanta sosita la locul tragediei nu au mai putut face nimic. S-a stabilit rapid ca era vorba despre Erika Monika Utik, o studenta din Timisoara, care locuia in zona. In cateva ore a fost refacut si filmul tragediei.

In acea duminica, pe cand se afla acasa impreuna cu mama si cu matusa sa, putin dupa ora 23, a fost chemata la interfon, de "Adi", care i-a spus ca a venit sa-i restituie o datorie. Putin dupa miezul noptii, un vecin care a auzit tipete a coborat si a gasit-o pe fata cu gatul taiat. El a fost cel care a chemat Ambulanta si tot el le-a spus politistilor ca autorii crimei au demarat in tromba cu un autoturism cu numere straine. Imediat, toate caile de acces din Timisoara au fost blocate. Masina, data in urmarire, a fost oprita de politistii rutieristi la iesirea din Timisoara, pe Calea Sagului, la volan aflandu-se Grigoriu Andrei. Petele de sange de pe pantofii sai au vorbit de la sine... Tanarul le-a marturisit, in aceeasi noapte, anchetatorilor ca, impreuna cu Lungu, au cautat-o pe Erika, sub pretextul restituirii unei datorii de 200 de euro, dar ajunsi fata in fata, i-au solicitat fetei alti bani. Refuzul acesteia a declansat furia celor doi, care au inceput sa o bruscheze, moment in care, fata a inceput sa tipe. Cei doi au incercat sa o linisteasca si, pentru ca nu au reusit, in timp ce Andrei a imobilizat-o, Bebe i-a taiat gatul, dupa care au abandonat-o. Ancheta judiciaristilor a inceput imediat dupa retinerea lui Grigoriu, iar Lungu s-a predat la numai cateva ore dupa comiterea crimei.
Erika era orfana de tata, fiind crescuta cu mari sacrificii de mama sa. Ea copilarise cu cei care i-au luat viata", notează redactorii timişoreni.

 

Click desktop articole 580x400 p1

Loading...

Click desktop articole 300x250 p3

 
 

Citește și

Click desktop articole 580x400 p2

Adevarul

Click desktop articole 300x250 p4

ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0

Click desktop articole 300x250 p5