Pușcărie! Asta ar fi primit Buzdugan și Morar dacă ar fi trăit în Franța

daniel_buzdugan_morar.jpg

Daniel Buzdugan şi Mihai Morar prezintă emisiunea ”Morning ZU” de la Radio ZU
foto: arhiva personală

Daniel Buzdugan și Mihai Morar s-ar putea considera norocoși că au scăpat doar cu câteva zeci de reclamații la CNA și cu obligația de a-și cere scuze în persoană la Ambasada R.D. Congo, după glumițele rasiste legate de amicalul România-Congo. Dacă matinalii de la Radio ZU s-ar fi manifestat în felul acesta în Franța, ar fi riscat pușcăria.

În Franța, judecătorii s-au pronunțat recent într-un caz care seamănă izbitor de mult cu ceea ce s-a întâmplat în urmă cu o săptămână la noi. Jigniri rasiste, adresate unui oficial de culoare, trimiteri la o specie de maimuță care trăiește, coincidență!, în bazinul fluviului Congo. Este vorba despre fostul ministru de justiție, Christiane Taubira, comparată de un internaut cu o maimuță pe contul său de Twitter.

La ei, s-a lăsat cu proces, iar bărbatul care a comis jignirea cu tentă rasistă a fost condamnat la două luni de pușcărie. La noi, Buzdugan și Morar, deși au adresat jignirile pe un post de radio cu acoperire națională, au toate șansele să scape numai cu niște sancțiuni pe linie administrativă, și asta numai pentru că foarte mulți ascultători i-au reclamat la Consiliul Național al Audiovizualului (CNA).

Concret, un internaut, Grégory Pasqueille, l-a comparat pe fostul ministru de justiție din Franța, Christiane Taubira, cu o maimuță, într-un mesaj pe Twitter, conform Paris Match. ”Taubira, ești un bonobo și asta o să rămâi toată viața, soi spurcat ce ești tu”, a scris bărbatul pe Twitter în data de 16 iulie 2014. El a publicat și un montaj foto, cu scara evoluției, de la maimuță la homo sapiens, punând capul doamnei Taubira peste capul primei maimuțe.

christiane taubira.jpg

Christiane Taubira
Christiane Taubira, fostul ministru de justiție al Franței
foto: AP

 

Pasqueille a adăugat hashtagul "#SoutienALeclere, făcând trimitere la candidatul Frontului național Anne-Sophie Leclère, care publicase, de asemenea, pe pagina personală de Facebook un fotomontaj în care fostul ministru de justiție era comparată cu o maimuță. Anne-Sophie Leclère a fost dată și ea în judecată, fiind condamnată într-o primă fază la cinci luni de pușcărie.

Bonobo este una din cele două specii care alcătuiesc genul Pan, împreună cu cimpanzeul comun. Se distinge prin picioarele relativ lungi, buzele roşii, faţa închisă la culoare şi coada în formă de smoc la maturitate, părul lung cu cărare de pe capul său. Bonobo se găseşte într-o zonă 500,000 km² din bazinul fluviului Congo, în Republica Democrată Congo, Africa Centrală.

De unde a pornit scandalul în România

La 25 mai, pe stadionul Giuseppe Sinigaglia, din Como, Italia, echipa națională a României a jucat un meci amical cu Republica Democrată Congo. Partida s-a terminat la egalitate, 1-1, iar scorul le-a dezlegat limba celor doi realizatori de la Radio ZU, Mihai Morar (34 de ani) și Daniel Buzdugan (41 de ani). A doua zi, în emisiunea matinală “Morning ZU”, cei doi s-au lansat într-un potop de cometarii rasiste. "Noi îl avem pe Father Chicken (n.r. Tata Puiu, porecla lui Anghel Iordănescu n.r), ei îl au pe Father Monkey (Tata Maimuță). Cei din Congo au fost susținuți de 8.000 de maimuțe. La intrarea în stadion era coadă de maimuțe. Au jucat cu gorilieni. Tata Puiu crede în Dumnezeu, antrenorul celor de la Congo crede în cimpanzeu. Să faci 1-1 cu gorilienii nu e de colo. Mâna la piept toată lumea, pentru imnul statului Congo. Hai, toate maimuțele laba la blană!”, au fost doar câteva dintre glumele oamenilor de radio.

Loading...

Citește și

ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1