«Prinţesa Polonic» a pus murături din propria grădină

Ultima actualizare:

    Mai ales de când e mămică, Anca Lungu s-a specializat în gătit
Mai ales de când e mămică, Anca Lungu s-a specializat în gătit

Anca Lungu este mămica unei fetiţe de un an şi patru luni, dar, privindu-i silueta, nici nu zici că a născut. Apoi, îi mai şi place să gătească. Atât de mult încât şi-a făcut un blog cu reţete personale, este zilnic în bucătărie, iar în ultimii ani chiar s-a specializat în domeniu.

Silueta Ancăi Lungu, prezentatoarea Observatorului de weekend de la Antena 1, este un mister peste noi. Nu ţine diete, mănâncă tot ce-i pofteşte sufletul şi nu s-ar mai da scoasă din bucătărie, unde face tot felul de bunătăţi. Gena o ajută, ne explică. De mică este pasionată de gătit. Avea 8 ani când a făcut primele clătite şi chiar i-au ieşit. De atunci, a adunat în casă 200-300 de cărţi de bucate, îi place să afle gusturi noi, să experimenteze, să dezvăluie şi altora din experienţa ei.

„Am învăţat mult în ultimii ani. Nu atât de mult pe cât aş vrea, dar ştiu să gătesc orice. Inclusiv să reproduc o reţetă doar după ce gust preparatul. Spre exemplu, anul trecut am mâncat la un restaurant în Grecia o supă de morcov cu suc de portocală şi şofran. Am simţit aromele şi am reuşit să o reproduc fără probleme acasă”, mărturiseşte „Prinţesa Polonic”, nume pe care şi l-a căpătat de la blogul ei, lansat în urmă cu mai mulţi ani.


    Anca a cules cele mai frumoase roşii verzi, care s-au transformat în gogonele murate
Anca a cules cele mai frumoase roşii verzi, care s-au transformat în gogonele murate

Gătea zilnic, sănătos, şi nu a renunţat la acest obicei mai ales de când o are pe Natalia. Ba acum găteşte şi mai sănătos. „Ce fac pentru ea, mâncăm şi noi - cât mai multe legume şi fructe aduse de la părinţii mei din Suceava, carnea e din sursă sigură, am înlocuit pastele clasice cu cele integrale, pâinea e făcută în casă sau tot integrală... Deci partea bună e că mâncăm mai sănătos de vreo doi ani încoace”, spune prezentatoarea tv.

În toamna aceasta, nu a ratat ocazia să pună la borcan murături şi castraveţi muraţi cu legume din propria grădină. Are o reţetă care, ne avertizează ea, „dă dependenţă”. Unul dintre secrete este să culeagă legumele în aceeaşi zi în care le pune la murat. Nataliei i-a făcut compoturi fără conservanţi din nectarine şi fructe de toamnă, majoritatea culese tot din livada de lângă casă.


    Anca găteşte zilnic mâncare proaspătă pentru fetiţa ei, Natalia
Anca găteşte zilnic mâncare proaspătă pentru fetiţa ei, Natalia

E subţirică, dar pofticioasă

Pe cât de mult îi place să gătească, tot atât îi place să mănânce. „Sunt o pofticioasă. Chiar gurmandă, aş putea spune. Îmi place să mănânc încet, să savurez, să gust din toate”. Norocul ei este că nu mănâncă mult, e adepta alimentaţiei sănătoase, nu face excese şi nu e pasionată de dulciuri. „Între o friptură de vită şi un profiterol, aleg friptura. Nu beau cafea, dar ceaiul de dimineaţă e sfânt. Diete nu am ţinut niciodată. Sunt slăbuţă genetic, dar sunt şi echilibrată în alimentaţie”, explică vedeta.

Supă cremă de ardei copţi, pentru «prinţul ei»

Soţul Ancăi Lungu este un bărbat fericit. Cu o aşa gospodină talentată în casă, are parte de o mulţime de surprize culinare. „Supa aceasta e o poţiune magică pentru prinţ. De câte ori i-o gătesc, norii de pe cerul lui dispar”, spune Anca, în timp ce se apucă să prepare supa. 

Ingrediente pentru 6 porţii, a avut nevoie de: 1,5 kg de ardei kapia, 300 g de pulpă de roşii, o ceapă mare tocată mărunt, 3 căţei de usturoi tocaţi mărunt, 250 ml smântână lichidă, pentru gătit, 30 ml ulei de măsline, sare de mare, piper negru, proaspăt râşnit. 

Preparare: Coaceţi şi curăţaţi ardeii de pieliţă, seminţe şi cotor, apoi încingeţi uleiul într-o oală de mărime medie. Adăugaţi ceapa şi usturoiul, pulpa de roşii şi imediat după, ardeii. Amestecaţi bine şi turnaţi apă cât să cuprindă toate ingredientele. Fierbeţi aromele împreună cam 20 de minute, apoi adăugaţi smântâna lichidă şi pasaţi supa cu ajutorul unui blender. Asezonaţi cu sare şi piper şi savuraţi-o în linişte, caldă sau rece, cu o felie de pâine prăjită. 

Castraveţi muraţi

Anca a cules cele mai frumoase roşii verzi, care s-au transformat în gogonele murate
Anca a cules cele mai frumoase roşii verzi, care s-au transformat în gogonele murate

Ingrediente: 4 kg de castraveţi, 2 rădăcini de ţelină, o sfeclă roşie, 5 rădăcini de hrean, 15 căţei de usturoi, câteva fire de cimbru, o legătură de leuştean, 4 l apă, 4 linguri cu vârf de sare mare, ardei iuţi.

Preparare: Pregătiţi borcanele şi băgaţi la duş castraveţii. Puneţi la fiert apa cu sarea şi feliaţi ţelina, sfecla roşie şi hreanul. Împărţiţi toate ingredientele în borcane şi turnaţi peste ele apa clocotită. Sigilaţi borcanele şi bucuraţi-vă peste doar câteva zile de cei mai gustoşi castraveţi cu miez roz din univers! 

image
image
image
image
image
image
banner George Nicolescu png
Oana Roman și fiica ei, Isa  Sursa: Instagram
halle berry instagram jpg
alina serban foto cornel brad  jpg
carmen bruma fb jpg
image png
sean diddy profimedia jpg
image png
image
actualitate.net
image
actualitate.net