„Nu m-au lăsat să intru mireasă în biserică”. Veta Biriș cântă acum melodii religioase

veta-biris-te-invata-sa-faci-pancove-si-placinta-cu-prune-asa-ceva-nu-ai-mancat-niciodata_1_size1.jpg

veta biris
Veta Biris este una dintre cele mai cunoscute artiste de folclor din Romania

Locuitorii satului Căpâlna de Jos, din județul Alba, așteaptă cu nerăbdare recitalul solistei lor preferate, Veta Biriș, care va fi prezentă la Parohia Greco-Catolică ”Adormirea Maicii Domnului”, pe 24 martie, de la orele 17.00, în ajun de Buna Vestire. Cântăreața trăiește însă cu marele regret că nu a putut intra în biserică în rochia de mireasă.

Recitalul Vetei Biriș (69 de ani) are loc în cadrul evenimentului  ”La un popas sufletesc pe drumul postului mare”, unde solista va cânta împreună cu o altă colegă de breaslă, Mariana Anghel. Veta Biriș, care este o fire credincioasă, a declarat, într-un interviu pentru Acasă TV, că marele ei regret e că a avut interzis să fie mireasă în biserică.

 

 

Veta Biriş a avut interzis să fie mireasă în biserică

„Nu m-a lăsat să intru în biserică îmbrăcată în mireasă, pentru că nu aveam 18 ani, iar când te culci cu bărbatul tău, nici așa nu te lăsa, acum 52 de ani. Eu am venit și am locuit la bărbatul meu, Ion, o jumătate de an și în biserică nu m-a mai lăsat să intru mireasă. Cred că și acum regret, așa erau obiceiurile atunci la noi. Nu am avut coroniță, nu am avut cum era la noi șlaierul de mireasă. Noi am rămas foarte aproape de tradiții și chiar nu mi-e rușine să spun că am fost pețită și că am fost cerută și că la nuntă am avut trăsură cu cai”.

veta_cu_ion_biris.png

veta biris
Veta Biriş şi soţul ei, Ion
foto: Formula As

Artista a povestit și cum a fost cerută de nevastă: „ Ion a venit la părinții mei ca să mă ceară de soție, că așa-i la noi moda. De atunci sunt 46 de ani. Se venea cu rudele la cerut, atunci trebuia să ne pregătim să-i așteptam cu supa de tăieței, așa cum se obișnuieste în Ardeal, cu friptură, cu pancove, cu de toate. Și chiar venise un verișor primar căruia îi plăcea și câte un șpriț, o băut chiar mai mult si bărmate-miu îl tot călca pe picior că el o uitat că o venit să mă ceară pe mine în căsătorie. Noi am rămas foarte aproape de tradiții ți chiar nu mi-e rușine să spun că am fost pețită și că am fost cerută și că la nuntă am avut trăsură cu cai”.

Şi alţi artişti au cântat în biserică

Veta Biriș are doi băieți, Neluțu și Cristi. Dar și alți artiști au cântat pricesne  (n.r- cântare la slujba liturghiei în timpul împărtășirii preotului), în postul Paștelui. Marcel Pavel (59 ani) a fost invitat de două ori, în 2015 și în 2016, de Florii, la o biserică din Târgu Mureș. În schimb, Cornelia Rednic (43 ani) va înregistra două pricesne pe albumul Grupului Pastoral Corul Pelerinul al Agenției de pelerinaje al Patriarhiei, Basilica Travel. Interpreta a realizat în urmă cu două zile o ședință foto la Biserica Bulgară din București. Cu trei ani în urmă, interpreta Elena Pădure a înregistrat un album cu melodii religioase, la mănăstirea Hadâmbu din Moldova. Și Corina Chiriac a interpretat cu emoție rugăciunea ”Tatăl nostru”, melodie pe care a înregistra-o pe un album cu ani în urmă.

Loading...

Citește și

  • Are 69 de ani, iar de 51 de ani se află în slujba cântecului popular. Este vorba despre celebra Veta Biriş, artista originară de pe Valea Târnavei, cunoscută pentru melodiile sale patriotice. Are o colecţie de premii, precum şi Ordinul Meritul Cultural în grad de Comandor, cu care a fost decorată pe 7 februarie 2004. Artista şi-a deschis sufletul pentru Click! într-un interviu emoţionant.

  • Mă gândeam adesea, ascultându-te, că dacă am avea un soi de storcător de spirit și ți l-aș aplica, din tine ar curge numai muzică patriotică. Nu zic că ai fi unilaterală, dar asta-ți e vocația… Lucru rar la un român, des la un ardelean.