«Niciodată nu l-a aşteptat atâta lume pe Mitru»

5-act-farcas-1.jpg

† Dumitru Fărcaş (1938-2018)

Taragotul fermecat al lui Dumitru Fărcaş a tăcut, luni noapte, pentru totdeauna. Artistul a fost condus ieri pe ultimul drum, fiind înmormântat în spatele casei natale din comuna maramureşană Groşi. Rude, prieteni şi admiratori au ţinut să fie prezenţi la funeraliile instrumentistului care a vrăjit multe generaţii.

Sute de oameni au venit ieri dimineaţă la Casa de Cultură a Studenţilor din Cluj –Napoca, unde se afla sicriul cu trupul neînsufleţit al taragotistului Dumitru Fărcaş, decedat luni noapte, la spital, în urma unui infarct. Printre cei sosiţi să-i aducă un ultim omagiu s-au numărat Aurel Tămaş, interpret de muzică populară, actorul Dorel Vişan, şi Emil Boc, edilul Clujului.

5-act-farcas-4.jpg

Andreea, fiica taragotistului, îmbrăţişată de verişorul ei
Foto: adevarul.ro

“Mitru a fost unic. Prin muzica sa, el i-a făcut pe oameni să fie mai buni. Cum Gheorghe Zamfir a înnobilat acel sunet al naiului, aşa şi Dumitru Fărcaş a înnobilat taragotul”, a spus Tămaş.

5-act-farcas-2.jpg

Dumitru Fărcaş a fost înmormântat cu onoruri militare
Foto: adevarul.ro

La ora 11.00 a fost oficiată slujba religioasă, apoi cortegiul funerar a pornit spre Groşi (Maramureş), locul natal al artistului. Rudele au respectat dorinţa taragotistului de a fi înmormântat în spatele casei părinteşti. În Maramureş există zone unde se menţine acest obicei, în special din cauza reliefului, scrie adevarul.ro. Întrucât casele sunt răsfirate pe câte un deal, în multe locuri este imposibilă costruirea unui cimitir. La ora 16.20, cortegul a ajuns la Groşi. Văzând mulţimea strânsă în comună, Sergiu Vaida, realizator de emisiuni folclorice, a oftat: “Niciodată nu l-a aşteptat atâta lume acasă pe Mitru”.

5-act-farcas-3.jpg

Flori şi durere la funeraliile artistului
Foto: adevarul.ro

De la funeraliile artistului n-au lipsit onorurile militare. Au fost momente emoţionante,  mai ales când Andreea Fărcaş, fiica din prima căsătorie a regretatului artist, a fost consolată de verişorul ei, Ioan Fărcaş. 

loading...
Loading...