A murit clovnul Siminică, cel mai iubit artist din istoria circului românesc

clovnul_siminica_a_murit.jpg

clovnul siminica a murit
Clovnul Siminică a murit. A fost cel mai iubit artist din istoria circului românesc
foto: arhivă personală

Clovnul Siminică, pe numele său adevărat Simion Avram, a murit joi, 27 septembrie, la vârsta de 81 de ani. Actorul a fost internat în ultimele două săptămâni la Spitalul Floreasca, din cauza unor probleme de sănătate care-l țineau imobilizat la pat.

Simion Avram, cel mai iubit clovn din istoria circului românesc, a murit joi, 27 septembrie, la vârsta de 81 de ani, anunță Libertatea. Clovnul Siminică era internat de două săptămâni la Spitalul Floreasca, din cauza unor probleme grave de sănătate.

Povestea de viață a clovnului Siminică este cu adevărat fabuloasă. S-a născut într-o fostă cușcă a leilor, în care locuiau părinții săi, doi artiști de circ foarte săraci.

Simion Avram, unul dintre cei mai iubiţi clovni din istoria circului românesc, cunoscut mai ales sub numele de scenă Siminică, a murit la vârsta de 81 de ani. „Părinţii mei lucrau tot la circ, dar nu erau artişti mari. Erau săraci şi aveau doi copii. Locuiau într-o fostă cuşcă a leilor, pe care au primit-o pentru că animalele au murit. Acolo m-am născut eu, într-o cuşcă de lei“, a declarat artistul într-un interviu mai vechi.

Clovnul Siminică a murit. A avut o viață foarte tristă

Bunicul său era instrumentist în Orchestra Circului „Bercuini“, tatăl său cânta la trombon şi realiza pasaje comice, iar mama sa era „amazoană“ şi, în timpul liber, vânzătoare la casa de bilete.

clovnul_siminica_circ.jpg

clovnul siminica la circ
Clovnul Siminică, în arenă, la circ
foto: arhivă personală

Siminică a preluat tradiția familiei la vârsta de cinci ani. doi ani mai târziu și-a făcut debutul în arenă. „Dormeam pe unde apucam, de cele mai multe ori sub tribună, iar oamenii scuipau cojile de seminţe în capul nostru“, mărturisea artistul pentru Jurnalul Naţional. „Am făcut de toate: şi acrobaţie, şi comedie. Lumea mă iubea fiindcă eu îi parodiam pe toţi. Cântam, dansam, mai spuneam şi câte-o prostioară, dar cel mai mult îmi plăcea să-i văd pe oameni zâmbind“.

Sora clovnului Siminică a murit în arena circului, în fața spectatorilor

Un chip veșnic vesel, care ascundea însă multă tristețe. „Sora mea a murit în faţa a 3.000 de spectatori la Râmnicu Vâlcea. S-a rupt trapezul, iar ea a căzut de la 15 metri. Era însărcinată în trei luni. Peste o săptămână am avut şi eu spectacol exact în acelaşi loc. Orchestra parcă ştia ce necazuri aveam. Mi se părea că numai cu tristeţe şi patimă cântă. Şi spectacolul s-a ţinut. Când a murit fratele meu, eu eram în mijlocul altui spectacol. La fel s-a întâmplat şi cu părinţii mei. Îmi dădeau lacrimile când mă gândeam, dar eu râdeam. Lumea nu trebuie să ştie niciodată de necazurile tale“, povestea Siminică.

clovnul_siminica.jpg

clovnul siminic ala pensie
Clovnul Siminică s-a pensionat în 1987, dar a mai lucrat 10 ani la Circul de Stat
foto: Marian Iliescu

 

Siminică s-a pensionat în 1987, dar a continuat să mai lucreze apoi încă un deceniu în Circul de Stat. A avut 8 fracturi de mâini şi picioare şi a fost de multe ori la un pas de moarte. Cel mai grav accident a fost la Târgu Măgurele, când i s-a rupt trapezul şi a căzut de la 12 metri.

Siminică a fost căsătorit de două ori. Prima oară, timp de patru ani, cu acrobata cehoslovacă Enrika Zavata. Apoi, cu fosta balerină Doina Florea. Marele lui regret a rămas faptul că nimeni din familie nu a continuat în arta circului. Deşi a avut doi nepoţi care au fost jongleuri şi acrobaţi foarte buni, aceştia au abandonat circul şi s-au stabilit în Anglia. 

 
Loading...
 
 

Citește și

  • siminica tintuit la pat acrobat clovn circ

    A trecut de la extaz la agonie în ultimii ani şi nu se întrevede vreo rază de speranţă pentru el! Siminică, cel mai mare artist de circ al tuturor timpurilor, suferă teribil, ţintuit la pat, singura lui bucurie fiind acum poveştile din arenă când a cunoscut succesul adevărat. Simion Avram, pe numele lui real, are o poveste sfâşietoare de viaţă pe care a spus-o Revistei Taifasuri. Marele maestru şi-a pierdut sora la 19 ani într-un spectacol de circ, iar fratele s-a stins la fel de tânăr după o operaţie nereuşită.

ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1