Morar și Buzgudan, amendați pentru glumele rasiste la adresa fotbaliștilor

morar-si-buzdugan.jpg

Morar și Buzgudan au fost amendați cu câte 5000 de lei fiecare

Comentariile rasiste ale lui Morar și Buzgudan nu au rămas "nepedepsite''. Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) a decis sancţionarea realizatorilor postului Radio Zu cu amenzi contravenţionale de câte 5.000 lei pentru seria de "glume" rasiste pe care le-au făcut cu ocazia meciului de fotbal România - Congo.

Potrivit comunicatului remis luni (6 iunie), Colegiul director al Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării anunţă că, "întrunit în şedinţa de soluţionare a petiţiilor în data de 06.06.2016, a adoptat următoarea hotărâre. Cei doi "au creat o atmosfera ostilă, degradantă, umilitoare la adresa persoanelor de culoare", scrie Hotnews.ro.

  • declaraţiile moderatorilor Mihai Morar şi Daniel Buzdugan din cadrul emisiunii "Morning ZU", difuzată în dată de 26 mai 2016, pe postul Radio ZU constituie fapta de discriminare, prin încălcarea art. 2 alin. (1) şi art. 15 din O.G. 137/2000 privind prevenirea şi sancţionarea tuturor formelor de discriminare;
  • comentând prestaţia echipei naţionale de fotbal a României în partida amicală cu reprezentativă statului Congo, reclamaţii, prin declaraţiile în cauza, au creat o atmosfera ostilă, degradantă, umilitoare la adresa persoanelor de culoare.

Vot: în unanimitate a celor prezenţi (7 voturi)".

De asemenea, se mai arată în comunicatul CNCD, "Având în vedere, scuzele publice repetate ale părţilor reclamate şi atitudinea sinceră de regret a acestora dar şi circumstanţele în care fapta a fost săvârşită, în temeiul art. 26 alin. (1) din O.G. 137/2000 privind prevenirea şi sancţionarea tuturor formelor de discriminare, Colegiul director al CNCD (5 voturi pentru, 2 voturi împotriva) a stabilit următoarea sancţiune:

-    amendă contravenţională în cuantum de 5.000 lei domnului Mihai Morar, şi

-    amendă contravenţională în cuantum de 5.000 de lei domnului Daniel Buzdugan.

-    obligarea părţilor reclamate de a da citire rezumatului hotărârii CNCD în emisunea radio pe care o moderează".

Potrivit CNCD, "hotărârea motivată va fi comunicată părţilor, în termen legal, şi este supusă caii de atac la instanţa de contencios administrativ".Totodată, Colegiul director al CNCD "recomandă tuturor jurnaliştilor să promoveze principiul egalităţii şi nediscriminării şi a respectului demnităţii umane".

De unde a pornit scandalul

La 25 mai, pe stadionul Giuseppe Sinigaglia, din Como, Italia, echipa națională a României juca un meci amical cu Republica Democrată Congo. Partida s-a terminat la egalitate, 1-1, iar scorul le-a dezlegat limba celor doi realizatori de la Radio ZU, Mihai Morar (34 de ani) și Daniel Buzdugan (41 de ani). În emisiunea matinală “Morning ZU”, cei doi au avut un potop de cometarii rasiste, după care s-au trezit și ei cu o ploaie de reclamații la Consiliul Național al Audiovizualului (CNA). "Noi îl avem pe Father Chicken (n.r. Tata Puiu, porecla lui Anghel Iordănescu n.r), ei îl au pe Father Monkey (Tata Maimuță). Cei din Congo au fost susținuți de 8.000 de maimuțe. La intrarea în stadion era coadă de maimuțe. Au jucat cu gorilieni. Tata Puiu crede în Dumnezeu, antrenorul celor de la Congo crede în cimpanzeu. Să faci 1-1 cu gorilienii nu e de colo. Mâna la piept toată lumea, pentru imnul statului Congo. Hai, toate maimuțele laba la blană!”, au fost doar câteva dintre glumele oamenilor de radio.

Loading...

Citește și

  • Se încing spiritele între Kamara şi realizatorii Radio ZU Mihai Morar şi Daniel Buzdugan. Deşi la prima vedere conflictul părea încheiat după glumele rasiste, solistul a luat foc după ultimul gest al lui Morar. Acesta din urmă l-a şters din lista de prieteni de pe contul de socializare, iar acest lucru l-a deranjat pe artist.

  • kamara

    Comentariile rasiste ale lui Mihai Morar și Daniel Buzdugan, la o zi după amicalul de fotbal România-R.D. Congo, când i-au numit "maimuțe" pe congolezii de pe teren și din tribune, au iritat mai multe persoane. Printre ele se numără și Kamara, jumătatea proiectului Alb Negru, unul dintre cei mai de succes oameni de culoare din România.