"Monştri", singurul film românesc selectat la Berlinale 2019, a primit premiul Tagesspiegel

52712992_552963791865137_3685166318895497216_o.jpg

Regizorul peliculei Monstri, alături de personajul principal feminin (centru) şi o altă membră a echipei
Foto:Arhivă personală

În perioada 7 februarie-17 februarie a avut loc ediţia cu numărul 69 al Festivalului Internaţional de Film de la Berlin, iar "Monştri.", singurul film românesc de la Berlinală a primit premiul publicului acordat de publicaţia germană Tagesspiegel. Regizorul Marius Olteanu a fost surprins în mod plăcut că pelicula sa a benificat, în urma câştigării trofeului, de patru proiecţii suplimentare.

România a fost prezentă la eveniment cu un singur lungmetraj, semnat de regizorul Marius Olteanu şi inclus în secţiunea necompetiţională Forum. Pelicula "Monştri." a fost inclusă în selecţia dedicată proiectelor experimentale, punând accent pe avangardă, eseuri, reportaje politice. Filmul regizorului român ilustrează ultimele 24 de ore din povestea de dragoste al unui cuplu care are o legătură de aproape 10 ani. Pe Dana şi Arthur, căci acesta este numele protagniştilor, prietenii îi iubesc atunci când se afişează împreună, dar găsesc puţine cuvinte de spus atunci când sunt despărţiţi. Fiecare dintre ei se luptă cu nişte monştri interiori, iar ziua în care trebuie să decidă dacă a renunţa este o dovadă a iubirii pure este mai aproape decât ar fi crezut. 

După ce pelicula a primit la Berlinale - Berlin International Film Festival premiul publicului oferit de cititorii Tagesspiegel, regizorul şi-a exprimat surprinderea şi bucuria. El este de părere că prin această reuşită, filmul a demonstrat faptul că oamenii simt nevoia de a ajunge la celălalt, de a crea conexiuni reale, căci pelicula ilustrează o criză cu care orice individ se poate identifica. ”Înseamnă mult pentru ca este un premiu venit din partea publicului. Iar faptul că filmul, în urma reacţiei spectatorilor şi a premiilor la care a fost nominalizat (De debut şi Teddy Award), a beneficiat de 4 proiecţii suplimentare, mă face să sper că şi în România oamenii vor veni să îl vadă. Este un film care vorbeşte la nivel micro, de cuplu, despre ceea ce trăim zilele acestea la nivel de societate, despre nevoia de a ajunge la cealalt, de a îl înţelege şi a nu fi indiferent”, a declarat regizorul Marius Olteanu pentru Mediafax.

Marele câştigător al Ursului de Aur a fost lungmetrajul "Synonymes", al regizorului israelian Nadav Lapid, care spune povestea un tânăr fost soldat israelian care fuge la Paris.

Reamintim că în anul 2018, Ursul de Aur pentru cel mai bun film i-a revenit lungmetrajului "Nu mă atinge-mă/ Touch me not", al regizoarei românce Adina Pintilie, care a fost recompensată şi cu trofeul pentru cel mai bun film de debut. Pelicula româncei a creat un val de controverse din cauza subiectului abordat şi a imaginilor, considerate de către unii, mult prea explicite.

 

Loading...

Citește și

  • berlinale ursul de aur

    Lungmetrajul "Synonymes", regizat de israelianul Nadav Lapid, a fost distins sâmbătă (16 februarie) cu Ursul de Aur, fiind desemnat cel mai bun film din competiţia oficială a celei de-a 69-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film de la Berlin.

  • Cea de-a 69 ediţie a Festivalului de Film de la Berlin va începe pe 7 februarie şi va dura zece zile, până pe 17 februarie, fiind unul dintre cele mai mari evenimente cinematografie din Europa, alături de Cannes şi Veneţia. La Berlinale 2019 va fi prezentă şi o producţie românească, singura din acest an, filmul "Monştri", a lui Marius Olteanu.