Mihai Eminescu, sărbătorit și în America

Ultima actualizare:

    Abigail Budac este cunoscută nu doar pentru muzica sa, ci și pentru organizarea unor festivaluri importante pentru românii din America. Anul acesta a pus la cale un eveniment special in memoriam Mihai Eminescucolaj: Click!
Abigail Budac este cunoscută nu doar pentru muzica sa, ci și pentru organizarea unor festivaluri importante pentru românii din America. Anul acesta a pus la cale un eveniment special in memoriam Mihai Eminescucolaj: Click!

15 ianuarie, data la care s-a născut Mihai Eminescu în 1850, este foarte importantă pentru România, dar este sărbătorită și foarte departe de hotare. Așa s-a întâmplat și anul acesta, tocmai în America, datorită artistei cu origini mioritice Abigail Budac.

Mutată în Statele Unite ale Americii de 17 ani, Abigail Budac este cunoscută pentru organizatoarea unor festivaluri românești. Anul acesta, a pus la cale un eveniment deosebit prin care a sărbătorit alături de românii din diasporă 167 de ani de la nașterea „Luceafărului poeziei românești”.

„Mihai Eminescu trăiește în inimile noastre, ale românilor de pretutindeni. Este datoria noastră să nu uităm marile valori românești, să nu ne uităm cultura. Comunitatea de români din Sacramento (California) este unită și ne adunăm de fiecare dată pentru evenimentele culturale sau cele religioase tradiționale”, a explicat Abigail Budac, care în primăvara anului 2000, prin intermediul programului „Loteria vizelor”, a început o viață complet nouă pe tărâmuri americane. Și chiar dacă la început a fost foarte greu, pentru că limba engleză îi era complet străină, Abigail și familia ei s-au adaptat stilului american de viață în mai puțin de un an.

Claudia Motea, premiată la Salonul Naţional „Mihai Eminescu”


    Claudia Motea, alături de Armand Schor, director general al Camerei de Comerț româno-israelienefoto: arhiva personală
Claudia Motea, alături de Armand Schor, director general al Camerei de Comerț româno-israelienefoto: arhiva personală

O altă artistă „îndrăgostită” iremediabil de poezia eminesciană este și Claudia Motea. Nu este an în care actrița, cu origini româno-canadiane, să nu celebreze memoria marelui poet. Anul acesta, a fost invitată alături de Armand Schor, director general Camera de Comerț Israel-România și promoter al culturii românești în „Țara Sfântă”, la emisiunea moderată de Mădălina Ion în cadrul postului Radio 3 Net. „Am avut onoarea să vorbesc în ipostaza de mesager al artei eminesciene despre tezaurul cultural pe care marele poet ni l-a lăsat moștenire. Pe Eminescu îl port cu mine peste tot pe unde am jucat: pe scenele din Toronto, din Los Angeles sau Basarabia, însă cel mai bine este acasă, în România. Anul viitor, împreună cu prietena mea dragă Abigail Budac, dorim să organizăm în America un eveniment de excepție dedicat memoriei lui Mihai Eminescu. Pe lângă faptul că este un organizator extraordinar și cu suflet mare, reușind de ani buni să promoveze cultura și diaspora românească, Abigail este și un artist desăvârșit și talentat, ce deține o voce extraordinară. Va fi un eveniment deosebit, despre care însă prefer să nu dezvălui prea multe acum. Este mult prea devreme”, a spus Claudia Motea.

Până la 31 ianuarie se desfășoară, în Sala de Expoziţii „Constantin Brâncuşi” de la Palatul Parlamentului, sub egida Camerei Deputaţilor şi a Centrului Internaţional de Conferinţe, Salonul Naţional „Mihai Eminescu” organizat de Gruparea Colecţionarilor de Medalii şi Insigne „Mihai Eminescu” din cadrul Societăţii Numismatice Române, eveniment maraton în cadrul căruia Claudia Motea a fost inviată de onoare și premiată cu diplomă de excelență.

image
image
image
image
image
image
banner madalin ionescu png
banner denisa manelista png
banner George Nicolescu png
Oana Roman și fiica ei, Isa  Sursa: Instagram
halle berry instagram jpg
alina serban foto cornel brad  jpg
carmen bruma fb jpg
image png
image
actualitate.net
image
actualitate.net