Marele actor Gheorghe Cozorici ar fi împlinit 85 de ani. I se spunea ”Prințul”

gheorghe_cozorici_actor.jpg

gheorghe_cozorici_actor
Gheorghe Cozorici este considerat ”Ştefan cel Mare” al cinematografiei româneşti
FOTO: cinemagia.ro

I se spunea ”Prințul” pentru că nimeni nu recita ca el poeziile lui Eminescu. Este considerat ”Ștefan cel Mare” al cinematografiei românești datorită rolului marelui domnitor al Moldovei, jucat magistral. Marele actor Gheorghe Cozorici este păstrat în amintirea colegilor și a celor care l-au văzut sau auzit pentru vocea sa unică.

Despre marele actor Ghoeghe Cozorici se spune că a fost ”un prinț al poeziei”, cu precădere al poeziei eminesciene, pe care o recita într-un stil inconfundabil, cu vocea sa unică.

Pe 16 iulie, Gheorghe Cozorici ar fi împlinit 85 de ani. Ne-a părăsit devreme, la doar 60 de ani, la data de 18 decembrie 1993.

Este considerat ”Ştefan cel Mare” al cinematografiei româneşti, după ce a realizat una dintre cele mai bune reprezentări a marelui Ştefan.

A dat viață multor personaje celebre în teatru și film, publicul identificându-l cu Ștefan cel Mare, rol pe care l-a interpretat în două filme ”Frații Jderi” (1974) și ”Ștefan cel Mare - Vaslui 1475” (1975).

Cine a fost Gheorghe Cozorici

Marele actor Gheorghe Cozorici s-a născut pe 16 iulie 1933, la Arbore, în județul Suceava. A absolvit Institutul de Artă Dramatică din București în 1956, făcând parte din ”promoția de aur”, alături de George Constantin, Amza Pellea, Silviu Stănculescu, Sanda Toma, Mircea Albulescu, Silvia Popovici, Gina Patrichi. 
A lucrat inițial la Teatrul Național din București, apoi a plecat la Teatrul Național din Craiova.

La debutul său în teatru, la numai 24 de ani, lui Gheorghe Cozorici i se dă rolul Hamlet, prinţului Danemarcei.

În 1959 s-a întors la Teatrul Național din București, unde într-o carieră de peste 30 de ani a interpretat roluri de mare succes.

În 1962 s-a lansat în cinematografie jucând în ”Partea ta de vină”. Au urmat numeroase roluri în filme — ”Pădurea spânzuraților” (1964), ”Procesul alb” (1965), ”Gioconda fără surâs” (1967)  și lista continuă cu alte câteva zeci de titluri.

Ultimul film în care a jucat Gheorghe Cozorici a fost ”Moartea unui artist”, în 1989.

Ce nu știați despre Gheorghe Cozorici

  • Colegii îi spuneau Ghiță sau Prințul, iar Mircea Albulescu îl alinta ”Măestruțule”.
  • Se povesteste cum Ghoerghe Cozorici a recitat timp de trei ore din Eminescu, supărat și rezemat cu piciorul de un gard, la moartea colegului său de generație și prieten apropiat Amza Pellea, uimind întreaga asistență.
  • Pe la începutul anilor ʼ50 era muncitor la Uzinele Vulcan din Bucureşti când a dat admiterea la IATC, Facultatea de Teatru, secţia Actorie.
  • Gheorghe Cozorici (1933-1993) și Jean Constantin (1927-2010) au fost colegi și prieteni într-o generație de excepție a scenei românești. Puțină lume știe că cei mari actori au fost căsătoriți cu aceeași femeie, Nina. Ultima soție a lui Jean Constantin a fost măritată în tinerețe cu Gheorghe Cozorici.
  • Jean Constantin declara despre soția lui, pentru Focus TV din Buzău: ”Ultima mea soţie e Jean Elena, care a lucrat la Teatrul Naţional din Bucureşti 40 de ani. Când am jucat «O scrisoare pierdută», ne-am cam împrietenit. Este fosta soţie a lui Gheorghe Cozorici. Nina este şi rămâne o doamnă extraordinară, o soţie rară”, povestea Jean Constantin. 

Loading...