Mădălin Ionescu: "Băi, asta nu e viol". Ce i-a făcut Fuego Adelinei Pestriţu

fuego_main_poza_1.jpg

fuego
Fuego respectă tradiţiile din zona în care a crescut
Foto Arhivă Personală
Citeste tot despre: 

Invitat a doua zi de Paşte în platoul Kanal D, Fuego a ţinut să respecte tradiţia "udatului fetelor" din Transilvania în care a copilărit artistul.

Adelina Pestriţu a fost udată a doua zi de Paşte, de nimeni altul decât Fuego. Acesta a copilărit în Transilvania, unde a doua zi de Paşte, tinerii feciori obişnuiesc să ude fetele pentru ca acestea să fie sănătoase şi frumoase. Fiind invitat la emisiunea de luni seară de la Kanal D, cântăreţul a stropit-o pe Adelina cu apă sfinţită, nu înainte ca prezentatorul Mădălin Ionescu să liniştească telespectatorii. "Băi, asta nu e viol", a precizat acesta.

fuego_adelina.jpg

Fuego
Fuego a dorit ca Adelinei să-i meargă bine anul acesta
Foto Kanal D

De unde vine tradiţia

În a doua zi de Paște, fetele sunt stropite cu parfum, obiceiul fiind preluat de la germani şi maghiari, dar este păstrat atât la ţară, cât şi la oraş. În Transilvania, stropitul s-a practicat în familiile nobiliare până la sfârşitul secolului al XIX-lea, după care doar locuitorii satelor l-au mai păstrat. Tradiţia „stropitului” sau „udatului” fetelor de măritat ori a nevestelor este păstrata cu sfinţenie, de sute de ani, în localităţile harghitene locuite de romano-catolici şi a început să fie împrumutata şi de creştinii ortodocşi.

Tradiţia spune că fetele trebuie udate cu apa de izvor neîncepută că să fie frumoase, să dea naştere la copii sănătoşi şi să miroasă tot anul ca florile de primăvară. Femeile şi fetele îşi aşteaptă musafirii cu ouă roşii, pălincă şi prăjituri, pe care le oferă celor care spun poezii. Primii care pornesc la stropit sunt cei mici. Ei primesc zeci de oua, dar şi prăjituri sau bani. Obiceiul udatului, numit in zona „locsolas”, se păstrează şi la oraşe. Aici, apa de izvor este înlocuita cu parfumuri sau deodorante mai scumpe sau mai ieftine, in funcţie gustul sau buzunarul fiecăruia.

Loading...

Citește și

ClickPoftaBuna.ro 0 ClickPoftaBuna.ro 1
3
ClickPoftaBuna.ro : 1