La mulţi ani, Adela Mărculescu! «Vocea de la teatru» a împlinit 77 de ani

adela_marculescu_1.jpg

adela marculescu
Adela Mărculescu este una dintre actriţele emblematice din teatrul şi filmul de la noi din ţară
Foto: cinemagia.ro

Mama lui Alexandru din „Declaraţie de dragoste” şi vocea din teatre care te anunţă să iei loc sau să închizi mobilul, actriţa Adela Mărculescu îşi sărbătoreşte luni, 21 decembrie, ziua de naştere!

La 77 de ani, actriţa Adela Mărculescu se poate lăuda cu peste 20 de roluri în filme precum „Dumbrava Minunată”, „Primăvara bobocilor” sau „Declaraţie de dragoste” sau zeci de reprezentaţii în piese de teatru pe scenele celor mai importante teatre din Bucureşti. Actriţa Adela Mărculescu s-a născut pe 21 decembrie 1938 în Aiud şi este actriță la Teatrul Național din București. Din 2001 este cetățean de onoare al municipiului București. Pe 7 februarie 2004, fostul preşedinte Ion Iliescu i-a conferit actriței Adela Mărculescu Ordinul Meritul Cultural în grad de Ofițer, Categoria D - "Arta Spectacolului", „în semn de apreciere a întregii activități și pentru dăruirea și talentul interpretativ pus în slujba artei scenice și a spectacolului”.

Cei care merg în sălile de teatru îi pot auzi vocea în pause, când aceasta spune ca “spectatorii să închidă mobilele” şi “să ocupe locurile în sală”.

adela-marculescu-225703l.jpg

adela marculescu
Adela Mărculescu a interpretat roluri în peste 20 de filme şi alte zeci de roluri în teatru
Foto: cinemagia.ro

Piese de teatru şi disticţii

În această stagiune Adela Mărculescu joacă la Teatrul Naţional în trei spectacole: „Omul care a văzut moartea”, „Sinucigaşul” şi „Terorism”. Actriţa a mai jucat în multe piese de teatru precum “Alexandru Lăpuşneanu”, “Cine a fost Adam?”, “Idolul şi Ion Anapoda”, “Despot Vodă”, “Vrăjitoarele din Salem”, “Harvey”, “Dragă mincinosule”, “Maşinăria Cehov”, “Dulcea pasăre a tinereţii” sau “Take, Ianke şi Cadâr”.

Printre premiile şi distincţiile obţinute s-a numărat şi “Cetăţean de onoare al Municipiului Bucureşti”, “Cetăţean de onoare al Municipiului Aiud, 2006”, “Oscar Românesc, Tel Aviv (Israel), 2000”, “Premiul I şi titlul „Laureat” pentru rolul Adela - „Un oaspete la cină”, “Premiu pentru rolul Ioana Boiu - „Suflete tari”, “Premiu pentru contribuţia adusă în interpretarea poeziei româneşti”, ”Membru de onoare „Fundaţia Culturală Lucian Blaga” – Sebeş”, “Diploma de Excelenţă pentru marile merite în opera de slujire a primei scene a ţării”, “Ordinul „Meritul cultural” în grad de Ofiţer”.

 

 

 

Loading...

Citește și

 • stela popescu biografie televiziune roluri

  Îndrăgita actriță Stela Popescu a murit astăzi, 23 noiembrie, la vârsta de 81 de ani. În cei aproape 60 de ani de carieră a jucat în peste 25 de filme.

 • dr quinn sully

  Timp de cinci ani, în perioada 1993–1998, Joe Lando a făcut parte din distribuţia serialului „Dr. Quinn - Medicine Woman”, în care juca rolul lui Sully, protagonist alături de Jane Seymour. Miercuri (9 decembrie), actorul a împlinit 54 de ani și, din păcate, nu mai seamănă deloc cu pletosul indian care i-a încântat pe români.

 • dallas brad pitt shalane mccall

  Brad Pitt, idolul a milioane de femei, împlinește astăzi (n.r. 18 decembrie) 52 de ani. Mulți dintre noi nu își mai amintesc că, la debutul său în lumea mare a cinematografiei, Brad Pitt a apărut în câteva episoade din serialul "Dallas". Chiar dacă nu a fost de impact, personajul interpretat de Brad Pitt a rămas în istoria televiziunii. Click îşi spune ce s-a întâmplat atunci.

 • sunset beach ben meg

  Vă mai aduceţi aminte de povestea de dragoste dintre Ben şi Meg din “Sunset Beach”? Ei bine, Clive Robertson, cel care l-a interpretat pe Ben Evans, a împlinit 50 de ani, iar viaţa lui nu mai e legată de actorie.