Ionela Prodan a cerut cu limbă de moarte să fie îmbrăcată în costumul cusut de mama ei

img_0126.jpg

Ionela Prodan a murit, priveghi, Anamaria Prodan, inmormantare, cimitirul Bellu, ultima dorinta a Ionelei Prodan
Sicriul cu trupul neînsufleţit al Ionelei Prodan a fost depus la capela cimitirului Bellu
foto: Dorin Constanda

Sicriu alb și costumul vechi, de zeci de ani, cusut chiar de mama ei: aceasta a fost ultima dorință a Ionelei Prodan, iar Anamaria s-a străduit să o respecte. Ieri, 17 aprilie, zeci de fani au venit să-i aprindă o lumânare artistei, iar patru bodyguarzi au stat în preajma sicriului, având grijă ca regretata artistă să nu fie fotografiată.

Atmosferă apăsătoare la capela cimitirului Bellu, din Bucureşti, acolo unde marţi seară a fost depus sicriul cu trupul neînsufleţit al Ionelei Prodan, artista care s-a stins luni, 16 aprilie, la 70 de ani. Cele două fiice, Anamaria și Anca, se pregătesc de înmormântarea care va avea loc joi, dar până atunci zeci de fani stau la rând, cu o floare în mână, pentru a-şi lua adio de la solista pe care au iubit-o. Anamaria Prodan a sosit în jurul orei 16.00, cu o mașină condusă de șoferul ei, apoi a intrat în capelă. Extrem de tristă și încercănată, vedeta și-a mascat suferinţa sub ochelarii de soare. Nu a ieșit din capelă decât atunci când a auzit mașina mortuară, s-a proptit lângă uşă şi a privit împietrită. Sicriul alb, cu trupul neînsufleţit al Ionelei Prodan, a fost ridicat de patru persoane și dus în încăperea amenajată, de unde se auzeau cântecele populare, interpretate de cea care a fost emblema muzicii populare olteneşti.

  • fotografii: Dorin Constanda
  • fotografii: Dorin Constanda
  • fotografii: Dorin Constanda
  • fotografii: Dorin Constanda
  • fotografii: Dorin Constanda
  • fotografii: Dorin Constanda
  • fotografii: Dorin Constanda
  • Maximize

1/7

Anamaria a avut grijă să respecte câteva dintre dorințele celei pe care a numit-o ”icoană”: sicriul alb, dar și costumul vechi, de zeci de ani, în care a fost îmbrăcată mama sa, și care are o însemnătate aparte. Acesta a fost cusut chiar de mama Ionelei, iar artista îl purta la cele mai importante cântări ale sale. Dintre zecile de straie tradiționale, la acestea ținea enorm. Coroane de flori din partea oamenilor care au iubit-o au sosit rând pe rând și au fost depuse în jurul sicriului. Dacă unii oameni au venit pregătiți cu aparatele foto, Anamaria a avut grijă să nu se întâmple lucruri nedorite, care să perturbe liniștea, așa că a angajat câțiva bodyguarzi, care au respectat indicațiile. Titu și Iulian, cei doi frați ai Ionelei, dar și cumnata sa, Ilie și Brigitte Năstase, dar și Elena Merișoreanu au fost printre primii care au sosit la capela de la Bellu. Anamaria a stat acolo până în jurul orei 21.00, când s-a închis capela, însă astăzi, la primele ore ale dimineții, a revenit. Spre seară este așteptată să sosească din America și Anca, celalată fiică a Ionelei Prodan. Tot astăzi, 18 aprilie, Anamaria va amplasa în curtea capelei un ecran, unde vor rula imagini cu mama sa.

Uite ce spunea Ionela Prodan despre mama ei!

A rămas orfană de tată, care s-a prăpădit înainte ca ea să se nască, aşa că relaţia Ionelei Prodan cu mama ei a fost extrem de strânsă. Iată ce povestea regretata artistă într-un interviu pentru revista "Taifasuri". "Clasicul, la mine, a venit din familia Brauner, pentru că ei ascultau toate genurile muzicale, dar numai muzică de calitate, nu orice. Însă înainte de asta, pianul a venit de la fratele mamei, Florin Preduna, care era actor la Reșița și m-a luat în clasa a VIII-a la Liceul de Muzică din Reșița să învăț pian. Mama nu prea era de acord, nu înțelegea la ce-mi trebuie, dar el cunoștea importanța unui instrument în dezvoltarea unui copil care vrea să facă o carieră muzicală. După clasa a VIII-a, mama m-a luat la liceu la Dăbuleni, să fiu lângă ea. Toată familia mea era împotriva muzicii, considera că cei care cântă sunt lăutari, muzicanți. Eu îi spuneam că vreau să mă fac artistă, dar ea nu înțelegea, se temea să-și imagineze că mă duc să cânt la mese. Așa am ajuns la facultate la Craiova. Mama și frații mei erau foarte severi cu mine, nu aveam voie să vin acasă mai târziu de ora 21:30, iar vara era soarele pe cer la acea oră. Dacă întârziam puțin mă pedepseau crunt, două săptămâni nu mai ieșeam din curte, decât la școală. Nici măcar nu îndrăzneam să le cer voie să mă lase să repet cu taraful din sat la Căminul Cultural... Mama pe mine mă mângâia numai în somn dacă tata nu mai era, iar acest lucru m-a marcat profund. Nemaivorbind despre faptul că „tată” era un cuvânt dureros pentru mine", declara Ionela Prodan.

 

 

Loading...
 
 

Citește și